Handmade, Sewing

Rokje

‘t Is mij dus al gelukt om ÊÊn van de vijf rokjes die ik volgens mijn lijst moet maken, in elkaar te flansen. Op zich viel dat eigenlijk nog ferm goed mee, alles wat we nodig hadden was een stukje stof en een leuke rok die je wel twee keer (maar in een ander patroontje natuurlijk) in uw kast. ‘k Had gekozen voor een rokje dat bestond uit 8 gelijke vlakken, dus alles wat is moest doen was met patroonpapier (of bakpapier in mijn geval) rond de omtrek van zo een vlak gaan en er op letten dat je langs de buitenkant van de naad tekent, want dan hebt ge die al in u patroon. Juist onderaan een beetje extra stof bijrekenen, want daar moet je de stof nog omvouwen voor een mooie boord te krijgen.

De rits inzetten lukte niet zo bijster goed, ondanks mijn online tutorial die ik voor handen had. ‘t Was trouwens ook al miserie om de juiste kleur rits te vinden in de Veritas. Ze maken dat dus niet in alle kleuren groen, helaas… We zijn dan maar voor oranje gegaan.

Wanneer je alle stukken stof hebt uitgenknipt en aan elkaar gezet, kan je beginnen met de bovenboord van je rokje te maken. Hiervoor moet je gewoon de omtrek van je oude rokje meten, genoeg stof voorzien (en u niet misrekenen :p), mooi dubbel plooien (indien je over een strijkijzer beschikt is frequent gebruik tijdens het stikproces aan te raden! Naden platstrijken enzovoort bevordert makkelijk stikken wel volgens mij :p), uw rokje tussen de plooi hangen en stikken. Als alles min of meer juist verlopen is dan krijg je zoiets als dit:

Nog altijd niet gestreken, maar dat komt wel na de eerste ingebruikname. ^-^

Nog eentje van mijn prachtige zijaanzicht

Volgende rokje: zwart met polkadotjes en in pencil-skirt style. Enige probleem is dat de stof nog wat see-through is, dus we moeten nog een onderrokjes-stof zoeken.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Kathleen March 21, 2010 at 8:14 pm

  Leuk rokje! En ritsen zijn inderdaad des duivels. Daarom ga ik binnenkort een ritsloosrokje maken, maar eerst uiteraard nog vijfduizend andere projecten afwerken. 😛

  • Reply Plutomeisje March 22, 2010 at 9:33 am

   Merci 😀
   Ritsloos als in “met rekker”? ‘k Vind rekkers altijd jammer, met knopjes wil ik ook wel eens ÊÊn maken, volgens mij zou dat superschattig zijn :p

   • Reply Kathleen March 22, 2010 at 11:27 am

    Nee, de rekkerfase heb ik al achter de rug en rekkers zijn inderdaad makkelijk, maar het resultaat oogt niet echt netjes.

    Ik heb nu twee patronen op het oog. Een is van een wikkelrokje (toevallig teruggevonden bij de verhuis, hoera!) en het ander is met knoopjes vooraan over de hele lengte van het rokje. Ik denk dat ik met het wikkelrokje ga beginnen, want mijn knoopsgat-maken-skills zijn nogal… uhm… onbestaand. 😀

    • Reply Plutomeisje March 23, 2010 at 9:13 pm

     Oew wikkelrokje, ik was het bestaan daarvan compleet vergeten. Zeker het resultaat tonen, want ik ben serieus benieuwd! 😀 *huphup met die vijfduizend projecten*

 • Reply vachette March 21, 2010 at 11:20 pm

  Bakpapier? Krantenpapier werkt ook hoor ^^ Zo doe ik het hier nu toch met m’n nieuwste creatie 😀

  ‘t Is echt tof 😀 Doet me denken aan het allereerste rokje dat ik maakte *heimwee*

  • Reply Plutomeisje March 22, 2010 at 9:32 am

   Ja bakpapier, want krantenpapier is niet see-trough en ‘t is wel handig als ge niet zuiver u naden moet voelen, maar toch een beetje kunt zien. + dat scheurt niet zo rap als krantenpapier en ik houd mijn patronen graag bij (voor het geval dat ik het wil herdoen… oooi :p)

 • Reply Pussy Cath March 22, 2010 at 7:04 pm

  Niet mijn kleur, maar wel knap gemaakt!! Op naar de volgende 😉

  • Reply Plutomeisje March 23, 2010 at 10:38 pm

   Hehe, ‘k weet zelf niet of het mijn kleur is. ‘t Is nogal fel (lijk in de eerste foto) en ik combi met zwart steekt het wel neig af… maar dat maakt het ook wel cool ^-^

   • Reply Pussy Cath March 23, 2010 at 10:59 pm

    ‘k Heb de replyknop gevonden 😀
    ‘t Is zomers e 😀 Maar dat dringt nooit door tot in mijn kleerkast hihi

    • Reply Plutomeisje March 23, 2010 at 11:05 pm

     *gaat ook een versie maken voor Kaat, dan MOET het wel in uw kleerkast doordringen*

     ‘k heb het ook in het groen met fushia bloemekes, dat past nog beter bij u :mrgreen:

 • Reply Me-Made-May: Inventory! | Plutomeisje May 1, 2013 at 11:20 am

  […] A-lijn rokje (geen […]

 • Leave a Reply