Tutorial

DIY Cupcakestand

Lang, lang geleden kwam ik deze repurposed cake stands tutorial tegen op Craftynest. Ik ben toen op zoek gegaan naar leuke borden en vaasjes telkens ik een Kringloopwinkel binnen stapte. Na lang zoeken vond ik uiteindelijk toch een stel vaasjes en borden (om één of andere reden waren vooral de vaasjes een provleem), maar de combi van de vazen met de borden was toch niet dat, vond ik (het had iets van de scheve toren van Pisa). Het project werd dus nog wat uitgesteld en in tussentijd zocht ik op mijn gemak naar Epoxy lijm, wat niet zo moeilijk te vinden was. Ik kocht hem bij Schleiper, maar ik kan mijn voorstellen dat ze dat in de gemiddelde Gamma ook wel hebben. In de Ikea vond ik simpele glazen kaarsenhouders voor €0,40/stuk. Daar zag ik mijn project al beter met eindigen en dus gingen we eindelijk aan de slag.

Voor dit project hebben we dus nodig:

 • borden of glazen schotels, in verschillende formaten indien mogelijk
 • vaasjes, kaarsenhouders,…
 • epoxy lijm
 • keukenpapier voor als je morst
 • gewichten zodat je geen half uur moet staan wachten voor uw bord los te laten.

1. Lees de bijsluiter van de epoxylijm eens aandachtig als je daar nog nooit mee gewerkt hebt. Kijk ook eens of de borden en de vaasjes mooi recht staan als je de compositie maakt die je uiteindelijk wilt verkrijgen. Als de borden scheef staan of niet stabiel staan, is het beter om andere combinaties te overwegen. Je wilt toch niet dat uw prachtige taart omver valt &  DIY ten schande gemaakt wordt op het volgende feestje?

2. Was de borden en de vaasjes/kaarsenhouders goed af. Op de bijsluiter van mijn epoxy stond dat je gladde oppervlakten een beetje ruw moest zetten met het bijgeleverde stukje schuurpapier. Dat zag ik natuurlijk pas nadat ik de borden al gewassen had, dus na het schuren, heb ik ze vlug opnieuw schoongemaakt. Hopelijk waren ze voldoende stof- en vetvrij..

3. Meet nu het midden van de borden af en plaats een merkteken. Dit ga je straks als leidraad gebruiken wanneer je de vaasjes/kaarsenhouders in het midden van je bord wilt positioneren. Meng de epoxy volgens wat er in de handleiding staat en doe een beetje op je vaasjes. Plaats ze in het midden van je bord en druk eens stevig aan.

4. Nu is het tijd voor je gewichten boven te halen, een goed gevulde boekenkast met zware literaire werken komt hier heel goed van pas. Je laat je nieuwe taartenstandaards best een nachtje drogen vooraleer ze om te draaien.

Das endresultät (met mijn versgebakken cupcakes, volgens mijn super-secret maar absurd lekkere recept! Ik kon toch geen foto’s van cupcake-plateau’s trekken zonder cupcakes? Allez dat gaat toch niet? :p)

Dat valt nog goed mee hé, met die theelichthoudertjes als voet? Ik ben wel content van mijn herziene keuze.

Ook al was het mijn bedoeling om uiteindelijk een enkele en een dubbele cakestand te hebben, ik ben van dat idee moeten afstappen omdat de hoogte tussen de borden niet genoeg was voor cupcakes tussen te plaatsen, iets waar je dus best rekening met houdt wanneer je vaasjes aankoopt. ‘k Vind het eigenlijk niet zo erg, uiteindelijk wilt dat gewoon zeggen dat we er nog eens moeten maken! 😀 Vergeet ook niet dat epoxy lijm niet vaatwasbestendig is en zachte omgang in de handwas aangeraden is.

Als je niet helemaal tevreden bent over de combinaties van je vaasjes en borden, dan kan je ze nog altijd verven, zoals getoond op Design*Sponge. De spray-paint die daar gebruikt wordt is wel niet ongelofelijk gezond om eten op te plaatsen, ze raden het daar ook af, maar ik denk wel dat er alternatieve verven zijn die je kan gebruiken. Met porseleinverf kan je volgens mij mooie resultaten bereiken op effen witte borden en vazen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Wolinn April 13, 2010 at 10:31 am

  Ha superleuk gedaan!
  ‘t zijn dezelfde vaasjes als bij ikea hack trouwens!

  • Reply Plutomeisje April 13, 2010 at 10:52 am

   Ja ‘t is waar, ‘k heb het achteraf ook gezien. Maar ze zijn er echt perfect voor, een brede basis waardoor uw standaard echt niet omver gaat vallen (en zo goedkoop)!

  Leave a Reply