Handmade, Sewing, Tutorial

Potloodrol, maar dan zonder potloden

Ik had deze al zien opduiken op verschillende blogs en wou hem zelf ook wel eens maken. Helaas heb ik al een superleuke pennenzak voor mijn potloden en heb ik er meer dan eigenlijk in zo een rol passen, dus het kwam er niet van. Laat nu binnenkort het nichtje van het Vriendje verjaren en dan kunt ge het al een beetje voelen aankomen: er moeten cadeau’s gemaakt worden. En vooraleer we cadeau’s maken, moet er eerst getest worden of we de cadeau’s wel kunnen maken. Zo kwam het dat ik vrijdag vlugvlug op een paar uur tijd een patroon tekende, vanalles afmat (want ik wou eens iets dat van den eerste keer niet schots en scheef was) en uiteindelijk tegen sneltempo in elkaar stak (want ‘t is heel erg gemakkelijk). Waarvoor dat ik die potloodrol dan wel ga gebruiken als’t niet voor mijn potloden is? Awel, voor mijn teergeliefde verfborstels. Ik sleep die altijd op en af van Gent naar huis en omgekeerd en die dingen zien daar wel vanaf. Nu kunnen ze afzien in stijl! Moehaha! Content dat ik ben! (met dat mooi Ikea-stofje dat ik eigenlijk nooit durf gebruiken omdat ze het nooit in stock hebben in den Ikea in Gent en ik bang ben dat ik het ga opgebruiken en er geen tas in ga hebben..)


De afmetingen van mijn rol zijn 30cm hoog en 53cm en-iets…. lang. Het stukje waar de borstels achter vastzitten is ongeveer 12cm hoog (precieze afmetingen post ik wel een keertje ^-^). Ik heb de uitleg van Mme ZsaZsa niet gevolgd en Eloleo (yay, juist!) zei iets in haar post over 1,5u draadjes wegstoppen, laat ons duidelijk zijn: zo geduldig ben ik niet.

Bij mij bestaat de potloodrol uit drie stukjes stof: de kleine rechthoek vooraan en dan twee evengrote grotere rechthoeken. Het kleintje naai je gewoon op de grote rechthoek die de binnenkant moet worden. Eerst stik je wel de bovenzijde om, zodat je daar een mooi randje krijgt. Daarna spelt je de lap vast en meet je alle vakjes voor de penselen af op de achterkant (ik heb op de 2cm genomen en een paar grotere voor bredere borstels). Daarna stik je alle vakjes vast. Vervolgens leg je de grote lappen met de goede kant op elkaar, stik je rondomrond (vergeet de lintjes niet vast te stikken aan één zijde) en laat een opening aan de bovenzijde zodat je alles nog kan keren. Nadat je alles binnenste buiten gedraaid heb, stik je nog eens rondomrond voor een mooie afwerking en klaar is de penseelrol. Geen gefrunnik met draadjes of idioot veel mini-lapjes aan elkaar stikken voor mij dus. 😀

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Kelly April 18, 2010 at 11:03 am

  Ik ben verliefd op het stofje! En dat groen-bruin-bolletjeslint, zo mooi!
  En ik maakte ook al twee keer zo’n rol, een keer als ‘schrijfgeriefrol’ voor een vriendin, en een keer als ‘potloodrol’ voor mijn stiefzusje, maar ik heb tot nu toe ook telkens een grote lap i.p.v. mini-lapjes aan elkaar gebruikt… Maar als het echt voor potloden en voor een kind is, vind ik de lapjes in verschillende kleuren wel leuk 🙂

  • Reply Plutomeisje April 19, 2010 at 11:26 am

   ‘k Ga het binnenkort ook voor een kindje maken (ook in Ikea stofjes), hopelijk is het kindvriendelijk genoeg met die grote lappen, want dat priegelwerk zie ik echt niet zitten. ‘k Zal het resultaat daarvan ook wel posten (en ge moogt het zeggen als het niet goed is voor kindjes, want ik heb daar totaal geen idee van :$)

 • Reply Marmelstein April 18, 2010 at 1:19 pm

  Ik vind het alvast heel goed geslaagd… en inderdaad een mooi stofje. Nog niet gezien in de Ikea… 😀

  • Reply Plutomeisje April 19, 2010 at 11:24 am

   Ja, tegenwoordig is het altijd uitverkocht. ‘t Staat wel op de website en ze hebben een versie met een grotere print, maar die kleine is echt gewoon het mooist!

 • Reply Pussy Cath April 18, 2010 at 10:20 pm

  Zaaaalliigg!!! Ik wil ook! ‘k Ben al een tijdje op zoek naar zo’n goedkope rol maar dees is natuurlijk beter!

  • Reply Plutomeisje April 19, 2010 at 11:23 am

   Hehe, misschien moet ge binnenkort verjaren ofzo en duimen dat je dit krijgt 😉

   • Reply Pussy Cath April 19, 2010 at 4:48 pm

    Oh ma…. Ik verjaar binnenkort! 😀 (en rood is tegenwoordig mijn lievelingskleur hint hint)

 • Reply Potloodrol – versie II | December 29, 2010 at 12:00 pm

  […] ← Potloodrol, maar dan zonder potloden 2,5 seconde geleden […]

 • Leave a Reply