Movies & Music

Movie Monday {Julie & Julia}

Vorige vrijdag slaagde ik er in een film te kiezen en te bekijken. Het klinkt misschien vreemd, maar een film kiezen vind ik vaak erg moeilijk. Ten eerste zijn er zo verschrikkelijk veel films die ik nog zou willen bekijken dat kiezen op zich al moeilijk wordt. Ten tweede heb ik drempelvrees. Ik ben altijd bang dat eens dat ik op play duw en de wereld van de film binnenstap het allemaal gaat teleurstellen, dat het allemaal minder interessant gaan zijn dan ik had gehoopt. Ik herbekijk dus heel vaak films, gewoon omdat ik weet wat ik er aan heb. Vrijdag bevond ik mijzelf blijkbaar in een avontuurlijke staat, want ik koos zowaar een film die ik nog niet gezien had. Wel al veel van gehoord (‘t zou één van Meryl Streep’s beste preformances zijn) en ‘t zou over eten en bloggen gaan, dus op zich weinig kans dat hij snel zou gaan vervelen (I <3 foodblogs).

Julie & Julia draait dus om het leven van de twee vrouwen uit de titel. Julie Powell is een Amerikaanse uit New York, die zich een beetje verloren voelt. Ze is de een schrijfster van een half boek, heeft niet aan de verwachtingen van zichzelf en de mensen om zich voldaan en heeft niet echt een interessante job. ‘s Avonds leeft ze zich uit in de keuken om de frustraties van de voorbije dag weg te werken en uiteindenlijk besluit ze een uitdaging met zichzelf aan te gaan. Ze wil alle recepten uit het boek van haar grote voorbeeld Julia Child op één jaar klaarmaken en ze zal alles bijhouden in een blog. Afgewisseld met het verhaal van de bloggende Julie krijgen we het verhaal van haar grote voorbeeld dik 50 jaar eerder. Julia Child (Meryl Streep) leeft in de jaren ’50 als Amerikaanse in Parijs en ontdekt daar haar passie voor koken. Ze besluit kookles te volgen zodat ze de Franse keuken onder de knie kan krijgen en schrijft uiteindelijk het boek Mastering the Art of French Cooking. Natuurlijk verloopt dit niet allemaal zonder problemen en we volgen Julie & Julia door een hoop hoogtes en laagtes op weg naar hun succes.

De film bleek een aangename vrijdagavondvulling te vormen, al is het wel eventjes wennen aan Julia Child’s stem. De film schetst een mooi beeld van de twee vrouwen, alhoewel het een beetje zielig is dat Julie een beetje een grijze muis is in vergelijking met Julia. De moderne vrouw komt er eerder ouderwets en saai uit in vergelijking met de kleurrijke en energieke fifties women. ‘k Hoop dat het geen veralgemening is die kan gemaakt worden, want dat zou wel droevig zijn voor al die jaren emancipatie die we doorgemaakt hebben. De film was dus geen teleurstelling voor mij en ik ga het als teken opvatten dat ik wat vaker nieuwe films thuis moet bekijken.

Voor diegenen die toch meer hebben aan beelden dan aan mijn prachtige beschrijving van 500 woorden, ziehier de trailer:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply kleine October 12, 2010 at 1:55 pm

    Ik vond het een hele leuke film! Ik kreeg meteen zelf zin om zot te koken, maar dan sloeg mijn luiheid weer toe ^^

  • Leave a Reply