Tutorial

Stempelplezier

Wie af en toe vertoeft op de betere DIY of craft blogs van deze wereld komt ze af en toe tegen, prachtige handgekerfde stempels die verrukkelijke afdrukken nalaten op stof en papier. ‘k Voelde altijd een beetje een steek van jaloezie, want zoiets schoons en eenvoudigs tegelijk, dat wou ik ook kunnen.

Een tijdje terug schafte ik mij de materialen aan om zelf stempels te kunnen maken. Veel materiaal moet je daarvoor niet kopen, ik kocht een klein graveerblok en drie linomesjes in verschillende diktes. Toen ik wou beginnen graveren bleek dat ik er in geslaagd was om een verkeerd graveerblok mee te nemen. ‘k Heb er geen foto van (platte camerabatterij), maar de bovenkant is roze/rood en de onderkant is gelig wit/beige.  ‘t Zijn dus twee materialen die samen geplakt zijn tot één geheel, want ik heb aan beide zijden geprobeerd om te graveren en er zit een verschil op. Graveren ging niet in dat blokje omdat het materiaal niet genoeg meegeeft en je trekt alle fijne stukjes kapot. Waarschijnlijk is er wel degelijk een techniek om met dat materiaal een mooie stempel te krijgen, maar ik had gehoord dat het linomesje als door boter zou moeten gaan en dat was hier niet het geval.

Vorige week kwam het dan tot poging twee, waarvan jullie nu de wonderlijke resultaten mogen aanschouwen, want hoezee hoera, het is mij gelukt! Aanschouw mijn bureau na een uurtje prutsen met mijn nieuwe graveerblok en een lapje katoen en een flesje textiel inkt dat toevallig rondslingerde:

‘k Ben natuurlijk vergeten om foto’s te nemen van mijn stempels zelf, al kunt ge er enen spotten op bovenstaande foto. Ter compensatie nog wat foto’s van mijn prachtige stempelwerk.

Het uiteindelijke kerven van de stempel was echt niet moeilijk, iedereen die aan het twijfelen is om het zelf eens te proberen, zou eigenlijk totaal niet moeten twijfelen (gewoon de juiste graveerblok kopen). Het overbrengen van de stempel op het blok was ook niet moeilijk, ‘k heb eerst mijn prentjes afgedrukt met de computer (vooral handig bij woorden) en daarna ben ik erover gegaan met een zwaar tekenpotlood (4b ofzo, maar ik weet niet of dat veel uitmaakt). Dan leg je gewoon je papier op je graveerblok met het potlood naar het blok en wrijf je met een stomp voorwerp op de achterkant van je blad. Zo zet je de tekening gemakkelijk over en moet je niet eens je letters of prentjes spiegelen.

Ten slotte nog even het eindresultaat tonen. ‘k Heb mijn gestempelde stukjes stof uiteindelijk toch nog bijgeknipt omdat ze een beetje te groot waren om dienst te doen als broche. Ik stikte de stukjes stof vast op dikke vilt, knipte vervolgens langs mijn stiklijn en werkte het geheel af met een zigzag omdat de broches niet onmiddellijk zouden uitrafelen. Het speldje van de broche zette ik achteraf vast met mijn nieuwe favo speeltje: the hot glue gun. ^-^

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lynn December 11, 2010 at 5:46 pm

  hey,

  Waar heb je dat graveerblok gehaald om u stempels te maken?

  groetjes

  • Reply Plutomeisje December 11, 2010 at 6:27 pm

   De slechte kwam van bij de Banier en de goeie kwam van bij Lucas Creativ. Misschien dat ze ondertussen ook weer goeie hebben bij de Banier, ‘k zou nog eens moeten gaan kijken daar.

  Leave a Reply