Tutorial

Meet my mr. Owl

Voor mijn geweldige living in bos-thema moest ik natuurlijk een aantal bos-bewoners zoeken. Aangezien ik al plannen heb voor zowel de herten als de everzwijnen, vond ik er niets beter op om een uil kussen te maken.

Natuurlijk kan ik niet gewoon een patroon van het internet halen en een uil in elkaar flansen, that wouldn’t be fun at all.  Dus tekende ik er een paar dagen uilen op los tot ik besefte dat er niets originelers ging uitkomen dan wat hieronder kan gevonden worden.

Ik hoop natuurlijk dat er nog mensen gaan zijn die hun woonkamers of slaapkamers gaan willen bevolken met uilen, daarom heb ik mijn patroon op internet gegooid. Ik weet wel niet of het uitgeprint wordt zoals ik het bedoeld heb (normaal passen de lijnen op elkaar en moeten de twee A4 pagina’s gewoon aan elkaar geplakt worden). Moest er iemand zo vriendelijk willen zijn om het mij te laten weten moest de print niet werken (want mijn printer staat zo droog dat hij zelf geen lage kwaliteit-print wilt maken), dan probeer ik dat nog aan te passen. 🙂

Om te beginnen heb je volgende dingen nodig:

 • (patroon) papier
 • schaar (stof en papierschaar)
 • twee verschillende (katoenen) stofjes
 • zwarte, witte en gele vilt (of fleece)
 • zwart en wit garen + garen dat bij de gekozen stofjes past
 • naalden
 • een stikmachine (al kan alles wellicht met de hand ook gedaan worden)
 • stevige vlieseline (en dus een strijkijzer)

Het geniale idee achter mijn uil-patroon is redelijk eenvoudig: ge legt een blad over uw patroon en gaat over ieder deeltje apart, zodat je uiteindelijk 6 verschillende vormen hebt om uit te knippen. Je hebt alle onderdelen twee keer nodig, behalve de bek, het buikstuk en de 8-vorm. Ik heb geen naadwaarde toegevoegd, dus je kan best een cm extra bijnemen, alhoewel mijn eerste uil zonder extra naad geknipt is en die ziet er ook wel ok uit.

Voor de ogen heb ik gebruik gemaakt van vilt (wit) en fleece (zwart), maar ik zou aanraden van dat allemaal in vilt te maken omdat vilt makkelijker te knippen is, fleece is niet altijd zo mooi rond te krijgen als je zelf wilt. De bek is ook in fleece, maar met vilt zou dat ook perfect gaan.

Het buikgedeelte (oranje) is verstevigt met (stevige) Vlieseline zodat de stof niet zou gaan beginnen rafelen wanneer je ze vaststikt. De bruine stof die ik gebruikt heb is flanel omdat het zo zacht aanvoelde, maar je kan eender welk katoentje gebruiken.

De verschillende deeltjes van de ogen zet ik altijd eerst in elkaar (ik mag altijd zeggen, na 3 exemplaren). De kleine witte cirkel en de zwarte cirkel worden aan elkaar bevestigd door een festonsteek. Idem voor de zwarte cirkel aan de witte achtergrond.

Vervolgens stik je het buikstuk vast aan de voorkant van je uil, liefst met een zigzag-steek, dat voorkomt uitrafelen van de stof. Daarna maak je de bek vast en tenslotte bevestig je het stukje vilt met de ogen op zodat het de bek en het bovenste stuk van het buikgedeelte overlapt.

Alles wat je nu nog moet doen is de twee grote stukken stof met de goede kanten naar elkaar toe leggen, rond om rond stikken en een opening aan de zijkant laten zodat je de uil nog binnenstebuiten kunt draaien, de uil draaien, vol met vulling (uit een oude knuffel of een oud kussen bvb) steken (belangrijk: meer proppen dan u denkt dat u moet proppen) en de uil toenaaien. Ohja, en een tweede maken, want alleen is maar alleen hé, als uil…

Ik hoop dat mijn beschrijving duidelijk was en moest je het toch niet zien zitten om zelf een uil te maken, dan kan je er gewoon nog altijd eentje winnen. Eén van onderstaande exemplaren (ge moogt kiezen welke) zoekt een nieuwe thuis. Alles wat je moet doen is een comment nalaten en mij vertellen wat jouw favoriete bosdier is (+ vermelden welke uil je zou willen)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply MissMuffin November 1, 2010 at 6:30 pm

  Hazelmuis! Veel te schattig minibeestje

  En jaaaaj count me in om er eentje te winnen, kvind ze geniaal. Kvind die donkere het mooiste, die ander vind ik beetje clash of the prints, maar das persoonlijke smaak é

 • Reply StijnDF November 1, 2010 at 8:08 pm

  Bij mij is dat toch nog altijd een eekhoorn ze:D Koddige beestjes met die pluimstaart!

  En w000t, tuurlijk doe ik ook mee voor een uiltje! Die zwarte is mijn favoriet:D Hou er wel rekening mee dat je andere uil dan ontzettend eenzaam gaat zijn he:o.
  Btw.. je spreekt al de hele tijd over 3 uilen… waar is de derde dan naartoe? :p

  • Reply Plutomeisje November 2, 2010 at 10:14 am

   De derde is ook een zwart/groen exemplaar, die residentieert nu op mijn zetel. 😀 ‘t Was omdat ik zelf de groene het mooist vond en wou houden, maar ‘k wou mijn lezers niet de keuze ontnemen, dus ‘k heb gewoon nog enen bijgemaakt dan. 😛

 • Reply Sven November 2, 2010 at 12:14 am

  Ons favoriete bosdier is de egel, die iets heeft met kwetsbaarheid (ondanks de stekels)

  En ik denk dat vooral de kinderen hier liefst de meest rechtse uil willen winnen (nu slapen ze al natuurlijk), omdat die net zo flashy is 😉
  Mochten we winnen, alvast bedankt !

  Sven, Yenthe en Mirko

 • Reply Fallen Angel November 2, 2010 at 9:16 am

  Ik ga toch voor een eekhoorn … Zo fijn als ze van boom tot boom springen 🙂

  Maar kan niet kiezen, de 2 uilen zijn echt de max !!!

 • Reply Pebblyn November 2, 2010 at 11:39 am

  Mijn favoriete bosdier is een …
  *denkt heel hard na*
  telt een bruine beer ook mee? Hoewel je ze in onze bossen niet vindt? 🙂 Dat zijn gewoon prachtige beesten en de kleintjes zijn te schattig!
  Qua uil vind ik de oranje met bollen supercool, maar de zwart/groene ziet er natuurlijk intellectueler uit… Maakt me dus niet zoveel uit 🙂

  • Reply Ine November 4, 2010 at 11:17 am

   Favo bosdier… Een wolf vind k absoluut de max… Dus ik ga voor de wolf gaan 😀
   De mooiste uil vind ik die donkerste, maar de oranje is ook de max..
   Ze zijn eigenlijk gewoonweg super!

 • Reply Marijke November 4, 2010 at 12:00 pm

  Ik zie enorm graag vlinders. Ze zijn mooi met al hun kleuren en zijn vrij om te vliegen van het één naar het andere. Ze hebben een enorme vrijheid.

  Ik vind de donkere uil het wijste. =)
  Tof da je de beschrijving hebt gegeven hoe je het gemaakt hebt.
  Kga het ooit eens uitproberen :p

 • Reply Wolinn Geniet November 4, 2010 at 12:30 pm

  Mijn favoriete bosdier is een uil ahja! En die zwarte is ook mijn favoriet knffelkussen.
  Vossen vind ik ook wel iets hebben eigenlijk, die combi ros/wit/zwart en die spitse oren, lief hoor!

 • Reply Lien November 4, 2010 at 1:39 pm

  Mijn favoriete bosbeestje blijft de eekhoorn, omdat ze zo’n mooie kleur hebben en zo elegant zijn.

  ‘k Vind de uiltjes de max en ‘k zou graag eentje winnen! De kleurige oranje vind ik de mooiste.

 • Reply Mr. Owl! November 6, 2010 at 3:05 pm

  […] stap voor stap uitgelegd en zelfs ik begrijp wat je moet doen! Wie het graag eens probeert, gewoon deze post volgen. Door een comment na te laten op haar post maak je ook kans om 1 van de 2 uiltjes te winnen. […]

 • Reply Dark Angel November 6, 2010 at 4:10 pm

  Goh, mijn favoriete bosdier…… K vind ze allemaal wel iets hebben eigenlijk, ieder diertje heeft zen charmes…..

  K vind de uil met zwart het mooiste, die past het best bij mijn stuff :p

 • Reply kleine November 9, 2010 at 5:21 pm

  Ik vind ze heel leuk maar ze passen niet in mijn interieur (ja, zo kieskeurig kan ik soms zijn). Maar omdat je ongetwijfeld heel nieuwsgierig bent naar mijn favo bosdier ga ik je het toch vertellen: kabouters.

  • Reply Plutomeisje November 9, 2010 at 5:26 pm

   Alleen al om dat antwoord zou ik u moeten opzadelen met een uil 😛

 • Reply WeZooz November 16, 2010 at 9:57 am

  Dat getuigt van verbeeldingskracht ! Deze uilen zijn super leuk ! Ik ga proberen om jouw tips stap voor stap te volgen om er enkele van te maken om mijn kamer te versieren. Dank je !

 • Reply Link Love: handmade gifts | Plutomeisje December 19, 2010 at 3:53 pm

  […] Winged Shoes (filmpje) & Owl Pillow […]

 • Reply Eindejaarslijstjes lijst | December 30, 2010 at 1:52 pm

  […] Owl Pillow: omdat schaamteloze zelfpromotie de laatste weken van het jaar mag! En omdat het eigenlijk wel leuk was om zoiets uit te werken en in elkaar te steken. ‘k Ben al aan een opvolger bezig! […]

 • Reply Lucinda November 26, 2011 at 9:53 am

  Hoi,
  Ik maak 1 grote uil en 1 kleine uil voor iemand die ik heb getrokken. Hij wordt echt super leuk. Ik heb hem i.p.v katoen handdoeken gebruikt bij de action.

 • Reply Project V: Polle en Paulien | Demoiselle Do January 29, 2012 at 3:12 pm

  […] Ik moest niet lang zoeken naar een project. Eén blik op mijn patronen-board en mijn oog viel op de Mr. De Uil tutorial van Plutomeisje. Nog wat vilt gaan halen bij Veritas en een oud kussen aanvallen om de vulling […]

 • Reply Handmade – Owl Pillow & Baby Blanket | Plutomeisje April 4, 2013 at 11:24 am

  […] maar soms komt het er toch eens van. Ik kreeg namelijk de vraag om een aangepaste versie van mijn uiltje te maken. Het uiltje ging een cadeau van de collega’s van de papa zijn, dus het moest een […]

 • Leave a Reply