Tutorial

Over truien pimpen

Een tijdje terug had ik een probleem. Ik had een leuke trui die ik graag droeg, maar er stond een logo op waarmee ik liever niet de hele tijd met liep te pronken. Ik moest dus een manier vinden om het logo weg te werken zodat ik mijn trui weer kon dragen. Als het nog even kon dan mocht het ook iets moois worden, maar dat was geheel optioneel.

Het logo op de trui was redelijk groot (ik ben zo dom geweest van geen foto’s te nemen van de ‘before‘) en een beetje cirkelvormig. Miss Muffin had een gelijkaardig trui en zij loste dit op door als basis een grote cirkel te nemen en dit af te werken met een fleece muffin creatie. Het geheel ziet er super uit, dus besloot ik een beetje copy-cat te spelen (goede ideeën zijn er om overgenomen te worden) en ook te vertrekken van een cirkelvormig basis.

Na heel wat geklieder en gepruts, kwam ik uit bij wat nu ook een beetje het logo van mijn blog is:

Alleen zag ik dat niet zitten om mijn ratje en letters in fleece te maken en alles er één voor één op te naaien. Zo een geduldig mens ben ik niet altijd, dus mijn project zou wellicht nu nog niet af zijn. Op mijn 22 before 23 lijst (niet gaan kijken, der is nog totaal niets geschrapt :s) staat ergens “leren zeefdrukken”. Daarvoor heb je ook textielverf nodig, dus bedacht ik dat het wel leuk zou zijn moest ik in de aanloop naar zeefdrukken mij al wat vertrouwd maken met andere textiel-klieder-toestanden (en dan kon ik eindelijk eens wat dingen toepassen uit dit boek).

Textielverf dus. Een potje zwart en een potje wit werden aangeschaft en ik ging op zoek naar een manier om mijn afbeelding over te brengen naar mijn stof. In online (engelse) tutorials maakt men vooral gebruik van freezer paper en in België zweren sommigen bij het omhulsel van pakken printerpapier, maar ik had geen strijkijzer tot mijn beschikking, dus moest ik op zoek naar een alternatief.

Wat ik wel altijd heb liggen is plastificeerpapier, dus legde ik dat met de plastiek naar onder op mijn tekening, traceerde alles met een alcoholstift (want dat is redelijk doorzichtig, dus dat gaat makkelijk) en sneed de figuur toen uit. Het is belangrijk dat je de omtrek van je figuur niet stuk maakt, want ‘t is niet het stuk dat je uitsnijdt dat je gaat gebruiken, maar het andere. (Simpelere gezegd: je maakt een sjabloon).

Eén opmerking: ik legde de plasiek dus naar onder, waardoor mijn tekening uiteindelijk gespiegeld was. Als je geen gespiegelde tekening wilt, dan moet je de plastiek naar boven leggen en op de plastiek tekenen met alcoholstift.

Daarna wordt het makkelijker: je moet namelijk gewoon uw sjabloon op uw stof kleven en mooi binnen het plastiekje kleuren. Vervolgens laten drogen, een foto trekken en uw water omver gooien. Allez ja, ‘k zeg niet dat jullie dat per se moeten doen, maar dat is wel hoe ik het deed.

Na nog meer droogwerk kon ik dan met zwart de details aanbrengen (trots dat ik daarop ben jongen, zo goed gedaan van mij :D).

Nog meer uren drogen (24u bij mijn verf) later, kon ik eindelijk de boel fixeren en op mijn trui stikken. Tadaa!

Om af te sluiten nog even samenvatten wat je allemaal nodig hebt:

  • kledingsstuk om te bewerken
  • stuk stof
  • vlieseline om stof te versterken en uitrafelen te voorkomen
  • textielverf
  • strijkijzer
  • stikmachine
  • geduld
  • tekening om op stof te plaatsen
  • verfborstels
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply