Tutorial

DIY Boekje/schriftje

DIY Boekje - Afgewerkt boekje

Zoals jullie kunnen zien ga ik tijdens deze voorlaatste tutorial van mijn vijfdaagse Craft Party-week tonen hoe je zelf een schriftje of boekje kan maken. Een mens heeft nooit genoeg boekjes, aldus één van mijn persoonlijke slogans. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die al zijn schetsblokken, agenda’s en schriftjes personaliseer en met deze tutorial maak je gewoon onmiddellijk schriftje op maat. Keihandig, zeg ik u!

DIY Boekje - Benodigdheden

Benodigdheden:

 • Verschillende soorten (effen/geruit) papier (hier in formaat A5), zoveel als je zelf wilt
 • Verschillende soorten gekleurd papier (optioneel)
 • Versiering voor je boekje (kaartjes, gekleurd papier, masking tape…)
 • Garen of touw om boekje in te binden (niet te dik!)
 • Schaar
 • Lat
 • Breekmes
 • Potlood
 • 2 naalden
 • Gaatjesmaker (of perforator)

DIY Boekje - Stap 1: gaatjes afmeten en perforeren

Eerst heb ik op een stuk klad-papier (dat de grootte van het schriftje heeft) aangeduid waar ik de gaatjes wou waarmee het schriftje wordt ingebonden. ‘k Heb om de 1,5 cm een gaatje genomen. Na het afmeten en perforeren van dat eerste blad, leg je dat blad op een aantal blaadje en begin je te perforeren. Tot als alle blaadjes geperforeerd zijn. Beetje een saai werkje, maar de beloning is een stapel mini-confetti’s! Yay!

DIY boekje - Stap 2: Kaft van het boekje afwerken

Vervolgens heb ik de kaft van mijn schriftje onder handen genomen. Een neutrale bruine papieren achtergrond, die ik daarna afwerkte met washi tape en een prent van Margo Slingerland die je hier kan downloaden.

DIY Boekje - Afgewerkte voorkant, op naar de achterkant van het boekje

Als alles geperforeerd, gekaft en beplakt is, is het eindelijk tijd om het schriftje in te binden. Hiervoor hebben we onze draad en de twee naalden nodig. Ik was eerst van plan om het rood/wit gestreepte touw te gebruiken, maar de gaatjes in mijn schrift waren daarvoor net iets te klein. De stapel DMC-garen werd dus doorzocht op zoek naar een geschikt kleurtje.

DIY Boekje - Stap 3: Boekje inbinden

Knip de draad lang genoeg af, rijg de naalden aan de draad en leg er een knoopje in aan het uiteinde. Vouw de dubbele draad in twee zodat er aan ieder uiteinde een naald zit. Weef de draad door de gaatjes met behulp van de twee naalden. Ik heb afwisselend een naald door een gaatje laten gaan, zodat ik het kruispatroon kreeg dat je hieronder kan zien. Een andere manier is om beide naalden telkens door hetzelfde gaatje te halen, zodat de draden op de rug van het schriftje kruisen. (tip: gebruik klemmen om je papieren mooi samen te houden terwijl je het schriftje aan het inbinden bent)

Tenslotte doe je gewoon een knoop op je draden en je kan genieten van je hoogstpersoonlijk schriftje. 🙂

DIY Boekje - Ingebonden en afgewerkt!

DIY Boekje - Ingebonden en afgewerkt

DIY Boekje - Ingebonden en afgewerkt

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kelly September 2, 2011 at 4:03 pm

  Heel leuk gedaan!

 • Reply Eindejaarslijstjes lijst | Plutomeisje January 2, 2012 at 11:34 am

  […] Op mijn uitgevoerd-en-megacool-bevonden lijst staan de Klara tas, de dino-staarten, de pennenzak en het zelfgebonden boekje […]

 • Reply Frances January 6, 2012 at 7:32 pm

  Gemaaaakt! ‘things that makes me happy’

 • Leave a Reply