Handmade, Sewing

Parfait, maar niet perfect

Colettte Patterns Parfait

‘t Is mij gelukt! Allez, zo ongeveer toch. Hier en daar zitten er wel wat foutjes, stukjes stof die ik was vergeten knippen, stukjes stof die ik te veel knipte, fronsen waar het niet moet fronsen en de cup van een kleed dat voor één keer wat te groot is. Verbazingwekkend dat laatste, want met mijn cupmaat mag ik meestal de boel bij elkaar duwen vooraleer ik in een kleedje pas*.

Voor de mensen die niet goed weten waarover ik het heb: een tijdje geleden bestelde ik bij de door het op internet aanwezige naaiendevolkje bejubelde en veel besproken Colette Patterns. De dames van dit label maken patronen voor kleedjes, rokjes en bloesjes met een serieuze portie retro in verwerkt. Bovendien zijn de patronen voorzien van een mooi uitgewerkte handleiding, waardoor de aankoop van een Colette patroon de moeite & het geld waard is. Ik bestelde mijn patronen bij Colette zelf (met dank aan de Visa van een vriendin), want zelf met verzendingskosten bij bleef het goedkoper (danku wisselkoersen!) om een patroon van Amerika te laten overkomen dan het in pakweg Nederland of Frankrijk te bestellen. (Ondertussen zijn de patronen ook in België bij Vermiljoen te vinden)

Na twee weken vielen de patronen al in mijn bus (ik bestelde Parfait, Beignet & Macaron), maar het was toen nog volop examenperiode. De vele foto’s op het internet deden het wel al kriebelen om er aan te beginnen, maar ik besloot het kleedje op mijn gemak te maken na de examens. Uiteindelijk moest ik het nog wat extra uitstellen omdat ik last minute twee weken vakantiejob mocht gaan doen, maar dat weerhield mij er niet van om toch al een voorraadje stofjes in te slaan bij de Strek (Au Plubas) in Ledeberg.

Colette Patterns - Parfait: stofjes inslaan

Op de patronen van Colette staan de Amerikaanse maten 0 tot 16. Op zich niets speciaals waarschijnlijk, maar dat zorgt er wel voor dat wanneer je het patroon probeert over te tekenen je veel lijnen hebt om je te missen. Bij mijn volgende uitwerking van een Colette patroon ga ik alleszins eerst met het patroon naar het kopieercentrum trekken ipv zelf nog een poging te doen om de juiste lijn te vinden. Zo moet ik ook niet werken met dat kl*te patroonpapier van mij. ‘k Weet niet of alle soorten patroonpapier zo zijn, maar dat van mij is dun en redelijk ondoorzichtig. Niet echt een combinatie die ik zoek in patroonpapier…

Uiteindelijk raakte mijn patroon overgetekend (op een bolletje hier en daar na), raakte mijn stof geknipt (behalve de voering van het onderste rugdeel) en raakte er overal interfacing opgestreken waar nodig (zonder dat het aan het strijkijzer plakte!).

Colette Patterns - Parfait

De goed uitgewerkte handleiding hielp mij stap per stap door het ineenzetten van het kleedje, altijd voorzien van een tekening ter extra verduidelijking. Op het patroon staat er wel intermediate, maar volgens mij kunnen beginners dit met zo een handleiding ook wel aan. ‘k Weet niet hoe lang ik erover gedaan heb, over het stikken misschien een uur of vijf, maar met knippen en strijken en patronen overtekenen ben ik veel langer bezig geweest. ‘k ben op donderdag(avond) begonnen, vrijdag patroon op stof gezet en geknipt & gestreken tot 12u en de voorkant van het lijfje in elkaar gezet en zaterdag met een aantal onderbrekingen al de rest op het aannaaien van de knopen na.

Colette Patterns - Parfait

Het hele proces is alleszins niet tegengevallen, ik plan al een nieuwe versie in zwarte ruitjestof, zoals hier. Eentje waarbij ik niet vergeet van een extra rugpand te knippen en waarbij ik er mijn blinde rits wel blind inzet. 😛 En of ik het al gedragen heb? ‘t Zal wel! Moest het weet niet zo slecht zijn, zou het waarschijnlijk nog niet uit geweest zijn!

*voor dames met een boezem van beperktere omvang is er deze handleiding om de cups van het kleedje te verkleinen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Tess August 3, 2011 at 11:43 am

  Mooi! En nu weet ik eindelijk wie je bent! 🙂

  • Reply Plutomeisje August 3, 2011 at 12:04 pm

   Danku 🙂 en ‘k wist niet dat het nog een mysterie was :p

   • Reply Tess August 3, 2011 at 12:36 pm

    Ja toch wel! Ik ben niet anoniem genoeg vrees ik, denk dat jij al lang wist wie ik ben. 🙂

    • Reply Plutomeisje August 3, 2011 at 2:11 pm

     Goh ja, ‘k weet hoe je er uitziet, maar dat is iets anders dan weten wie ge zijt, denk ik. + dat maakt uw blog wel een stuk persoonlijker 😀

     • Tess August 4, 2011 at 12:41 pm

      Aaah, ik dacht dat je het wist. We hebben samen op school gezeten. 🙂

     • Plutomeisje August 4, 2011 at 8:58 pm

      Hmm, misschien dat ik dat toch al ergens wist.. :s excuses! maar ik kom niet veel meer in Zottegem, dus mensen herkennen is mijn sterkste punt niet :$ Dat vraagt om een Zottegemse blogmeeting? 😀

     • Tess August 8, 2011 at 11:42 pm

      Haha, je zou wel een paar mensen bij elkaar kunnen trommelen zo 🙂

 • Reply Kathleen August 3, 2011 at 11:56 am

  Wah! Het ziet er super uit!

  Op naar het volgende. 😉

  • Reply Plutomeisje August 3, 2011 at 12:06 pm

   ^-^

   Jup, zeker op naar het volgende! alleen nog beslissen wat dat gaat worden. Een nieuwe versie van de Parfait of Macaron of een van de vele patronen uit de Knipmode? ‘k Doe langer over kiezen dan over effectief iets te maken 😛

 • Reply Fallen Angel August 3, 2011 at 2:01 pm

  Oh !!! Ik wil ook zo 1 (maar int zwart ofzo :p) *puppyblik*

  • Reply Plutomeisje August 3, 2011 at 2:13 pm

   Hehe, misschien moet ik eens een Parfait-knipdag houden (mss dat Katrijn ook interesse heeft). Gulle knipt en strijkt en ‘k zal ik dan wel stikken (ik haat dat uittekenen & knippen, dat duurt zo lang!). 😀

 • Reply Olaij August 3, 2011 at 8:14 pm

  Waaaaauuuuw, staat je super! Dat kleedje is in mijn ogen wel perfect hoor 😉 Echt mooi gedaan!

  • Reply Plutomeisje August 4, 2011 at 9:55 am

   Danku 🙂
   Njah, ‘t valt op die foto’s ook niet zo op, omdat ik mijn armen naar beneden hou, maar ‘t gaapt dus een beetje onder mijn oksels. ‘k Heb het nog niet durven versmallen omdat die stof nog niet gewassen is, dus mss krimpt die nog een beetje (hoewel het gewoon katoen is)

 • Reply Stéphanie August 31, 2012 at 9:47 pm

  Hoi! Mooi kleedje! Hoeveel meter stof is daar in gegaan? Ik twijfel om hetzelfde te maken maar ben een beetje bang :S cups, breedte, lengte, … Is het echt makkelijk om te bepalen welke maat je hebt?

  • Reply Plutomeisje September 2, 2012 at 1:43 pm

   Goh, ik heb gewoon de aanwijzingen op het patroon gevolgd en mijzelf opgemeten in inches om mijn maat te bepalen. ‘k Vind wel dat het op die manier meestal goed past, enkel de schouderbandjes zijn een beetje te lang, dat is iets wat ik een volgende keer ga verkorten en ‘t zou kunnen dat ik mijn cups wat ga verkleinen met de tutorial die ik
   in de blogpost vermeld, omdat het dan nog beter gaat passen.

   Je kan altijd eens een testversie in een goedkoop wit katoentje maken als je teveel twijfelt, op die manier weet je zeker of het past en waar er veranderingen moeten komen (maar persoonlijk vind ik dat veel werk :P) + als ge mooi binnen een maat valt dan moet je meestal niet veranderen. Vooral uw borstomtrek en uw taille moeten juist zijn. De rok is redelijk wijd, dus als ge daar een paar centimeters mist is dat niet zo erg.

 • Reply Me-Made-May: Inventory! | Plutomeisje May 1, 2013 at 11:20 am

  […] Parfait […]

 • Reply Colette Patterns Parfait dress pattern review by Plutomeisjes | A Bouquet of Buttons December 28, 2013 at 10:42 am

  […] zoek naar een leuke jurk om 2014 in te gaan? Eline van Plutomeisje heeft de “Parfait” jurk voor […]

 • Leave a Reply