Tutorial

DIY – Bedrukte tas

Toen ik de tassen van mijn handgemaakt trouwcadeau aan het bedrukken was, viel dat enorm goed mee. ‘k Had veel meer gepruts en mislukking verwacht. Niet dus, wat ideaal is, want nu kan ik jullie ook nog van een tutorial voorzien.

Mijn inspiratie haalde ik hier, want nadat ik Amy Karol’s ‘Bend the rules with Fabric’ had gelezen viel mij dus op dat je FreezerPaper niet vind in België (of toch moeilijk) en dus was ik heel blij met het gratis alternatief dat gevonden kan worden rond pakken printerpapier. Het vriendje bracht er ondertussen genoeg mee van zijn werk om een paar decennia voort te kunnen, zeker tegen het tempo dat ik er nu gebruik van maak.

Eerst typte ik mijn tekst in een Word-bestand waar ik de uitlijning, het lettertype en de grootte bepaalde. Om inkt te besparen drukte ik alles af in het lichtgrijs. Hierna ging ik met een zwaar potlood (6B) over de buitenste randen van de letters + kleurde sommige in. Belangrijk hierbij is vooral dat de lijnen die je met je potlood kleurt dik genoeg zijn, zodat de transfer duidelijk leesbaar is. Om mijn tekst over te zetten op het printerpapieromhulsel ging ik met de achterkant van mijn potlood over de achterkant van mijn papier, zodat het potlood afgaf op het printerpapier. Op deze manier wordt de tekst in spiegelschrift overgebracht.

Zelf een tas bedrukken

‘k Was eerst een beetje bezorgd dat het niet zou lukken om de tassen te bedrukken met een volledig quote. Tot nog toe had ik eigenlijk vooral korte woordjes of namen op stof gezet zien worden en een volledige zin was misschien wat ambitieus. Dat hield mij echter niet tegen om het op zijn minst te proberen, al heb ik toch af en toe wel wat gevloekt toen ik de letters aan het uitsnijden was, want het waren er veel!

zelf een tas bedrukken

Naar het schijnt maakt het niet uit welke kant van het papier je gebruikt, maar ik vond het veiliger om de witte kant te gebruiken, ik wou zeker geen blauwe strepen op mijn tas na al dat snijwerk. Na het snijden strijkte ik het printerpapieromhulsel op mijn tas, ik maakte wel gebruik van een stukje bakpapier om tussen het printerpapier en mijn strijkijzer te leggen (better safe...)

zelf een tas bedrukken

Daarna werd alles bedekt met een laagje zwarte textiel inkt (gekocht bij LucasCreativ). ‘t Viel mij trouwens op dat een horizontale beweging (van links naar rechts) een mooier resultaat gaf dan een stempelende beweging. ‘t Kan ook toeval zijn, maar de eerste lijnen hadden alleszins scherpere randen dan de onderste en het enige wat tussen de twee veranderd was, was de manier van verf aanbrengen.

Zelf een tas bedrukken

Ik kon natuurlijk niet wachten tot de verf droog was om het resultaat te zien, dus trok ik het vel papier er onmiddellijk af. De eerste keer gaf dit geen probleem, het papier was niet te nat geworden en kwam vlot en zonder scheuren los. De tweede keer gebruikte in mijn uitgespoelde borstel waar blijkbaar nog veel water inzat waardoor mijn verf erg loperig werd. Dit zorgde ervoor dat het papier week werd en zelf verf begon door te geven. ‘t Was een knoeiboel om alles stukken papier te verwijderen, maar ik was bang dat de verf er helemaal zou doorkomen als ik het liet hangen. Opletten dus, best geen verdunde verf gebruiken!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply