Daily Life, Handmade

I love handmade + secondhand & so should you!

Ik weet dat het nog een beetje vroeg is om over kerst en cadeautjes te beginnen (hoewel de meeste winkels al hard hun best aan het doen zijn om ons te overtuigen dat we de kerstlichtjes nu al moeten uitzetten), maar ik wil een beetje ‘reclame’ maken voordat iedereen aan zijn cadeautjes inkopen begint.

Dat ik een fan ben van handgemaakte spullen, is wellicht geen geheim. En ik probeer op regelmatige basis eens langs de tweedehandswinkels te schuimen, op zoek naar materiaal om te (ver)prutsen of mijn huis wat op te leuken. ‘t Zou echter zowel op gebied van handgemaakte als tweedehands spullen nog wel een heel stuk beter kunnen, dus besloot ik eens om een paar goede redenen op een rijtje te zetten, waarom je nu handgemaakte en tweedehands spullen zou moeten gaan kopen!

01. Handgemaakte en tweedehandse spullen hebben een verhaal. Een verhaal waar iedere eigenaar aan verder bouwt.

02. Handgemaakte producten kunnen gepersonaliseerd worden. Vind je een handgemaakte handtas de max, maar zie je liever groene details in plaats van gele, dan zal de artiest je vaak graag verder helpen door het item volledig op jouw maat te maken. Tweedehandse items kan je zelf helemaal aanpassen naar believen, aangezien ze vaak stukken goedkoper zijn dan nieuwe, waardoor je best nog wat geld overhebt voor een beetje verf of stof.

03. Afval is nooit zomaar afval! Het einde van één product kan het begin van een volgend product worden! Hier komen handmade en tweedehands samen. Veel artiesten gaan op zoek naar goedkope en dus vaak tweedehands materialen om hun producten mee te maken.

04. Handmade en tweedehands spullen zijn goed voor het milieu! Voor tweedehandse spullen moeten nooit nieuwe grondstoffen aangesproken worden, de aarde wordt maar éénmalig belast voor de productie van deze spullen. Handmade spullen worden dan weer in kleine oplage gemaakt, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu. Vele handmade artiesten verkopen ook lokaal, zodat milieubelastend transport wordt vermeden.

05. Handmade spullen kopen zorgt ervoor dat je een directe steun biedt aan de artiesten. Je ondersteunt rechtstreeks mensen en helpt hen zo hun droom te verwezenlijken. Voor tweedehands spullen hoeft dit niet anders te zijn, denk maar aan de Red Velvet shop, een winkel vol vintage (en handmade!) die de droom (en werkelijkheid) is van twee zussen. Ook onderstaand filmpje toont mooi hoe mensen hun dromen verwezenlijken.

06. Handmade en tweedehands winkels kunnen de lokale economie en gemeenschap ondersteunen. Je zou er zelf een nieuw economisch model mee op kunnen zetten. Onderstaand filmpje van op Hello Etsy in September biedt daarop een interessant perspectief, maar je moet wel een dik half uurtje tijd hebben om er naar te kijken.

http://cdn.livestream.com/embed/etsy?layout=4&clip=pla_7c9a7a93-ef0b-4103-9cb8-680e997ee379&color=0xe7e7e7&autoPlay=false&mute=false&iconColorOver=0x888888&iconColor=0x777777&allowchat=true&height=385&width=640

Watch live streaming video from etsy at livestream.com

07. Wanneer je handmade of tweedehands spullen koopt, weet je zeker dat je geen grote bedrijven ondersteunt die mensenrechten aan hun laars lappen of hen onder slechte omstandigheden en voor weinig geld hard laten zwoegen.

08. Handmade spullen worden vaak volgens traditionele manieren geproduceerd en zijn dus ideaal voor het in stand houden van tradities en oude crafts.

09. Handmade brengt gemeenschappen op de been, denk maar aan de lokale ‘naaiclubs’ op zijn Ijverige Wijven of grote events als Hello Etsy en craftbeurzen als Stiel en Stijl, Handmade in Belgium en De Invasie.

10. Handmade shoppen is een win-win situatie! Je koop iets dat je mooi vindt, waarvan je zelf blij wordt en je steunt nog eens een artiest in het bereiken van zijn/haar droom.

11. Handmade is HANDMADE! Iemand heeft van begin tot einde een product in elkaar gestoken, heeft in iedere stap van het productieproces veel tijd en gevoel gestoken, helemaal niet te vergelijken met de massa geproduceerde items waar iedereen slechts aan een stukje van een product meehelpt, opnieuw en opnieuw.

Helemaal overtuigd? Bezoek dan zeker eens de website van DeInvasie voor talent van eigen bodem of ga de internationale toer op via Etsy en Dawanda. Je bent natuurlijk ook steeds welkom in mijn (mini) webshop! Een lijst van kringloopwinkels in Vlaanderen vind je op de site van Kringwinkel. Binnenkort post ik trouwens mijn lijstje favoriete handgemaakte (kerst)cadeautjes!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply