Handmade, Sewing, Tutorial

Rattige Kerstdecoratie

Tutorial Rattige Kerstdecoratie

Vandaag ga ik jullie tonen hoe je rattige kerstdecoratie kan maken, meer bepaald hangers voor in de kerstboom! Jullie kunnen het patroon voor deze hangers hier vinden.

Kleine opmerking vooraf:
Bij het afprinten van het bestand met de onderdeeltjes voor de kerstfiguurtjes moet je een beetje opletten. Je mag het vakjes “schalen” of “aanpassen aan afdrukbaar gebied” niet aanvinken. Wanneer je dit doet zal de printer de afbeelding automatisch bijsnijden of verkleinen.

Benodigdheden:

  • vilt in verschillende kleuren (hier gebruikt: wit, grijs, roze, oranje, bruin & rood)
  • naalden & kopspelden
  • naaigaren in kleuren die bij je vilt passen
  • een (stof)schaar
  • lint of dikker siergaren (bvb borduurgaren) om je hangertjes omhoog te kunnen hangen
  • vloeibare lijm (optioneel, ik gebruikte Mod Podge, te koop bij o.a. Pippoos)

Tutorial Rattige Kerstdecoratie - patroon overtekenen + delen uitknippen

Beginnen:
Om te beginnen knip je alle onderdelen uit. Zorg dat ze niet door elkaar raken, zodat je straks nog weet welk onderdeel bij wat hoort (nummer ze bijvoorbeeld met stiften in verschillende kleuren). Moest je toch niet goed meer weten waarbij een onderdeel hoort dan kan je op de overzichtspagina een kijkje nemen.

Er zijn twee manieren om deze kersthangers te maken. Ofwel knip je alle onderdelen twee keer uit, zodat iedere hanger een voorkant en een achterkant heeft die mag gezien worden, ofwel knip je alle onderdelen slechts één keer uit, maar dit zal ervoor zorgen dat alle draadjes zichtbaar zijn en de hangertjes minder stevig zullen zijn. Ik heb gekozen om alles dubbel uit te knippen, dus op de foto’s en in de beschrijving zal alles voor dubbele hangertjes uitgelegd worden.

Tutorial Rattige Kerstdecoratie - deeltjes uitknippen & vastspelden

Oogjes en neuzen staan niet altijd uitgetekend op de patronen. Deze kan je zelf naar vorm knippen of je kan de oogjes ook gewoon naar vorm met draad naaien en de neusjes weglaten. Ik heb voor dit laatste gekozen.

Voor het aan elkaar naaien van de verschillende onderdelen werd een gewone rijgsteek gebruikt. Probeer de steken gelijk te houden aan beide kanten voor een mooie afwerking.

Tutorial Rattige Kerstdecoratie - Ratje met KerstmutsRatje met kerstmuts
Knip hiervoor alle onderdelen van het patroon twee keer (de oortjes moet je dus 4 keer hebben). Voor de oortjes is het ook makkelijker als je twee lagen vilt op elkaar lijmt met vloeibare lijm, alles eventjes laat drogen en dan pas de oortjes uitknipt, omwille van de grootte van de oortjes. Je kan zelf nog kiezen of je de oortjes nog met draad afwerkt of niet, maar met een goede lijm is dit niet noodzakelijk nodig.

Als alle onderdelen geknipt zijn, naai je eerst de oogjes en de neus op het gezichtje. Vervolgens naai je de twee lagen vilt van het gezichtje op elkaar. Doe hetzelfde met de twee driehoekige delen van de muts (opgelet: als je de hangertjes met een lint wil ophangen moet je dit nu tussen de twee driehoekige delen mee vastnaaien). Nu leg je de bovenkant van het gezicht tegen te onderkant van de muts. Lang beide zijden leg je er de witte strook bovenop. Leg de oortjes met de onderkant tussen de witte strook langs de voorkant van het hangertje. Naai nu de witte stroken aan elkaar. Hierdoor naai je de muts, de oortjes  en het gezichtje mee vast. Ik was zelf mijn oortjes in al mijn enthousiasme vergeten…

Indien je het ratje met borduurgaren wilt ophangen, neem je voldoende garen en een dikke naald. Je haalt het garen door het hangertje, vouwt de uiteinden samen en maakt een knoop in het garen. Je hebt net je eerste kersthanger afgewerkt!

Tutorial Rattige Kersthangers - alle deeltjes uitgeknipt

Ratje in kerstsok
Knip opnieuw alle onderdelen twee keer uit, behalve de staart, die heb je maar één keer nodig.

Naai het onderste gedeelte van de sok aan elkaar en doe hetzelfde met de rattenkont. Leg beide delen tegen elkaar en naai de witte band erover vast, zoals je gedaan hebt bij de kerstmuts. Voor de staart het je nu twee opties. Ofwel naai je door alle lagen vilt heen en kan je aan de achterkant je draad zien ofwel naai je de staart er voorzichtig op door maar door één laag vilt heen te gaan, ‘t is een beetje prutswerk, maar ‘t is mooier!

Tutorial Rattige Kersthangers - Ratje in Kerstsok + Ratje met gewei

Ratje met gewei.
Alle patroondelen twee keer uitknippen. Voor het gewei is het makkelijkst als je eerst twee lagen vilt op elkaar lijmt met vloeibare lijm. Na het drogen kan je het gewei makkelijk uit de vilt knippen. Je kan kiezen of je het gewei verder afwerkt met draad of zo laat. Ik koos voor het laatste. Naai eerst de oogjes op hun plaats of suggereer ze met een paar steken. Vervolgens beide delen van het hoofd op elkaar leggen met het gewei ertussen en aan elkaar naaien. Om af te werken kan je je rendier-ratje nog een rode neus geven.

Ratje met muts (niet afgebeeld)
Alle patroondelen twee keer uitknippen. De oortjes kan je zoals eerder al beschreven met lijm op elkaar lijmen alvorens ze te knippen. Begin met de oogjes op het gezichtje te naaien en naai daarna het gezichtje op elkaar. Suggereer op de muts lijnen met een draad in een contrasterende of bijpassende kleur. Naai de mutsdelen op elkaar. Naai het bolletje op de top van de muts. Naai nu het hoofdje en de muts vast onder de mutsband samen met de oren.

*Optioneel* Je kan bij dit hangertje ook nog een nekje aan het hoofdje maken. Dit naai je dan mee tussen de delen van het hoofdje. Je kan nu met een reep van een katoenen stofje een sjaaltje rond de hals van het ratje knopen. Zet dit vast met een aantal onopvallende steken.

Tutorial Rattige Kerstratjes - Ratjes engeltjes + Rattige Sneeuwman

Ratjes-engeltje
Knip alle patroondelen twee keer. Naai eerst de vleugels op elkaar. Vervolgens naai je het kleedje aan elkaar met de vleugels ertussen. Naai nu ook de oogjes op het gezichtje. Tenslotte naai je het hoofdje op elkaar vast met het kleedje en de vleugels ertussen.

Ratjes Sneeuwman
Knip alle patroondelen, behalve de wortel, twee keer. Naai de ogen, de wortel en de knoopjes op hun plaats. De oortjes maak je zoals hierboven beschreven. Naai nu beide delen op elkaar met de oortjes ertussen.

 Voila, je hebt nu 6 prachtige zelfgemaakte hangertjes voor in je kerstboom. Zelfs als je geen kerstboom hebt staan, dan kun je ze nog gebruiken, zoals op onderstaande foto’s bijvoorbeeld.

Tutorial Rattige Kersthangers - Afgewerkte kerstdecoratie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply