Home Decor, Inspiratie

Wunderkammer

Aan het begin van de week trok ik samen met het Vriendje naar Antwerpen, aka De Stad Waar Ik Nooit Raak, maar nu dus wel. Er werd geshopt en van cultuur gedaan, veel gewandeld, afgezien in de kou en opgewarmd met warme chocomelkjes. ‘k Hoop dat ik nog een langere Antwerpen-post ga schrijven ergens in de komende dagen, maar nu wil ik het hebben over wonderkamers & rariteitenkabinetten!

Wunderkammer van Cornelis Van der Geest geschilderd door Willem van HaechtWonderkamer van Cornelius Van der Geest (1628)

Tijdens onze bezoeken aan de Antwerpse musea (Rubenshuis, Rockoxhuis, Plantijnmuseum) kwamen we enkele wonderkamers tegen en werd er trots verteld over de de ladenkastjes van Antwerpse makelij waarin kleine curiosa bewaard werden. In de tijdelijke tentoonstelling in het MAS was er zelf een ruimte ingericht als wonderkamer. In de 17e eeuw was het onder rijke handels- en andere lieden populair om een kamer van het huis te wijden aan een verzameling rariteiten. Het ging vaak om objecten van diverse oorsprong. Alles van natuurkundige objecten, kunst, oudheidkundige artefacten, vreemde biologische vondsten, etnografische objecten,… werden in zo een kamer bewaard, aan de muren gehangen en in kasten tentoongesteld.

Moderne versie van Wunderkammer - Evolution StoreHedendaags equivalent van de 17e eeuwse wonderkamer: Evolution Store

Sowieso kriebelt het bij mij altijd een beetje als ik verzamelingen onder mijn neus geduwd krijg, dat is een van de redenen waarom ik zo hou van de blog van The Dainty Squid! Zelf bezit ik niet echt een uitgebreide collectie van één iets, maar wel meerdere kleine collecties en dat is wellicht de reden waarom de Wonderkamers mij zo aanspraken. Natuurlijk heeft niet iedereen (wie wel eigenlijk?) een kamer op overschot om daar alle verzamelingen uit te stallen, dus ben ik op zoek gegaan naar een paar hedendaagse wonder-ideetjes.

Manier 1: Proppen
Zoveel mogelijk onderdelen van/verschillende verzamelingen bij elkaar gooien in één kast of aan één muur. Niet helemaal mijn stijl, ik hou wel van een beetje rommel, maar ‘t moet toch nog enigszins overzichtelijk blijven. Een beetje minder op iedere plank en wat meer overzicht in de foto’s aan de muur en ik zou er met kunnen leven.

Wonderkamers - Manier 1: proppen
Bronnen foto’s: 1234

Manier 2: per collectie
Ideaal om hier en daar in huis stiekem een collectie uit te stallen, oogt niet rommelig, maar alleen maar doenbaar als je een visueel samenhangende collectie hebt.

Wonderkamers - Manier 2: per collectie
Bronnen foto’s: 123456

Manier 3: Kaders & dozen
Mijn favoriete manier, liefst dan nog kaders en dozen door elkaar. Het grote plan voor mijn 3m hoge muur in de gang die nu vooral uitblinkt in leegheid. ‘t Is nochtans niet dat ik er niet met bezig ben, ik ben de hele tijd op zoek naar mooie en goedkope kaders in tweedehandswinkels & rommelmarkten, maar ik ga niet vaak genoeg/heb meestal geen geluk.

Wunderkamers - Manier 3: Kaders & Dozen
Bronnen foto’s: 123
Wonderkamers - Manier 3: Kaders & Dozen
Bronnen foto’s: 123

Hehe, excuses voor de lange blogpost, ik kwam nogal op dreef terwijl ik foto’s aan het zoeken was. Verzamelingen zijn gewoon erg inspirerend en denk dat het belangrijk is om af en toe eens na te denken over hoe je ze het best tot hun recht kunt laten komen.

Tenslotte wil ik nog een paar tips meegeven voor diegenen bij wie het is beginnen kriebelen, maar misschien niet direct weten hoe ze aan een verzameling kunnen beginnen. ‘k Ga niet gaan beweren dat ik een expert ben in verzamelingen aan te leggen (ik kan wel heel slecht dingen wegsmijten en zo verzamelt ge eigenlijk ook vanalles :P), maar ik denk dat onderstaande puntjes goed zijn om in uw achterhoofd te houden wanneer je op zoek gaat naar een geschikte verzameling of stukken voor een verzameling.

Een paar tips om aan een verzameling te beginnen:

 1. Als je nog niet goed weet wat je precies wilt verzamelen, denk dan eens na over je persoonlijke obsessies en dingen die je fascineren. Soms helpt het ook om terug te denken aan dingen die je in je kindertijd geweldig vond, al wil niet zeggen dat je die onderwerpen moet nemen, maar ‘t kan wel interessant zijn om daar eens aan terug te denken. In mijn geval zijn mijn kinderobsessies fossielen en het oude Egypte, hoewel ik nog steeds erg kan genieten van een tentoonstelling over die dingen, ligt het verzamelen een beetje stil. Moest ik ook nog eens in een winkel vol fossielen belanden wilt dat niet zeggen dat ik mij ga kunnen inhouden. 😛
 2. Een collectie moet niet per se samenhangend zijn. Je kan een verzameling souvenirs van reizen aanleggen en daar zo divers/kitsch/origineel in gaan als je zelf wilt. Een grappig gevormde steen van tijdens een bergwandeling in Zwitserland, een stuk drijfhout van de Canadese kust en een kitsch baboesjka beeldje uit Rusland kunnen ook één verzameling vormen.
 3. Soms is het niet mogelijk om de werkelijke versies van uw obsessies te verzamelen, maar een afgeleide verzameling kan ook cool zijn! Ik zou het bijvoorbeeld schitterend vinden moest ik een dinosaurusskelet in mijn gang kunnen zetten, maar dat zou verschillende technische probleempjes met zich meebrengen. Dat wilt niet zeggen dat ik mij niet kan toeleggen op het verzamelen van afbeeldingen van dinosaurussen, al dan niet wetenschappelijk verantwoord, historisch of gewoon grappig.
 4. Verzamelingen mogen functioneel zijn! Ik heb een geweldige collectie washi tape, uitgestald in glazen bokalen, leuk om naar te kijken dus en handig bij ieder cadeautje dat ik wil versieren!
 5. Bouw een collectie op met respect voor de natuur! Jah, dat gekleurd koraal/prachtige vlinder/mooie wilde orchidee/superzeldzame paddenstoel is fantastisch, maar ‘t is ook vooral zeldzaam! Neem er een foto van of maak een schets en laat de natuur voor de rest haar gang gaan. Het niet verstoren/behouden van zeldzame wezens is veel belangrijker dan het uitbreiden van je verzameling!
 6. Have fun with it! Verzamelen om te verzamelen zonder dat je er plezier aan beleeft helpt niemand vooruit, een verzameling is niet alleen speciaal omwille van de dingen waaruit ze bestaat, maar vooral omwille van de manier waarop ze u doet voelen als je ernaar kijkt, wanneer uw vingertoppen over stukken glijden en de herinneringen die er aan verbonden zijn!

En nu heb ik genoeg geschreven, ‘t is aan jullie! Wat verzamelen jullie (waarom)? Stallen jullie je verzamelingen uit of worden ze veilig opgeborgen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply elisse February 10, 2012 at 8:20 pm

  Ooooh superleuke blogpost!! Ik ben ook ne gigantische fan van The Dainty Squid, die heeft zo’n toffe collecties en outfits altijd! Vind haar vintage shop ook awesome, maar vrees dat de verzendkosten naar België niet goedkoop zijn.. Mijn verzameling is natuurlijk uiltjes 😉

 • Reply Philly February 10, 2012 at 10:04 pm

  Wat een leuke post, ik lees ook graag TDS blog. En die evolution winkel ben ik geweest toen ik de laatste keer in NY was, fantastisch, helemaal volgestampt met spullen tot het plafond aan toe <3

 • Reply De 10 van 2012 | Plutomeisje December 30, 2012 at 11:24 am

  […] favoriete inspiratie posten, alleen al omwille van de complete awesomeness van het concept “wonderkamer“. Bovendien staat zo een plekje in ons huis nog steeds hoog op mijn verlanglijst. […]

 • Reply Imaginaire Shoplog – Home24 | Plutomeisje July 26, 2013 at 5:56 pm

  […] uitziend mini-kastje – Omdat ik nog steeds van plan ben om mijn gang in te richten als een rariteitenkamer. Zo’n een kastje is de perfecte plaats  om een leuke verzameling bij elkaar te plaatsen of […]

 • Leave a Reply