Bloggen

I ♥ Pinterest, maar…

Nederlands

Pinterest

Soms kom ik eens een blogpost tegen, geschreven vol goede bedoelingen, maar waarbij ik niet anders kan dan mij te ergeren aan de dubbelzinnigheid die erachter schuilt. Zo las ik op Handmade Succes deze week een blogpost met als titel: “Pinterest Copycats: Flattering or Frustrating?”.

Meestal denk ik er het mijne van, maar het onderwerp “copyright” en “stealing” op het internet is iets waar ik mij af en toe moet aan ergeren. In een ver verleden ben ik nog beticht geweest door een website eigenaar van het stelen van “haar” ideeën, terwijl ik haar website nog niet kende, al mijn teksten zelf had geschreven en duidelijk kon zien dat ze haar mosterd zelf ergens anders was gaan halen. De onvriendelijke mails en de daaropvolgende verwijdering van het forum + daar publiekelijk mijn naam + crime vermelden zonder dat ik nog kon reageren, heeft mij gevoelig gemaakt voor het onderwerp.

‘k Ga eerst verduidelijken waarom ik deze blogpost zo dubbelzinnig vind:

01. Er is niet zoiets als iemand zijn of haar idee. Een idee op zich is niet auteursrechtelijk beschermd, het is de specifieke uitwerking van een idee door iemand dat auteursrechtelijk beschermd is. Het concept van ideeën “stelen” is dus iets waar ik mij vaak aan stoor. Wat is een idee stelen eigenlijk, is dat een letterlijk kopie van het werk maken, een eigen versie maken of een iets geïnspireerd op iets? Juist omwille van de vaagheid van het concept, heb ik het altijd moeilijk als mensen staan te roepen dat iemand hun idee gestolen heeft.

02. Als ik in de winkel rondloop en iets leuk zie, dan denk ik soms “oew, dat kan ik eigenlijk zelf!”. Terug thuis maak ik dan ook daadwerkelijk een eigen versie van het product. Overal op het internet zie ik mode- en craft bloggers inspiratie opdoen bij grote modehuizen en interieurmerken om dan zelf een eigen versie uit te werken. Mijn inziens verschilt dit op geen enkele manier van het virtuele ideeën shoppen dat nu via Pinterest gebeurt. Het stoort mij dan ook dat er verontwaardiging heerst onder de handmade verkopers, in mijn ogen is het zelfs hypocriet om zo te reageren, aangezien er geen haan naar kraait wanneer grote merken gekopieerd worden door crafters. Laten we niet vergeten dat ook achter de massa geproduceerde producten designers zitten die hun tijd in een product gestoken hebben.

03. Mensen die producten namaken hebben daar een reden voor. Nummer één is wellicht: een gebrek aan geld. Of ze vinden het product te duur voor wat het is (prijs/kwaliteit) of ze hebben er gewoon geen geld voor. Voor mij is dat één van de grootste redenen waarom ik dingen maak. Daarnaast is het ook gewoon leerrijk om producten na te maken, op die manier kan je jezelf technieken leren die je dan later misschien in eigen werk kan introduceren. Met andere woorden: mensen die producten kopiëren zijn niet de doelgroep van de winkel die “bestolen” wordt. Mensen gaan niet plots een product kopen omdat ze het niet meer mogen kopiëren, ze gaan het gewoon nog altijd niet kopen.

Tot zover dus de puntjes in het artikel waar ik een probleem met heb. Ik weet ook dat de manier waarop op Pinterest foto’s en afbeelding gepinned worden soms ronduit problematisch is. Onlangs postte ik een Pretty Things met daarin afbeelding van bureaus en werkkamers die ik inspirerend vond. Het terug linken naar de juiste bron is nog altijd work in progress, omdat het vaak verdomd moeilijk (en tijdrovend) is om een andere bron dan “tumblr” te vinden.

Pinterest hoeft niet altijd een bedreiging te vormen voor handmade webshop-eigenaars, ik ben van mening dat het eigenlijk zelfs een hulp kan zijn om nieuwe bezoekers en dus mogelijke klanten naar je webshop te lokken, maar daar zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden.

In het artikel op Handmade Succes staat: “Pin images directly from the source” en daar ga ik volledig akkoord mee. Eén van mijn grootste ergernissen op Pinterest zijn afbeelding die verkeerd of niet gelinkt zijn. Dit is heel ergerlijk als je een blogpost schrijft en je wilt afbeeldingen gebruiken die je op Pinterest gevonden hebt omdat je heel wat extra tijd verliest aan het terugvinden van de juiste bron (als die al gevonden wordt). Het is natuurlijk ook niet tof voor de mensen van wie de foto is, dat ze niet de credit krijgen die hen toekomt. Een afbeelding terug linken naar de juiste website en de juiste pagina op die website vergt een extra inspanning, maar achteraf is het zoveel gemakkelijker om alles terug te vinden!

 • Sommige gebruikers begrijpen blijkbaar niet als je naar www.website.com/page2 linkt dat je achteraf nooit meer de exacte locatie van de gepinde foto kan terugvinden. Metalinken dus! Op blogs is dit heel simpel: je klikt op de titel van de blogpost en je wordt naar de betreffende pagina gebracht. Dat is de link waarvan je de afbeelding wilt pinnen als je later de blogpost nog wil terugvinden.
 • Als je repint, controleer dan eens of de afbeelding naar de juiste pagina linkt, als dit niet zo is, probeer op zijn minst zelf de juiste pagina te vinden en deze link te kopiëren (via edit kan je achteraf trouwens altijd de link bij een afbeelding veranderen).
 • Word je echter van de ene Tumblr pagina naar de andere naar een we-heart-it pagina naar een Tumblr pagina gestuurd dan is het nog mogelijk om via Google Image Search de juiste bron terug te vinden. Dit is helaas ook niet 100% fail-proof en van sommige afbeeldingen is het echt onmogelijk om een bron terug te vinden.

Probeer dus altijd terug te linken naar de oorspronkelijke bron wanneer je foto’s van anderen op je website gebruikt of wanneer je een project gemaakt hebt dat gebaseerd op iets dat je op een online winkel/Etsy/blog hebt gezien! Er is geen schaamte in producten namaken, maar wel in doen alsof je iets volledig zelf verzonnen hebt terwijl dit niet zo was.

Ten slotte wil ik nog benadrukken dat ik niets heb tegen het namaken voor eigen gebruik van producten die je ergens anders (zij het in een winkel of een online shop was), maar het wordt wel degelijk stelen als je product namaakt en dit zelf begint te verkopen! Leef je uit, maak dingen na, leer bij, maak visuele prikborden en laat je inspireren en begin een webshop als je daar zin in hebt, maar alleen met eigen creaties!

Moest je nog zin hebben, na dit lange artikel/semi-rant, om nog meer te lezen, dan is dit artikel over Pinterst volgens mij wel erg interessant. Pinterest kopieert namelijk afbeelding van andere websites op zijn eigen servers, net zoals Napster vroeger met muziek deed. Deze kopieën zijn eigenlijk illegaal, aangezien de eigenaars van de afbeelding nooit toestemming hebben gegeven voor het maken van een kopie. Ik betwijfel echter of Pinterest een grotere inbreuk pleegt op de auteursrechten dan de (honderd)duizenden Tumblr-blogs die niets anders doen dan reposten van content van andere blogs.

Voor zover ik de auteursrechtwetgeving heb begrepen uit mijn lessen dit jaar lijkt het mij dat de wetgeving sterk verouderd is en niet aangepast aan een digitale wereld. Ik ben van de overtuiging dat auteursrecht losser gaat moeten worden ivm het internet, het doordrukken van strenge wetgevingen online gaat volgens mij meer kapot maken dan goed doen, zowel voor de auteurs van originele content als voor diegene die de content publiceren om hun eigen blogs/websites/fora’s…

Wat is jullie mening over Pinterest en copyright? Gebruiken jullie afbeeldingen van anderen op jullie blog? Vragen jullie altijd toestemming om afbeeldingen van andere te gebruiken of link je gewoon terug?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Cleo February 29, 2012 at 9:27 pm

  Ja! Ik erger mij er ook aan het niet goed linken van Pinterest-pins (en tumblr-dingen die je nergens naar toe verwijzen). Maar dat is eigenlijk vooral omdat ik dan nieuwsgierig ben naar de blog die erachter schuil gaat en die ik dan niet kan vinden (of inderdaad het juiste blogartikel voor meer foto’s en uitleg). Ik zelf zorg altijd voor juiste bronvermelding op Pinterest, gewoonweg om alles snel en juist terug te kunnen vinden. Op mijn blog gebruik ik weinig foto’s van anderen, als ik dat doe vraag ik eigenlijk geen toestemming, maar zorg wel voor de juiste links. Ik weet niet goed of dat de juiste manier is, of toestemming per sé nodig is. Ik zie wel eens dat er iets van mij op een andere blog staan, met juiste vermelding, zonder toestemming. Eerlijk gezegd vind ik dat alleen maar leuk en niet storend.
  Echt boos kan ik mij er niet om maken, vooral omdat dit met alle soorten content gebeurt op internet, films, foto’s, teksten, muziek, alles. Misschien omdat het een ver-van-mijn-bed-show is? Omdat ik er niets aan kan doen (behalve zelf overal goed de bronnen vermelden)?

 • Reply JoChapeau February 29, 2012 at 9:34 pm

  Je zegt daar zo wat … Weet je, als iemand “je ding” namaakt (ik deed het ook al, op vraag of niet … wegens te duur inderdaad) … we kunnen het beschouwen als een eer … lelijke dingen worden echt niet gekopieerd hoor !

 • Reply Esther February 29, 2012 at 9:34 pm

  Hoi,
  Dank voor je post, stof tot nadenken! Ik ben (web)redacteur en journalist van beroep en ik kan je vertellen: er wordt wat afgejat en oh, wat doet het zeer als het gebeurt. Maar het punt van bloggen en je eigen spullen maken is dat het echt ‘jouw’ ding is. Ook al gaat een ander ermee vandoor, hij kan het nooit zo maken of schrijven als ik! Dus uiteindelijk valt diegene door de mand. Karma heet zoiets, toch? Ik las pas een boek over het beginnen van een eigen creatieve webwinkel en er was een hakende dame die steen en been klaagde over dat mensen haar ideeën zouden stelen. Ten eerste dacht ik: maak je ontwerpen dan wat lastiger (want met een beetje gefrummel, kreeg ik als beginnend haakster het nog voor elkaar), ten tweede geloof ik heus wel dat deze dame zelf haar dingen heeft ontworpen, maar helaas zijn er nog 20.000 blogs waar je hetzelfde patroon (of iets daar in de buurt) wél gratis kunt bekijken en namaken en ten derde vind ik het altijd een beetje flauw als mensen niet van hun eigen kracht uitgaan, maar met hun vingertje naar een ander wijzen. Misschien dat Pinterest ooit vanwege zaken wordt verboden, maar laten we het gebruiken voor wat het is: een medium om inspiratie op te doen!
  Esther.

 • Reply Ella March 1, 2012 at 2:54 pm

  Moeilijk onderwerp hé. Ik heb niet echt veel auteursrecht gezien, maar hetgene ik gezien heb lijkt mij 4 jaar geleden inderdaad een beetje gedateerd, en ondertussen zijn we nog zoveel stappen verder in het digitale leven (facebook, pinterest, ed waren toen eerder uitzondering dan regel)

  Een tijdje geleden was er een enorme opkomst aan facebook-winkeltjes met juwelen. Veel daarvan zijn een stille dood gestorven, anderen zijn gestopt omdat hun ideeën/creaties gekopieerd werden. Ik vond dat maar een vreemde reden, waarom ben je dan in de eerste plaats met een online-winkeltje begonnen? De kans is groot dat als je dingen online plaatst, dat anderen die mooi vinden en ze na willen maken. Als ze dit echt klakkeloos doen, zonder er een eigen toets aan te geven en er geld mee verdienen, dan heb ik daar zeker problemen mee. Maar als ze jouw creaties gebruiken als inspiratie voor een eigen ontwerpje, dan zou ik dat een grote eer vinden.

  Ik heb lang getwijfeld om foto’s van anderen op mijn blog te plaatsen. De eerste keer heb ik het mooi gevraagd, maar als je bij elke foto de toestemming moet vragen, dan wordt het wel heel omslachtig. Een blog bijhouden moet plezant blijven, dus daar ben ik vanaf gestapt. Maar ik zorg wel steeds voor een link naar de maker van de foto/creatie, meestal komt mijn blog dan voor in hun statistieken. Hebben ze er dan echt problemen mee, dan kunnen ze gerust vragen om die foto te verwijderen, en dat zal ik dan ook zonder problemen doen. Op sommige blogs staat hun policy trouwens vermeld, zie maar eens bij eloleo, helemaal naar onder scrollen.
  En voor mezelf geldt, alles wat ik niet wil zien rondgaan op het internet plaats ik in de eerste plaats niet op internet. Zo kom ik (voorlopig) niet herkenbaar op mijn blog, gebruik ik niet mijn eigen naam tijdens het bloggen, ed.

  Ella

 • Reply Suzanne March 7, 2012 at 2:08 pm

  Ik ging even Googlen naar meningen over Pinterest en kwam zo hier terecht, leuke blog heb je trouwens! Het is te merken dat Pinterest groter wordt. Vind het inderdaad ook irritant als er niet correct ge-pinned wordt waardoor je niet (direct) bij de originele bron komt. Wat ik eigenlijk nog veel irritanter vind is dat er nu veel mensen zijn die in hun eigen taal pinnen. Ik kom veel Nederlandse omschrijvingen van Pins tegen. Zo wordt het een rommel en kloppen de zoekresultaten ook niet meer. Hopelijk gaat Pinterest de regels wat strakker aantrekken en beter controleren!

 • Leave a Reply