Travel

[City Guide] Ghent – pt.3 Sightseeing

Ghent City Guide

Vandaag, met een beetje vertraging, deel drie van mijn Gentse City Guide, want Gent is natuurlijk veel meer dan alleen maar shoppen en eten, hoewel die twee alleen al heel leuk zijn natuurlijk. Gent heeft ook een mooi historisch centrum & een paar coole museums.

[Plutomeisje Ghent City Guide] Sightseeing Ghent

Voor de vele studenten in Gent (en waarschijnlijk ook voor de rest van de bevolking), is het een beetje een traditie om, vanaf de eerste zonnestralen (of gewoon als het niet regent), aan de Graslei en de Korenlei te gaan zitten. Ga naar de supermarkt, koop wat koude drankjes en zoek een zonnig plekje op de drukke kasseien. Drink, eet en geniet van het weer. Kijk naar de toeristen in de passerende bootje, bestudeer de historische gevels of babbel de dag gewoon relax weg. Wanneer de zon onder is, ga je op zoek naar een plaats om te eten (zie deel 2) of wanneer het warm genoeg is, blijf je gewoon zitten!

Ook leuk voor een bezoekje is het Gravensteen. Bijlange niet het meest imposante middeleeuwse kasteel dat ik ooit gezien heb (London Tower, iemand? Dat is pas een kasteel!), maar het is een leuke plek. De oude muren zijn leuk om over te wandelen en het zicht vanaf de bovenste verdieping over de stad is ook wel de moeite.

[Plutomeisje Ghent City Guide] Sightseeing Ghent

Af en toe vind ik het ook gewoon leuk om in de buurt van de Prinsengracht en in het Patershol rond te lopen. Er zijn niet zo veel winkeltjes, wel veel restaurantjes en vooral mooie oude gebouwen en kleine straatjes. Een ideale wijk om rustig te kuieren en de drukte van de Graslei & co te ontlopen.

[Plutomeisje Ghent City Guide] Sightseeing Ghent

Nog een plek die geliefd is onder studenten (en opnieuw wellicht ook onder niet-studenten) is de tuin van de Sint Pieters Abdij. Een rustige oase met uitzicht op het water en schaduw van de boomgaard vlakbij de toch wel beruchte Overpoortstraat. Deze straat is één grote fuif gedurende de weekavonden voor de universiteitsstudenten. Vooral op donderdagavond geen plaats die ik zou aanraden, tenzij dure drankjes, dronken studeren, bier-geur, buitenwippers en dronken groepjes die vechten iets zijn dat je tof vind. Wanneer je door de straat loopt op vrijdagochtend altijd goed opletten dat je op niets vies trapt. Of op een dronken slapende student (hoewel in sommige gevallen dat ongeveer hetzelfde is…).

[Plutomeisje Ghent City Guide] Sightseeing - STAM

Naast alle bovenvermelde leuke plekjes heeft Gent natuurlijk ook nog een paar leuke musea.

STAM + Bijloke Site: Ik ben een beetje een fan van het Bijloke gebouw. Dat het KASK daar nu onderkomen heeft gevonden vind ik eigenlijk wel passend. Naast de Bijloke Campus staat het Gentse Stadsmuseum STAM, dat ik tot mijn grote schaamte nog zelf niet bezocht heb. Een puntje waar ik deze zomer aan ga werken, want naar het schijnt is het museum de moeite.

SMAK + MSK: Het museum voor moderne kunst (SMAK) en het museum voor schone kunst (MSK) liggen vlak tegenover elkaar. Erg handig natuurlijk. Wanneer je de schilderijen en de moderne kunstwerken beu bent, kan je op het gemak gaan uitblazen in het nabijgelegen Citadelpark.

Huis van Alijn: Nog eentje dat op mijn to-do lijst staat voor deze zomer. ‘k Heb al gehoord dat het Huis van Alijn voor velen een erg nostalgische trip vormt + ze houden soms erg leuke tijde tentoonstellingen!

[Plutomeisje Ghent City Guide] Sightseeing - Huis van Alijn

Alle adressen zijn terug te vinden op onderstaand kaartje. De groene bolletjes zijn alle sighsee-plekken en musea.

Verder moet je in Gent gewoon rondlopen, smalle straatjes inslaan en zelf ontdekken wat er achter ligt!

Check zeker ook deel 1 (Shopping) en deel 2 (Food) van mijn Gentse Cityguide! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Elodie July 26, 2012 at 11:47 am

  Leuke artikels waren dit! Na een jaar Gent heb ik zelf al heel veel leuke plekjes ontdekt, maar er blijven er alsmaar bij komen! En bij dat stukje over de Overpoort moest ik toch even lachen, zeer goed omschreven! Het verbaast me eigenlijk dat ik mijn fiets daar nog niet heb lekgereden, het ligt er op vrijdagochtend, buiten al die vieze dingen, ook altijd vol glas. En de geur! Rock Werchter in de buurt van de wc’s, mengeling van bier, kots en pis… :p

 • Reply Hannelore July 26, 2012 at 1:27 pm

  Oh ik moet toch echt eens naar Gent afzakken! Het huis van Alijn heb ik al eens bezocht (enkele jaren geleden heb ik op erfgoeddag een workshop fotografie gedaan in Gent, inclusief een bezoek aan dat museum), de Bijloke site ken ik ook (daar was ooit een architectuurlezing waar we met de unief naartoe gaan) en ik heb mij ook al wel eens genesteld op de Korenlei. Toch nog heel wat dat ik nog moet ontdekken in Gent!

 • Reply Sven July 26, 2012 at 4:27 pm

  Ook het Museum Dr. Guislain is een aanrader, met vaak ook erg mooie tentoonstellingen!

 • Reply [City Guide] Ghent – pt.1 Shops! | Plutomeisje December 30, 2012 at 10:35 am

  […] zeker ook deel 2 (Food) en deel 3 (Sightseeing) van mijn Gentse […]

 • Reply jessy July 7, 2013 at 9:10 pm

  Volgend weekend gaan wij een weekendje naar gent,dus jouw city guide komt goed van pas.Bedankt!

 • Leave a Reply