Handmade, Tutorial

DIY: Krimpplastiek broche

DIY Krimpplastiek Broche

Gisteren toonde ik jullie al de resultaten van mijn gepruts met krimpplastiek, vandaag ga ik een beetje uitleg geven over het materiaal en hoe je er een broche met kan maken. Persoonlijk vind ik krimpplastiek een “moeilijk” materiaal omdat het niet eenvoudig is om er een perfect afgewerkt product met te krijgen, hoewel je met veel oefenen en materialen testen wellicht redelijk goed in de buurt van perfectie kan komen.

DIY Krimpplastiek Broche - benodigdheden

Beginnen doen we natuurlijk bij het materiaal. Ik kocht krimpplastiek bij De Banier (Craft Parts White Shrinkels) en bij de AVA (Rayhers Schrumpfende Folie). Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het product uit de Banier, omdat verpakking meer correcte uitleg bevat en omdat ik de indruk heb dat het iets mooiere resultaten geeft.

Naast de krimpplastiek heb je ook een ontwerp voor je broche nodig. Ik zocht op Tangram en vond heel wat bruikbare resultaten. Let wel op dat je een onderwerp kiest dat niet te veel smalle uitstekende deeltjes heeft (je zult verderop wel zien waarom).

Verder heb je ook nog een schaar, een oven, kleurstiften nodig en brochespelden nodig.

DIY Krimpplastiek Broche - tekenen

Stap 1. Teken of vergroot het gekozen onderwerp tot het 7 keer zo groot is als je gewenste eindresultaat. Omdat ik totaal niet met kopieerapparaten om kan, besloot ik mijn ontwerp gewoon groter over te tekenen.

DIY Krimpplastiek Broche - uittekenen

Links tekende ik met een gewone,  niet watervaste roller pen, rechts tekende ik met een watervaste stift. Materiaal is dus erg belangrijk! Op zich zou je ook met een potlood kunnen tekenen, maar het is bijna onmogelijk om geen vlekken te hebben met potlood. Als je van plan bent om je ontwerp in te kleuren is dat niet erg, maar voor ontwerpen met lichte kleuren of veel wit is potlood zeker niet aan te raden!

DIY Krimpplastiek Broche - Inkleuren

Stap 2. Nadat de buitenste lijnen van je ontwerp getekend zijn, kan je beginnen met je broche in te kleuren. De inkleuring moet helemaal niet perfect effen zijn, aangezien dat de kleur intenser wordt bij het krimpen.

DIY Krimpplastiek Broche - Ingekleurd & Uitgeknipt

Stap 3. Uitknippen die handel! Wel voorzichtig zijn, want krimpplastiek blaadjes scheuren redelijk gemakkelijk.

DIY Krimpplastiek Broche - Vers uit de oven & gekrompen

Stap 4. Stop je broches to be in de oven op 175°C. Ik heb al mijn broches op hetzelfde moment in de oven gestoken en ze reageerden allemaal op een normale manier. Op de verpakking van de Rayher Krimpplastiek staat dat de broches op 125°C in de oven moeten, wat ik de eerste keer ook geprobeerd heb. Na een kwartier wachten deed mijn krimpplastiek nog altijd niets en pas toen ik de oven verhoogde begon het product te reageren. Soms weten handleidingen ook niet waar ze het over hebben.

Door de hitte gaat de krimpplastiek normaal omplooien, krimpen en dan terug platvallen. Wacht tot de broches helemaal platgevallen zijn voor je ze uit de oven haalt. Leg er dan een zwaar plat voorwerp (bvb een boek) op, zodat ze mooi plat blijven terwijl ze afkoelen. Als je broches niet mooi plat zijn, steek ze gewoon terug in de oven en wacht een beetje langer. 🙂

Zoals je ziet is bij één van de broches de staart afgebroken, voornamelijk omdat het ontwerp op dat punt erg fijn is (niet aan te raden dus), maar ook omdat de broche bij het krimpen en omplooien tegen elkaar plakte. Toen ik de staart van het lijfje wou scheiden (met keukenhandschoenen en een mes en vork, want warm :P) brak hij af. Let er dus ook op dat je ontwerp niet te gemakkelijk aan elkaar kan plakken bij het omplooien. Grote vormen zonder veel uitsteeksels gaan het beste resultaat opleveren!

DIY Krimpplastiek Broche - Sluiting bevestigen

Stap 5. Wanner de broches afgekoeld zijn is het tijd om de brochespeld te bevestigen. Ik gebruikte mijn hot glue gun, maar met gewone secondelijm ofzoiets zal het volgens mij ook wel gaan. 🙂

Stap 6. Werk je broches af met een beetje vernis of lak. Zelf gebruik ik doorzichtige nagellak om mijn broches te vernissen, maar in hobbywinkels kun je wellicht ook gespecialiseerde vernissen vinden.

DIY Krimpplastiek Broche

Stap 7. Draag uw nieuwe handgemaakte broche met trots! 🙂 (moet ik zelf nog toepassen :P)

Voila, ik hoop dat jullie veel plezier hebben bij het maken van jullie eigen krimpplastiek broches (of oorringen, hangertjes, sleutelhangers,…), de mogelijkheden zijn onbeperkt! Ik ga zeker en vast nog meer experimenteren met krimpplastiek, vooral op gebied van kleuren. ‘t Lijkt mij wel leuk om gewoon rechtstreeks op de plastiek te tekenen en dan het resultaat af te wachten…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Floor October 12, 2012 at 9:02 am

    Die zijn echt heel leuk!

  • Reply Jessi October 17, 2012 at 9:16 am

    Echt leuke brochkes! Ik wil ook eens aan het werk met krimpplastiek.

  • Reply Eva October 24, 2012 at 12:39 pm

    Super schattig dit! Ik heb je blog net gevonden via pinterest en ik ben fan 🙂

  • Leave a Reply