Daily Life

Geld besparen voor studenten

Als je student bent dan zit de kans er dik in dat je de week moet rondkomen met een beperkt budget. Niet gemakkelijk, in een nieuwe stad, weg van de mama en de papa en allerlei verlokkingen die je toefluisteren vanuit de supermarktrekken. Ondertussen heb ik al enige ervaring verworven in het student zijn + ik heb leren budgetteren! Met ups & downs weliswaar.

Het schooljaar is net gestart, dus tijd om een paar tips te delen (+ wie zegt dat je er na je studies met moet stoppen? :P)

 1. Budgeteer! Bepaal iedere week hoeveel geld je aan eten wil spenderen en plan met dat budget in het achterhoofd. Wees wel realistisch, met €20 in de week ga je niet veel extra’s moeten kopen of uit gaan eten (tenzij in de studentenresto). Stel vervolgens een menu op voor de rest van de week en…
 2. Maak een boodschappen lijstje! Op die manier voorkom je dat je doelloos heel de winkel afloopt op zoek naar avondeten, ondertussen passerend aan allerlei lekkers dat je eigenlijk niet nodig hebt. En die dingen springen enorm gemakkelijk in je kar! (Oh en ga NOOIT winkelen met honger!)
 3. Eet eens vegetarisch! Groenten zijn stukken goedkoper dan vlees en oh zo lekker op zichzelf! Als je bvb maar één keer in de week vegetarisch eet kan je gerust die vleesvervanger laten vallen.
 4. Neem een klantenkaart bij je vaste winkels: Ok, je loopt het risico een extra portefeuille te moeten meenemen alleen voor je klantenkaarten (guilty!), maar het loont ook wel. Sommige winkels delen hun kaart met verschillende andere winkels, shop dan ook bij winkels die zo veel mogelijk gebruik maken van dezelfde kaart. Delhaize bijvoorbeeld deelt zijn kaart met Ice Paris XL, Brico en Tom & Co.
 5. Maak gebruik van het stalen ros! Niet alle steden zijn even aangenaam om te fietsen, maar het biedt een heleboel voordelen: je staat nooit vast in de file, je staat nooit met 100 andere mensen op de overvolle tram te wachten, het is zo goed als gratis (juist de fiets moet je kopen) en je beweegt er wat extra mee!
 6. Kook in groep. Over het algemeen is koken voor meerdere personen goedkoper dan voor je eentje staan koken. Bovendien is het een stuk gezelliger & eet je smakelijker in groep. Ken je nog niemand in je studentenstad, spreek dan je kotgenoten aan!
 7. Geef bloed of plasma bij het Rode Kruis. Natuurlijk geef je vooral bloed om mensen te helpen, maar wist je dat je door bloed/plasma te geven ook bonnetjes kunt verdienen die je kan omruilen in filmtickets? Twee keer plasma geven per maand en je kan gratis naar de cinema! (PS: binnenkort vind er in alle studentensteden opnieuw Bloedserieus plaats, om studenten met donorschap te laten kennismaken!)
 8. Kinepolis Student Card. Als bloed geven niets voor jou is, dan kan je een Kinepolis Student Card aanvragen, waarmee je op vrijdag voor €6,5 (ipv €9) naar de cinema kan.
 9. Wil je een huisdier? Dan moet je eerst eens goed nadenken of je er geld, tijd en plaats voor hebt? Wel tijd, maar geen geld of plaats? Ga dan met asielhonden wandelen! Hun enthousiasme zal snel duidelijk maken dat dit de moeite waard is!
 10. Swish! Nodig een hoop vrienden en hun kleerkast uit. Ruil kleren die je niet graag meer draagt/nooit gedragen hebt met miskopen van je vrienden en stel zo een nieuwe kleerkast samen, for cheap!

Is het nog altijd moeilijk om rond te komen met je budget? Overweeg dan om een studentenjob te nemen. Studenten mogen nu 50 dagen werken (in België), verspreid over het hele jaar. Je kan dus gerust gedurende het hele schooljaar één dag in de week of het weekend gaan werken. De meeste universiteiten en hogescholen bieden hun studenten trouwens af en toe jobjes aan. Bij UGent kan je alle info over studentenjobs hier vinden of je kan de site van de VDAB voor studentenjobjes eens uitpluizen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Katrien De Waele October 23, 2012 at 10:25 am

  Leuke tips, de meeste hanteer ik zelf ook al, en ik moet zeggen dat ik goed rondkom met mijn budget en mij af en toe zelfs eens een extraatje kan veroorloven. 🙂

 • Reply Anouschka October 23, 2012 at 10:35 am

  Ik zit al eventjes niet meer op kot, maar een deel van die tips gebruik ik nu nog steeds. Of ik probeer toch…het budgeteergedeelte per week lukt soms niet echt. Wij proberen een maandelijks budget vast te leggen voor onze huur + facturen + eten en andere dingen die nodig zijn, maar aangezien wij nog niet zo lang samenwonen gebeurt het vaak dat we eens extra pottekes en pannekes etc nodig hebben als we mensen uitnodigen 😀

 • Reply Hannelore October 23, 2012 at 1:16 pm

  In Leuven had ik dat allemaal vlotjes onder de knie, maar in Lissabon… ai ai! Veel te veel uit eten en cafébezoekjes, en het is zo moeilijk om nee te zeggen!

 • Reply veraw October 23, 2012 at 3:03 pm

  Pff het klinkt altijd zo makkelijk, maar vaak als je mee uit gevraagd word zeg je geen nee.. Die asielhonden is wel een goed idee, heb ik ook gedaan, staat nog goed op je cv ook! 🙂

 • Reply Jessi October 24, 2012 at 12:46 pm

  Ik budgetteer ondertussen al 5 jaar en ben blij dat ik met geld heb leren omgaan. Alleen is het moeilijk als je vrienden hebt die niet hoeven te budgetteren.

 • Reply Geld besparen voor studenten pt.2 – Solden.be | Plutomeisje December 1, 2012 at 9:42 am

  […] tijdje geleden schreef ik al een blogpost over geld besparen voor studenten en nu heb ik daar een leuke uitbreiding op gevonden. Jullie hebben wellicht de website Solden al […]

 • Reply Maggie March 14, 2013 at 4:39 pm

  Goede tips, de meeste gebruik ik zelf ongemerkt ook al. Ik woon in Nederland en ben benieuwd wat de regeling betekent dat je in België 50 dagen mag werken als student. Is dit het maximale? Of is dit het aantal dagen dat je belastingvrij mag werken?

 • Leave a Reply