Snail Mail, Tutorial

Ontwerp je eigen kerstkaarten

Kerstkaart

Wat doe je als creatieve blogger wanneer een bekend drukwerk bedrijf vraagt om tegen betaling een paar zinnen te schrijven over hun kerstkaartjes? Dan doe je een beetje moeilijk, mompel je dat je dat eigenlijk wel allemaal eens wil testen en verzin je een tutorial zodat andere mensen ook gewoon zelf hun kerstkaartjes kunnen laten drukken!

Het is helemaal niet moeilijk om zelf een kerstkaartje te ontwerpen en het hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Iedereen heeft wel ergens een aardappel liggen om een stempel uit te snijden of een paar restjes papier om een Kerstcollage te maken. Voor mijn Kerstkaartje gebruikte ik washi tape, een stevig wit papier en een scanner.

Kerstboom Tutorial

De eerste stap is het groene gedeelte van de kerstboom te maken door van boven naar beneden schuine stroken tape op het blad te kleven. Op het einde ga je een driehoekige lege ruimte in je kerstboom overhouden. Tape nu eerst de stam van de boom op het blad en daarna een aantal horizontale stroken om de lege driehoek op te vullen. Hierna kan je de Kerstboom versieren. Knip fijne stroken tape voor de slingers. Je kan ook kerstballen of sterren uit de tape knippen.

Wanneer je tevreden bent met je kaart is het tijd om ze in te scannen. Met Photoshop of PicMonkey kan je de kaart bijsnijden tot de gewenste afmetingen. Je kan nu ook tekst, omkadering of achtergrond aan je kaart toevoegen. Onderstaand kaartje bijvoorbeeld is met PicMonkey gemaakt. 🙂

Kerstkaart Tutorial

Wanneer je tevreden bent met je kerstkaartje kan je het uploaden op de website om te bestellen. Ga vervolgens geduldig voor de brievenbus zitten wachten of oefen je handschrift & grappigheid zodat je zelf ook nog iets moois op de achterkant van de kaartjes kan schrijven. :)

Kerstkaart Tutorial

Ik ben nog geduldig aan het wachten op mijn Vistaprint kaartjes. Ik ben benieuwd naar de kwaliteit van hun drukwerk, aangezien ik nog nooit eerder bij hen besteld heb. Ik heb wel een paar keer op het punt gestaan, maar op weg naar de afrekening proberen ze je, naar mijn mening, veel te veel andere producten aan te smeren. Ik ben niet zo aan push strategieën, eerder aan gebruiksgemak en klantvriendelijkheid. :)

Versturen jullie (zelfgemaakte) Kerstkaartjes? Ik vergeet dat echt ieder jaar, maar deze keer gaat het er van komen!

Ps: als je het zelf niet ziet zitten om kaartjes te maken, mag je altijd mijn kaartjes gebruiken. Op de afbeelding in de beste kwaliteit op te slaan, doe je rechtermuistoets “koppeling (of afbeelding) openen in nieuw tablad”, op de afbeelding klikken voor ze maximaal te vergroten en dan rechtermuistoets “afbeelding opslaan als”.

Pps: Vergeet niet deel te nemen aan mijn give-away! Je kan nog deelnemen tot vrijdag. Zaterdag wordt de winnaar bekend gemaakt. 🙂

Ontwerp je eigen kerstkaartjes - eindresultaat

UPDATE 30/11/2012: Ondertussen zijn mijn kaartje al aangekomen, veel sneller dan verwacht (want ik had op 25/11 voor “trage verzending – 21 dagen gekozen” omdat het de goedkoopste optie was). Ik vind de kaartje er geweldig uitzien! Ik had niet zo een hoge verwachtingen van Vistaprint, omdat de website een beetje shady is, maar de geprinte kaartjes zien er super uit. Ze zijn ook een stukje groter dan ik verwacht had. ^-^

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Ruth November 28, 2012 at 11:33 am

  Ik verstuur steevast kerstkaartjes. Wel geen zelfgemaakte, daar heb ik iets te weinig tijd voor (en, ben ik eerlijk gezegd ook iets te weinig creatief voor). Dit is wel een leuk kaartje!

 • Reply Jolien November 28, 2012 at 12:03 pm

  mooie kerstkaartjes! En picmonkey lijkt me wel een fijn programma.

 • Reply Liesbeth November 28, 2012 at 5:35 pm

  Leuk gedaan met de tape! Ik maak elk jaar zelf kerstkaartjes, of eigenlijk nieuwjaarskaartjes. Ik heb dat met de paplepel meegekregen, mijn ouders den dat al. Dat was altijd een heel project: verzinnen wat voor thema, een foto van ons nemen, papa verdween dan een paar dagen in de donkere kamer om de foto’s in zwart wit af te maken. Magie vond ik dat. Op een glazen plaat werden plakletters gekleefd, die werd op het fotopapier gelegd, omdat dat deel van het papier dan niet belicht werd, stonden de letters in het wit op de foto. Veel mensen hebben de hele collectie bijgehouden. Je ziet mijn zus en ik zo opgroeien… En ik zet de traditie dus verder. Dit jaar voor het eerst met een foto van mijn kindje. Nu in dit digitale tijdperk is dat wel eenvoudiger geworden. Maar ik maak er nog steeds een project van. Ben nog aan het broeden voor het kaartje dit jaar…

  • Reply Plutomeisje November 29, 2012 at 12:50 am

   Dat is echt wel leuk, zoals je ouders vroeger deden, handmade op een heel ander niveau. 😀 Zeker een traditie die de moeite waard is om voort te zetten, als was het maar om later zo een collectie opgroeiende kerstkaarten aan uw kindje te kunnen geven; ‘k zou dat de max vinden moest mijn ma nu met zo een doos afkomen (en wellicht ook lichtjes genant :P)

   • Reply Liesbeth December 2, 2012 at 2:59 pm

    Mja, mode in de jaren ’80… idd beetje gênant, maar toch vooral leuk, zo’n collectie

 • Reply Jessi November 28, 2012 at 8:31 pm

  Super leuk gedaan! Dit jaar verstuur ik de kerstkaartjes die mijn zus heeft ontworpen voor haar beginnend zaakje 🙂 Gelukkig, want dit jaar ben ik nog niet in de buurt van knutselgerief geraakt!

 • Reply Hannelore November 28, 2012 at 9:47 pm

  Oh mooi! Ik stuur al lang geen kerstkaartjes meer en eigenlijk is dat zonde!

  • Reply Plutomeisje November 29, 2012 at 12:48 am

   Ja ik verzend er eigenlijk ook nooit, nochtans heeft dat echt wel iets. Zeker doen dit jaar!

 • Reply elisse November 28, 2012 at 10:29 pm

  Oooh tof! Mij hebben ze ook gevraagd om producten te testen, en ik heb eigenlijk nog altijd niet gereageerd. Misschien toch maar eens doen nu ik dit leuke resultaat zie!

  • Reply Plutomeisje November 29, 2012 at 12:47 am

   Om eerlijk te zijn, meestal verwachten ze gewoon dat je een paar zin over hun website schrijft, niet meer. Echt zo een reclame-post. Maar ‘k ben dat al een beetje beu gezien en ik wou graag een echte samenwerking. Dat is er niet van gekomen, dus heb ik gewoon mijn eigen ding gedaan. 😛 Ik blijf hopen op echte samenwerkingen en give-aways die helemaal bij mijn blog passen. ^-^

   • Reply elisse November 30, 2012 at 4:37 pm

    Haha, ‘t was zelfs niet Vistaprint maar een ander bedrijf. Heb ondertussen wel gereageerd, eens afwachten wat daarvan komt! En ja, ik heb ondertussen ook al de vraag gekregen of ik een giveaway wou doen met een of andere scrapbooking site, die best wel dure producten wilde weggeven. Maar ik en scrapbooking? Geen combo hoor, ik begrijp eigenlijk niet hoe ze daarop komen. Blijven groeien en blijven hopen is de boodschap denk ik, Eline :p

    • Reply Plutomeisje December 1, 2012 at 11:38 am

     ‘k Heb die scrapbooking mail ook gehad. Geen idee of ik daar op ga toezeggen, want idd hoewel het een duur product is om weg te geven, scrap booking is niet echt mijn ding. Mss wordt het tijd voor een sponsor-pagina, kwestie dat ze weten waar ik wel of niet aan ben. 😛

 • Reply Vorige Week | Plutomeisje December 2, 2012 at 11:12 am

  […] kerstkaartjes zijn aangekomen! ‘k Heb een kleine update geschreven in de originele post, want als ge tevreden zijt over iets mag dat ook gezegd […]

 • Reply Plannen voor December | Plutomeisje December 4, 2012 at 10:32 am

  […] Handgemaakte Kerstkaartjes sturen! […]

 • Reply 7 Days of Christmas – Decoration Sneak Peak | Plutomeisje December 21, 2012 at 7:19 pm

  […] met kaartjes van: Margo Slingerland, Zuinig met Zwart en mijzelf. Hopelijk groeit die verzameling nog wat uit de komende dagen (al vrees ik er een beetje voor, […]

 • Leave a Reply