Handmade, Tutorial

DIY Doos uit Stof [Flowers and Feathers Guestpost]

Hallo! Ik ben Anouschka en heb zelf een blog Flowers and Feathers. Eline is druk bezig met school, dus neem ik het hier een dagje over. Toen ik zelf nog een blokperiode had, was dat meestal het moment waarop ik per se alles wou opruimen. Aangezien ik op dit moment ook wel wat dingen moest opbergen, bedacht ik dat het leuk zou zijn om een tutorial te delen zodat jullie zelf leuke dozen kunnen maken van stof!

Je hebt nodig:

 • 2 soorten stof (voor de binnen- en buitenkant) en eventueel ook vlieseline*
 • karton, ik gebruikte lege dozen van ontbijtgranen
 • naaimachine, schaar, naald, garen, lintmeter
 • duct tape

*De hoeveelheid stof is afhankelijk van hoe groot je de doos wil. Vlieseline kan je gebruiken om meer stevigheid te geven aan je doos, maar is niet verplicht, aangezien we het karton gaan gebruiken voor extra stevigheid. 

Om deze doos te maken, gaan we eigenlijk een kubus zonder bovenste vlak maken. Om dit te doen hoef je geen pro te zijn in naaien. Als je gewoon rechtdoor kan naaien met de naaimachine, dan kan je deze doos zeker maken!

1.Eerst en vooral gaan we beginnen met heel wat te knippen. Ik wou een doos van 20x20x20cm maken. Eerst knipte ik 5 stukken karton. Voor het grondvlak heb je een stuk karton nodig van 20x20cm, voor de andere zijden knip je het karton op 20x18cm. Dit doen we omdat we een stukje van de stof om willen plooien langs de bovenkant.

Daarna knipte ik mijn stof, waarbij je rekening moet houden met een zoom. De stof knip je dus best wat groter, mijn stukjes stof knipte ik op 22x22cm, aangezien ik rekening hield met een zoom van 1cm langs elke kant.
In totaal heb je nu dus 5 stukken karton, 5 stukken stof voor de buitenkant, 5 stukken stof voor de binnenkant.

2. Strijk je stoffen (altijd belangrijk!). Als je vlieseline gebruikt, strijk je deze nu op de stof.

3. We beginnen met de stof voor de buitenkant. Leg 2 vierkantjes met de mooie kant op elkaar en naai deze aan elkaar langs ÊÊn zijde. Dit doe je met 4 vierkantjes, zodat je een lange strook van 4 vierkanten krijgt zoals op de tekening hieronder. Let er op dat de goede kanten van de stof altijd op elkaar liggen, dan zie je geen steken waar je genaaid hebt!

4. We hebben uiteraard nog een vijfde zijde nodig om onze doos te maken. Hiervoor gaan we aan een uiteinde van onze lange strook nog een vijfde zijde naaien, op de volgende manier.

5. Ik maakte hieronder een tekening. De rode zijde van vlak 1 moet je samen leggen met de rode zijde van vlak 2. Deze 2 zijdes naai je aan elkaar, alweer met de goede kanten op elkaar! Eens je dit gedaan hebt, heb je al bijna een doos.

6. Nu moet je even terug denken aan de lessen meetkunde vroeger. Eens je stap 5 gedaan hebt, wijst het zichzelf normaal wel uit wat je aan elkaar moet naaien om een doos te verkrijgen. Het zijn dus de blauwe zijden op de tekening hieronder die je eerst aan elkaar moet zetten.

7. Daarna ga je verder met je laatste 2 zijden aan elkaar te naaien en het eerste deel van je doos is af.

Herhaal nu stap 3 tem 7 voor je binnenstof.

8. Eens je dit allemaal gedaan hebt, heb je eigenlijk 2 doosvormige zakken uit stof. Gebruik nu de duct tape om je karton tegen elkaar te plakken in de vorm van een doos. Het 20x20cm stuk is voor de onderkant, de andere zijden zijn iets minder hoog! Terwijl je de doos in elkaar zet, check je regelmatig of de doos wel in de buitenstof past, anders moet je het karton bijknippen!

9. Nu moet je een soort sandwich maken: je buitenstof, daarin je karton, daarin je binnenstof. Als dit allemaal in elkaar past, kan je aan de afwerking beginnen. Met het karton er tussen naai je de bovenste randen van de stoffen tegen elkaar. Als je met biais overweg kan, kan je dit eventueel ook gebruiken 😉

10. Vouw nu de randen naar buiten. Klaar!

Een eventuele 11e stap is je doos ergens zetten waar je kat er aan kan, 5 minuten niet opletten en merken dat je kat in een doos gekropen is die veel te klein is voor haar 😉

Ik gebruik mijn opbergdoos nu voor een aantal bollen wol, maar je kan deze dozen voor alles gebruiken. Je kan de afmetingen naar eigen wens aanpassen, dus de opties zijn eindeloos.

Ga je zelf zo’n doos maken? Laat gerust iets weten, want ik ben super nieuwsgierig naar foto’s van jullie eindresultaat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lelie January 17, 2013 at 11:14 am

  Wat leuk! Ik wil er al langer maken, maar ook met een deksel erbij, dan kan de stof er niet zo aan.

 • Reply elisse January 17, 2013 at 3:13 pm

  Ooh da’s tof! Haha ja, ik ken zo’n katten 😉 Ik kende je blog nog niet, dus ik kom eens een bezoekje brengen!

 • Reply Demoiselle Do January 22, 2013 at 10:51 pm

  Leuke DIY! Ik ga er zeker een paar maken als binnenkort mijn Expeditkast in elkaar kan gezet worden. 🙂

 • Reply Miranda March 1, 2013 at 8:49 pm

  Oh, ik ga ook een expedit kopen en heb nog veel restanten gordijnstof waar ik kussenhoesjes van ga naaien, maar nu zie ik dat ik ook manden voor Expedit ga maken! Dankjewel!

 • Leave a Reply