Handmade, Tutorial

DIY wereldkaart // DIY Pinable Worldmap

 photo worldmap_diy_pinable.jpg

Een wereldkaart met de mogelijkheid om onze reizen te pinnen stond al een tijdje op mijn verlanglijst. Zo een kaart is helaas niet zo makkelijk te vinden/betaalbaar, dus het werd hoog tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken!

// I’ve wanted a map of the world where I could pin our travels for a while now, but finding  one of those isn’t easy. So I decided I would make one myself. It’s way cheaper and it’s easy. 🙂 photo worldmap_diy_01.jpgNodig:

 • een wereldkaart (wij vonden ons super goedkoop exemplaar in een boekenwinkel in Amsterdam)
 • karton ter grootte van je kaart (in ons geval: verpakking van een Ikea kast)
 • spuitlijm
 • oogjes (ofte “ringen met schijven” volgens de verpakking)
 • touw
 • ook nog: breekmes, lange lat, gewichtjes, snijmat

// You’ll need:

 • a map of the world
 • a piece of cardboard the size of your map (I used the packaging  of an Ikea closet)
 • spray glue
 • grommets/eyelets
 • a piece of string
 • you might also need a cutter, weights, a cutting mat and a ruler

 photo worldmap_diy_02.jpg

Om te beginnen snijd je, indien dat nodig is, het karton en/of uw kaart op maat. Om mijn stuk karton extra te verstevigen heb ik op de achterkant verticale kartonen stroken gekleefd. Sowieso is de zijkant van uw karton niet zo mooi, dus ik voorzag de rand onmiddellijk van een laagje washi tape.

//To begin you’ll have to fit your cardboard so it’s the same size as your map.  I also reinforced my piece of cardboard by gluing some pieces on the back. I also didn’t like the look of the cardboard side. I used washi-tape to make it look cleaner. photo worldmap_diy_03.jpg

Wanneer de washi-tape erop hangt is het al tijd om uw stuk karton in te spuiten met de spuitlijm. Spuitlijm belandt overal, dus je doet dit best buiten. Lees ook goed de instructies op de bus. Ik had herpositioneerbare spuitlijm, niet zo ideaal, zo bleek achteraf.

// After I put the washi tape on the cardboard I used spray glue to cover the whole piece of cardboard. I find working with spray glue quite messy, so I did this outside. Read the instructions of the glue carefully. I used repositionable glue and I found this not really ideal, because my map came loose again after a while (you’ll see this in the pictures). photo worldmap_diy_04.jpg

Hang de kaart voorzichtig op het karton, let er op dat je nergens blazen of plooitjes hebt. Je doet dit dus best op het gemak. 🙂 Je kan de kaart hierna ook weer voorzien van een washi tape randje, wat ik ook gedaan heb.

// Place the map carefully on the cardboard, look out for bubbles or folds. Take your time for this! 🙂 After I glued the map to the cardboard I put a second layer of washi tape around the map, because I liked the clean look. photo worldmap_diy_5-6.jpg

Nu is het tijd om het ophang systeem te “installeren”. Ik gebruikte oogjes (in het engels “eyelets” of “grommet“) die ik in de Veritas vond. Zorg dat je redelijk grote oogjes koopt (de mijne zijn 14mm), anders raak je niet door de lagen karton. Duid de plek aan waar je de oogjes wilt en volg de gebruiksaanwijzing die op het doosje staat. Wellicht ga je niet door het karton raken, niet erg, als je gewoon al een serieuze deuk hebt, kan je het rondje verder uitsnijden met een mesje.

// Your map is almost ready now, but we still need a way to hang the map. I used grommets (or eyelets) for this. I found them in my local hobby store (Veritas). Be sure to buy some bigger sized grommets (mine are 14 mm), because otherwise it will be very hard to get through the layers of cardboard. Mark the places where you want the grommets and follow the instructions on the box. You’ll probably wont get through the cardboard, but that’s not necessary. It’s enough to make a ditch in the cardboard and then cut it farther out wit an x-acto knife.  photo worldmap_diy_07.jpg

 photo worldmap_diy_08.jpg

Eens de oogjes geïnstalleerd zijn, is het enige wat nog rest voor ophanging zorgen. Ik ging voor eenvoudig bakkerstouw, bij gebrek aan betere inspiratie. 😛 (Zoals je kan zien hebben we een paar blazen in onze kaart. Ik steek het alvast op de lijm! En misschien het ongeduldig direct omhooghangen & prikken van de kaart, maar toch, de lijm!)

// Once your grommets are installed, you only need to find some ribbon or string so you can hang your map. I used bakers twine, because I didn’t really knew what else to use. 😛 As you can see, I’ve got quite some big bubbles in my map. I blame it on the glue, because they weren’t there at first. photo worldmap_diy_09.jpg

 photo worldmap_diy_11.jpg

Voila, je kan al beginnen pinnen waar je de afgelopen jaren allemaal al bent geweest en wat er allemaal nog op de planning staat. Ik kan maar tot één conclusie komen: we moeten dringend eens op reis buiten Europa! 🙂

// All that remains now is finding some pins and you can start marking all the places where you’ve already been and everything you plan to visit. I can only come to one conclusion: I need to get out of Europe sometime! 🙂 photo worldmap_diy_13.jpg

 photo worldmap_diy_14-1.jpg

Ik kwam ook nog een leuk alternatief tegen voor wie niet genoeg plaats (of geen zin) heeft om een (wereld)kaart aan de muur te hangen: een wereldbol. Sowieso leuk om te verzamelen, maar ook heel erg leuk om reizen op aan te duiden!

// I also found a nice alternative for when you don’t want to hang a giant map on your wall (or you simply don’t have the space for hanging one): use a globe! They’re always nice to collect, but you can mark all your travels on them with a simple Sharpie!

Globe // WereldbolSource: Orange Turtle Blog
Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anouck Plume April 2, 2013 at 12:06 pm

  Ooh dat wil ik ook al zo lang! Maar helaas geen plek daarvoor waar ik nu woon. Het staat in ieder geval al op mijn verlanglijstje voor als ik ga verhuizen haha. Slim om het zo zelf te maken!

 • Reply Hannelore April 2, 2013 at 1:52 pm

  Ik heb zo’n scratch map van urban outfitters, ook heel tof!

 • Reply laure April 2, 2013 at 2:03 pm

  Die scratch map is leuk, alleen vind ik het wat vreemd om heel USA weg te krabben als je maar op enkele plaatsen geweest bent… Als kind gebruikte ik gewoon een kaart aan de muur geplakt en duwde ik daar mijn pins in (oeps!). Ondertussen hebben we nu de wereldkaart vanuit ikea: die is op een canvas gespannen en kan dus perfect bepind worden…
  Mijn oma markeert de routes door van pin tot pin een draad te spannen, met een ander kleur voor elke reis. En op pinterest zag ik iemand die de reisroutes stikt op de kaart, ook wel leuk.

 • Reply Elodie April 2, 2013 at 4:28 pm

  Tof idee! Ik droom al een tijdje van zo’n kaart, maar voorlopig heb ik niet echt plaats om het op te hangen. Misschien eens stiekem in het nieuw appartement van mijn vriend hangen…

 • Reply Josie Something April 2, 2013 at 6:51 pm

  Het is echt wel een geslaagd project. Hoewel dat met de wereldbol ook leuk is. Moeilijk kiezen…

 • Reply Leen Philips April 3, 2013 at 1:55 pm

  Wauw echt superleuk die wereldbol en kaart! Wil ik ook ooit wel nog eens zelf maken!

 • Reply live love dream (@livelovedream__) April 3, 2013 at 8:12 pm

  Superleuk! Ik wil al heel lang zo’n kaart maar ‘t kost zoveel geld he. Dit alternatief ga ik zeker proberen.

 • Reply elisse April 5, 2013 at 12:42 am

  Tof gedaan!!!! (PS. ter grootte!!!!)

 • Leave a Reply