Fashion, Sewing

Beste Stoffenwinkels,

Ik weet het, ik mag eigenlijk niet klagen. Het gaat goed met de Belgische stoffenwinkels, zowel online als offline schieten ze overal uit de (digitale) grond. Er is een geweldig aanbod aan leuke, mooie vrolijke stofjes. Stofjes met bloemetjes. Stofjes met autootjes. Katoenen stofjes, stretchstofjes. Stofjes uit verre landen en stofjes van coole designers. En toch mis ik iets!

// This is an opinion post about the Belgian fabric stores. I really like that we’ve gotten more shops these past months/years, but I’ve got the feeling that they all sell the same fabrics. I know I should just be happy that I have so many shops to pick from, but I still can’t seem to find the fabrics I’m looking for.

stoffenkamer_stofjes_b

Het komt al eens (en helaas steeds vaker) voor dat ik mijn gading niet meer vind in de lokale stoffenwinkels. Dan speur ik altijd naarstig lokale en niet-zo lokale online winkels af. Soms moet ik dan vaststellen dat het een beetje eenheidsworst geworden is bij alle winkels. Heel mooie eenheidsworst, daar niet van, maar een mens kan maar zoveel kleedjes in felle overvolle prints maken vooraleer ze begint te snakken naar iets rustiger en wie weet, wat stoerder.

Vooraleer ge u begint af te vragen wat het precies is wat ik zoek: ik heb voorbeeldjes!

// Like I said, I can’t seem to find fabrics I really love. A girl can only make so many dresses with crowded patterns. I also feel that most of the patterns are designed for children. No offence to people sewing for their children, but I sew for myself. If I could I would sew all my garments, but first I need to find the right patterns of course. 

Beste stoffenwinkels, ik vind mijn goesting niet!

Drukke prints, veel kleurtjes door elkaar en kinderlijke onderwerpen, niet helemaal wat ik zoek!

Om te beginnen: een beetje meer volwassen stofjes met prints. Ik ben redelijk zot van prints. Prints met beestjes en bolletjes en veren zouden allemaal perfect kunnen, zolang de uitvoering maar een beetje richting volwassenheid neigt.  Oh wie weet, als het leuk uitgewerkt is, zelf prints met autootjes. Of zeilboten. Om nu maar iets op te noemen. Stofjes met insecten vind ik ook altijd erg leuk, zoals dit libellenjurkje van People Tree.

// I’ve collected some patterns I really like, so you have an idea what I’m looking for. 🙂

Stofjes

Om eerlijk te zijn, ben ik ook wel aan bloemen, mijn favoriete kleedjes zijn bijvoorbeeld bedrukt met bloemetjes. Hele rustige groene bloemetjes en van die fijne schattige bloemetjes op een zwarte achtergrond. Ja, aan bloemetjes dus, maar niet het soort dat u doet vergeten hoe je precies moet focussen op iets.

stofjes_02

Nu komen we aan bij het stoere gedeelte. Voor de dagen dat ik mij een badass stadsprinses wil voelen, schedels graag! Ik geloof dat ik nog nooit een deftig schedelstofje ben tegengekomen ooit ergens in heel België Vlaanderen Gent. Eén keer kwam ik een lap geprinte schedels tegen, in een heel zware meubel-stof, maar sindsdien niets meer. Dito voor leuke luipaard stofjes. De meeste prints zijn ofwel erg tacky of ze zijn op alles behalve katoen geprint. Misschien, beste stoffenwinkels, wilt u ons beschermen tegen onze eigen slechte smaak (erg nobel), maar ik geloof dat de juiste dosis tijgerprint geen kwaad kan.

stofjes_03

Het kan altijd dat ik de enige persoon in Gent Vlaanderen België ben die behoefte heeft aan zo stofjes. De enige persoon die niet vooral voor haar kindjes naait (ik heb er gene), maar wel vooral voor zichzelf. Moest het kunnen, ik zou denk ik gewoon mijn hele garderobe bij elkaar stikken, maar dat gaat niet wanneer ik mijn goesting niet vind. Dus, beste stoffenwinkels, wanneer ge de inkopen doet voor de wintercollectie (werken stoffenwinkels wel met collecties?), zouden jullie dan eens aan mij kunnen denken? Pretty please?

(ps: moest er iemand weten waar ik wel mijn goesting kan vinden, aarzel vooral niet om een berichtje na te laten, want dat was het hele – keistiekeme – opzet van deze post natuurlijk ;))

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Ellen van Wijk (@Ellen_vanwijk) May 28, 2013 at 11:46 am

  Amen!

 • Reply la merlette blanche May 28, 2013 at 12:26 pm

  Haha, herkenbaar! Het lijkt er inderdaad soms wel op dat stoffenwinkels enkel inspelen op die mamablogs en ‘nieuwe naaisters’. Bij Georgette vind ik het evenwicht wel goed. Nu, schedels hoeven voor mij niet, maar hophop voor meer volwassen (maar niet saaie!) stofjes met print 🙂

 • Reply nobutterfly May 28, 2013 at 12:36 pm

  Georgette, ik ging het ook roepen. Julija, De Stoffenkamer, Roos en Violet, Stoffenfee, retrodepot in Duitsland, Bambiblauw, Annamarieke,… maar duidelijk nood aan volwassen stofjes

  • Reply Plutomeisje June 4, 2013 at 8:53 pm

   Het grootste deel van de winkels ken ik, maar daar vind ik het aanbod dus net iets te veel hetzelfde, hoewel er zeker ook genoeg verschillen zijn, maar zo volwassen stofjes dat kom ik daar toch niet te veel tegen. Retrodepot en de Stoffenfee kende ik nog niet, dus die gaan we zeker eens bekijken. 🙂

   Het positieve aan niet altijd uw goesting vind is natuurlijk ook dat je eens goed kunt doorsparen en de eigen stoffenvoorraad kunt plunderen (wat eigenlijk ook wel af en toe moet gebeuren ;))

 • Reply liesbeth May 28, 2013 at 12:44 pm

  Ik kan ook wel enigszins begrijpen wat je bedoelt :-).
  Georgette was ook het eerste waar ik aan dacht. Maar zo uitgebreid winkelen, kan je daar nu ook niet. Het kan helpen om de kringloopwinkel als stoffenwinkel te zien…
  Of de stofjes van Juffrouw Sanseveria -ik denk hierbij vooral aan de vosjes – zijn misschien ook wat voor jou? Of gewoon zelf aan de slag op Spoonflower, maar dat is dus niet echt lokaal.
  Hopelijk word je oproep gehoord.

 • Reply elisse May 28, 2013 at 2:22 pm

  Hihi, ik zal een oogje open houden voor u! Je kan ook altijd eens een eigen ontwerp laten drukken op stof he, dat zou volgens mij ook een fantastisch patroon zijn dan!

  • Reply Plutomeisje June 4, 2013 at 8:50 pm

   (ook @Liesbeth) Dat zou wel cool zijn, eigen stofjes ontwerpen, maar ik heb helaas geen idee hoe ik daar moet aan beginnen. Kelly suggereerde al op Facebook dat ik misschien eens aan Juffrouw Sanseveria haar mouw moet gaan trekken en misschien moet ik dat gewoon ook doen (of hopen dat ik daar volgend jaar les over krijg! :P)

 • Reply Liana Scheelings May 28, 2013 at 3:55 pm

  Helemaal met je eens. Af en toe kom je eens zo’n stofje tegen. Soms ook bij een marktkraam. Ga je een week later staat die kraam er niet meer. Zal me je mee zoeken.
  Liana

 • Reply Fenne May 28, 2013 at 5:06 pm

  Ik vond bij Den Boom in Lier tot nu toe altijd mijn zin (en helemaal geen kinderachtige stofjes), maar funky, stijlvolle prints of schedels heb ik niet gezocht- eerder effen. Mijn favo stofje was grijs met zwarte bolletjes en dat is tot op heden het enige draagbare resultaat van mijn poging-tot-kleding-maken. (Dat truitje met een spatje luipaardmotief vind ik trouwens helemaal de max, kon ik zoiets maar maken!)

 • Reply Miss Tiggr May 28, 2013 at 8:08 pm

  Ik heb een stoffenwinkel met tricot stoffen, en dan nog in ‘t Gentse (Uustakker, op amper 5km van de Korenmarkt!), en ik geef je volledig gelijk… Al is het gewoon zelfs als stoffenwinkel moeilijk om leveranciers te vinden met mooie, leuke, coole damesstoffen.
  En dan vergeet je nog de mannenstoffen, die vind je al helemààl nergens.

  Ik probeer zelf zoveel mogelijk mooie damesprints in te kopen, maar ze zijn schaars, het aanbod aan kinderstofjes is zoveel groter. Misschien eens je oproep richten aan de ontwerpers of leveranciers 😉

  Neem zeker eens een kijkje op mijn site (www.misstiggr.be), of kom gewoon hier eens kijken. Ik heb stoffen met vieze vliegen, en met zilveren skeletjes, en nog veel andere leuke/stoere/originele prints!

  • Reply mindthatbird May 29, 2013 at 12:41 pm

   Mario!

  • Reply Plutomeisje June 4, 2013 at 8:47 pm

   ‘k Ga zeker eens kijken op jouw website. 🙂

   En ik weet wel dat het niet alleen de stoffenwinkels zijn en dat ik eigenlijk niet te klagen heb, maar ‘t is soms frustrerend dat je bepaalde dingen niet kan vinden in België, terwijl dat ik wel veel voorbeelden in het buitenland zie passeren (nu mss niet per se schedels, maar een katoentje met een houtprint bv komt ge in België ook niet makkelijk tegen)

 • Reply mindthatbird May 29, 2013 at 12:37 pm

  Persoonlijk ben ik grote fan van volksfaden in Deutschland en Truro Fabrics in Engelland. 🙂
  Beide vallen heel goed mee wat betreft verzendkosten en bij truro kun je zelfs staaltjes laten komen, die dan terugbetaald worden als je bestelt.
  Bij de Turkse mevrouwen in de Sleepstraat heb ik ook al heel mooie uni’s gevonden.

  • Reply Plutomeisje June 4, 2013 at 8:44 pm

   ‘k Ga ze beiden eens checken. En idd de Sleepstraat, maar daar weet ge echt nooit op voorhand of het gaat meevallen wat je vind of niet. Alleszins, ik moet daar dringend nog een keer naartoe (vroeger deed ik dat frequent, de goedkoopste fleece van Gent ligt daar!)

 • Reply Christine June 2, 2013 at 12:14 pm

  Zo waar. Zeker ook van die eenheidsworst. Trouwens: ik ben wel een naaiende mama, maar ik vind mijn smaak ook niet altijd voor mijn zoon. Een rustig stofje (mag wel wat stoer) zonder schreeuwerige prints – niet simpel om te vinden!
  Ik heb niet meteen een winkel-tip, maar ik volg kei-stiekem mee hier 🙂

 • Reply Natasja Brack June 4, 2013 at 2:38 pm

  Stockverkopen in Antwerpen! Dries Van Noten, An De Meulemeester enzovoorts, tweemaal per jaar en absoluut een opsteker. Daar vind je heel mooie stoffen die je in de meeste stoffenwinkels nooit tegenkomt. Misschien niet altijd super goedkoop (alhoewel) maar toch weer eens iets anders!

  • Reply Plutomeisje June 4, 2013 at 8:42 pm

   Oh, interessant. Ik wist niet dat die stockverkoop van hun stoffen ook deden. Iets om in de gaten te houden! (en een goed excuus om nog eens in Antwerpen te raken :P-

 • Reply Evi June 10, 2013 at 12:57 pm

  Mevrouw Thea heeft ook wel een paar leuke, volwassener stofjes. Deze bijvoorbeeld http://www.mevrouwthea.be/groep/12-kokka/126-vogels of deze http://www.mevrouwthea.be/groep/26-stof-zonder-naam/170-little-darling-blauw

 • Reply Marjolein June 16, 2013 at 8:02 pm

  Wauw! Eindelijk, mensen die hetzelfde denken als mij 🙂
  Zelf als 19-jarige naaister (beginnend weliswaar) heb ik ook het idee dat er veeeel te veeeel wordt ingespeeld op de kinderachtige stofjes. Ik heb er nog geen behoefte aan om te naaien voor kinderen. Ik was er tot voor kort zelf nog maar 1!
  Nu vind ik op Etsy wel mijn ding soms. Het enige nadeel is dat je maar tot 20$ mag gaan anders moet je douanekosten betalen. Veel verder dan 1 yard voor 11-12 euro raak ik niet 🙁
  Amerika heeft een zeer mooi aanbod, maar helaas die verzendingskosten. Frans Stael in Torhout heeft een goed evenwicht tussen druk en rustige stoffen. Daar vind je zeker je ding!
  Succes nog!

 • Reply Mie Katoentje June 25, 2013 at 12:35 pm

  Zo herkenbaar. De Stoffenverkoop in Kapellen heeft een heel uitgebreid aanbod stoffen (en heel goedkoop), weliswaar ook veel kinderstoffen maar ook veel bloemetjes en volwassen stoffen, en ik heb er al heel stijlvolle schedels gezien 😉 Wel alleen op maandag en zaterdag open van 10u tot 18u, ze hebben ook een website http://www.stoffenverkoop.be

 • Reply heidi June 28, 2013 at 5:45 pm

  OMG, zo juist!!! Ik hou ook helemaal niet van drukke felle prints, plus zo’n drukke felle prints vragen saaie patronen, geen patronen waar je met wat vakmanschap(gepruts ;)) iets extra’s kunt geven (zoals de tshirt met het luipaardmotief, of al die mooie dingen uit de Japanse boekjes). BTW fenne, volgens mij kun je dat toch zelf maken: lijkt me een combi van een raglanmouw (voor het luipaardinzet stukje) en een gewone mouw? Kun je altijd eens uit proberen, je hoeft daarom geen gans kledingstuk te maken of zelfs niet in jouw maat, kan ook op poppenmaat, gewoon om uit te proberen.
  Ik ben ook nog op zoek naar die ultieme stoffenwinkel waar je bijv mooie wollen stoffen kunt kopen zonder dat die dan weer lijken op iets uit bomma’s kast. Dus vaak heb je in winkels het deeltje ‘kinderstofjes/stofjes voor mama’s die hetzelfde alijnrokje als hun dochter willen’ of ‘bommastofjes voor de dames die nog leerden naaien in de huishoudschool. Wij willen een Mood (http://www.moodfabrics.com/) in België 😉

 • Reply Isa August 22, 2013 at 3:45 pm

  Een vriendin van mij heeft coole stofjes gevonden met skulls op het Stoffenspektakel!

 • Reply Anna January 21, 2014 at 4:54 pm

  De Boom in Lier? 🙂

 • Reply sabrina October 1, 2014 at 11:20 am

  stoffen max bloch http://www.maxbloch.be/nl/ Dit weekend stockverkoop is meerdere keren per jaar.

 • Reply annina-g March 8, 2015 at 6:00 pm

  JA! Helemaal eens!!! Bedankt voor dit bericht…en daardoor de vele antwoorden met links.

 • Reply annina-g March 8, 2015 at 6:23 pm

  Uiteindelijk ging ik zelf aan de slag met penseel en stof werf, bloemetjes, libellen, kreften…

  https://atelierintheattic.wordpress.com/2013/05/29/smocked-skirt-ready/
  https://atelierintheattic.wordpress.com/2013/05/23/e-r-blouse-flop/
  https://atelierintheattic.wordpress.com/2014/08/30/shrimp-skirt/

  Eerst wel op papier oefenen 😉

 • Leave a Reply