Handmade, Tutorial

DIY Crochet Rug

Handmade crochet rug by Plutomeisje

Mijn handgemaakt tapijtje ligt hier ondertussen al een paar weken te blinken voor mijn favoriete leeszetel. Ik vind het nog steeds geweldig dat ik zelf een tapijtje gehaakt heb. Ook al is het niet groot, het is perfect om koude voeten te voorkomen wanneer ik zit te lezen. Het heeft ook al de eerste aanvallen van de katten overleefd, wellicht omdat ze het zelf te aangenaam vinden om stuk te maken.

// A few weeks ago I crocheted a rug. I put it in front of my favourite reading chair and I love it! It keeps my feet warm whilst reading and our cats love sleeping on it. I was a bit afraid they would ruin it immediately, but it has already survived it first use as scratching post.

DIY Crochet Rug

Het was trouwens veel eenvoudiger dan ik gedacht had om zo een taptijtje te haken. Veel steken moet je er niet voor kennen, met lossen, vasten en stokjes raak je er. Ik baseerde mij op deze tutorial, maar ik haakte meer toeren en wisselde minder van kleur af. Ik maakte mijn tapijt ook minder open, met warme voeten in het achterhoofd dacht ik dat minder gaten interessanter ging zijn. Ik gebruikte drie bollen Veritas zpaghetti-achtige wol, al zijn de twee laatste niet volledig op. Ik heb telkens mijn bol tot het einde opgehaakt om te zien hoe ver ik kwam en het te veel opnieuw afgetrokken. Professioneel, I know. 😛

// I was surprised how easy it was to make one of these. It was a lot easier then I thought! Also, you don’t have to know a lot a crochet stitches, just the basics (single crochet, chain stitch, double crochet) will get you there. I based my rug on this tutorial, but I crochet more rounds and I went for a more closed look, keeping my cold feet in mind. I also alternated less between colours. I used three cones of Zpagetti-like yarn.

DIY Crochet Rug

Ik was van plan om mijn werkbeschrijving hier te posten, maar ik ben echt niet thuis in het Nederlandse haak-jargon. Wie geïnteresseerd is in een precieze beschrijving mag mij altijd mailen, dan doe ik nog wel eens een poging om het op te schrijven. Mijn tapijt is 90cm doorsnede btw. Grosso modo is het als volgt opgebouwd:

 • Beginnen met een “magic loop”. Iets waar ik nooit aan uit raakte tot ik deze tutorial tegenkwam van One Sheepish Girl. Sowieso een interessante tutorial om uw steken te oefenen vooraleer je aan je tapijt begint.
 • rood: 3 dichte rijen, 1 opengewerkte rij, 2 dichte rijen, 1 opengewerkte rij, 2 dichte rijen
 • grijs: 1 dichte rij, 1 opengewerkte rij, 3 dichte rijgen, 1 opengewerkte rij, 3 dichte rijen
 • rood: 1 dichte rij, 1 rij met schelp-vormpjes

// I was thinking about posting my work-method here, but I’m really not at ease using crochet-language. I can do the stitches, but I can hardly name them. If you do want my method, you can always mail me and I’ll give it another try. I will give you a rough description how my rug is built up:

 • Start of with a “magic loop”. I could never quite figure out how to do this, until I came across this tutorial by One Sheepish Girl. It’s a good tutorial to practise your stitches too.
 • red: 3 close stitched rounds, 1 open round, 2 close stitched rounds, 1 open round, 2 close stitched rounds
 • gray: 1 close stitched round, 1 open round, 3 close stitched rounds, 1 open round, 3 close stitched rounds
 • red: 1 close stitched round, 1 round making a scallop border

DIY Crochet Rug

DIY Crochet Rug

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Hannelore June 22, 2013 at 6:28 pm

  Wat cool!

 • Reply Eva June 22, 2013 at 8:31 pm

  Goh, da’s echt super. Jammer genoeg zijn mijn haakkunsten vrij tot zeer ondermaats 🙂

 • Reply Fenne June 22, 2013 at 11:05 pm

  super gemaakt, heel mooi!
  weet niet of ik me eraan durf wagen, maar het kriebelt wel bij het zien van je resultaat.

 • Reply la merlette blanche June 23, 2013 at 9:22 am

  Nog eens: supermooi is het geworden! Jeej voor haken! 🙂

 • Reply Liesbeth June 23, 2013 at 3:54 pm

  Heel mooi! Ik ga het ook eens proberen denk ik, hoe lang heb jij hierover gedaan? 🙂

 • Reply Cleolidewij June 23, 2013 at 4:19 pm

  Wauw Eline, super resultaat, prachtig vloerkleed is het geworden!

 • Reply Jessi June 23, 2013 at 8:47 pm

  Het ziet er zo leuk uit! Ik ben aan het halen geslagen, maar de tutorials maken me nog niet veel wijzer. Ik heb gewoon echt iemand nodig die het me aanleert :p Breien en haken is duidelijk verschillend!

 • Reply Vorige Week // Last Week | Plutomeisje June 30, 2013 at 11:01 am

  […] in Gent // Chinees eten poging II – deze keer beviel het gigantisch! // Mijn nieuwe tapijtje, helemaal af  en mooi enzo. […]

 • Reply Favourite Posts of 2013 | Plutomeisje December 28, 2013 at 5:30 pm

  […] top 10 en ook een favoriet. Het was zwaar werk voor mijn handen, maar ze mag zeker gezien worden, mijn gehaakt tapijt! // Another cool DIY I made this year: my crochet rug. It was a hard time for my hands, but it was […]

 • Leave a Reply