Art, Sketchbook

What’s in my toolbox – Drawing Supplies

DrawingSupplies_00

Ik kwam gisteren thuis met een gigantische hoop tekenspullen. Hoewel ik al over een redelijk uitgebreide collectie tekenmateriaal beschikte, bleken al die dingen toevallig niet op de lijst met benodigdheden voor Artevelde te staan. Je gaat er mij alleszins niet over horen klagen, tekenspullen verzamelen lijkt hier soms een beetje een hobby op zich. Met de Drawing Challenge in het achterhoofd leek het mij dan ook leuk om eens een kijkje te nemen in mijn materiaaldoos.

Nieuwe tekenspullen // New drawing materials

Nieuwe tekenspullen // New drawing materials

Voordat jullie het niet meer zien zitten om nog aan The Big Draw-ing Challenge verder te doen (of nog te starten!) door mijn uit de hand gelopen verzameling materiaal, geen paniek! Om te tekenen heb je eigenlijk maar twee dingen echt nodig: een potlood en een blad papier. Dat potlood kan een speciaal potlood zijn (ik teken bvb graag met een 3B, omdat het wat zachter is en makkelijker meer grafiet op het blad achterlaat), maar met een doodgewoon potlood kom je al een heel eind. Hetzelfde geldt voor het blad. Je kan voor wat dikker papier gaan, maar een gewoon blaadje uit de printer volstaat.

DrawingSupplies_01

Zoals ik al zei, materiaal inslaan lijkt hier soms een beetje een hobby op zich. Vaak ontdek ik iets nieuw, koop dan een paar exemplaren om eens te proberen en het is niet ondenkbaar dat ik na het proberen totaal niet meer naar mijn nieuwe materiaal omkijk. Zelf vind ik dat redelijk droevig voor mijn materiaal, kunstbenodigdheden zouden geliefd en gebruikt moeten worden! Van de materialen op de onderstaande foto gebruik ik de meeste wel frequent, op de bovenste stiftjes na. De kleurpotloden collectie is deze zomer trouwens serieus uitgebreid, nadat ik plots met kleurpotlood wou kunnen werken. Dat laatste is iets dat ik dringend nog eens moet opnemen!

Drawing Supplies

 1. Faber Castell PITT stift, niet zo happy van, dus gebruik ik niet vaak
 2. a) Faber Castell Polychromos potloden, dikke liefde! b) Derwent Artists potloden, mijn ouwe getrouwe, bovendien ook nog eens betaalbaar, het gele potlood is Caran d’Ache, waarvan ik niet zo onder de indruk was, bovendien ook relatief duur  c) Derwent Coloursoft, geven wat makkelijker kleur af, gaan ook wel sneller op..
 3. Stiftjes! Vroeger tekende ik bijna enkel met de VBall stiften van Pilot, maar toen bedacht ik dat “echte” tekenaars met potlood tekenden en kocht een paar ‘mechanical pencils’, nog steeds mijn favo schrijfgerief, niet zo goedkoop helaas. De Staedtler Pigment Liners (midden) gebruik ik niet zo graag omdat ze ongelijkmatig inkt verdelen en snel uitdrogen. Kan ook aan mijn pakje stiften liggen natuurlijk. Het laatste stiftje is een Sakura Pigma Micron, zalige stifjtes! Helaas duur en ik heb de mijne in Parijs gekocht, geen idee of ze in België te koop zijn.
 4. Potloden HB & F, de basis voor iedere schets!
 5. Mechanical pencils (hervulbare potloden in het NL?) in verschillende diktes, 2B. Ideaal voor onderweg te schetsen, want ge moet ze nooit scherpen!
 6. Potloden in verschillende hardheden, variërend van B naar 8B, enkel de 6B mist om een of andere reden. ‘k Heb ze ook zo goed als allemaal dubbel (staan niet allemaal op de foto), want ja, ik kan het niet laten om nieuwe potloden te kopen als ik bij de kunstbenodigdheden winkel kom.
 7. Speciale potloden: het blauwe is een Derwent Watercolor potlood en het bruine is een Derwent Pastel potlood. Gebruik ik niet zo vaak, want ik kan er gewoon niet met werken. :p
 8. Een goeie zachte gom, een kneedgom en een hardere grote gom voor het zware werk. En een slijper natuurlijk, keibelangrijk met al die potloden!
 9. Eigenlijk 10, want ik ben 9 vergeten. 😛 Een schetsboek! Ik hou van boeken met harde stevige kaften die tegen gesleep kunnen (gaat altijd & overal mee, niet gezeverd). Er zijn natuurlijk genoeg andere opties (losse blaadjes, verschillende gladheden en diktes van papier, boekjes met zachte kaft, andere formaten), maar ik hou van deze boeken (van Seawhite), omdat het papier ook dik genoeg is als ik eens met verf wil prutsen. De liefde duurt trouwens al een paar jaar (en neen, geen Moleskine kan tippen aan die boeken ♥)

DrawingSupplies_02

Nu het zielige vergeten en ongebruikte materialen deel. Vorig jaar wou ik namelijk heel graag met pastel leren werken nadat ik een paar zotte pastel-tekeningen had gezien. Ik ging naar de winkel en kocht een kleine doos pastelkrijtjes. Die helaas olie-pastellen bleken te zijn en dat was toevallig niet waar ik op zoek naar was. Terug naar de winkel dus, andere pastellen gaan halen (een grotere doos, want ja, zo werkt mijn hoofd -__-) en na één tekening heb ik ze niet meer aangeraakt. Droevig, zoooo droevig!

DrawingSupplies_03

Veel spullen dus (en dan heb ik al mijn soorten verf en verfborstels hier nog van tussen gelaten :s). Ik hoop altijd dat het bij andere tekenaars ook zo erg gesteld is met het verzamelen van materialen. Dat moet wel, bedoel, wie kan er nu een Lucas Creativ/Schleiper binnen wandelen en gewoon totaal niets kopen? Ik niet alleszins…

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Ollie en Wallie October 3, 2013 at 9:55 pm

  valt nog wel mee hoor :), hier steken 2 ladenblokken vol met teken- en schildermateriaal 🙂

 • Reply Mirthe October 3, 2013 at 10:43 pm

  Oh wauw wat heb je veel mooie materialen!

 • Reply 'me' October 4, 2013 at 2:07 am

  héél herkenbaar ! ( ik vrees dat mijn collectie nog groter is en er zit ook veel tussen waar ik niet mee kan werken 🙂 )

 • Reply emmel October 4, 2013 at 2:25 pm

  ik heb een hele kas vol en alles komt nog wel eens van pas…

 • Reply Khadetjes October 5, 2013 at 3:08 pm

  Oh… ik doe mijn kast niet open zunne, sinds ik 7 jaar geleden met kalligrafie begon, heb ik ook Lucas/Schleiper flink gesteund. Fijn te lezen dat je ook een Polychromos fan bent! Ikzelf gebruik ze ook heel graag (spijts mijn investering in een doos Luminances…). Heb je Supracolor Softs al eens gebruikt?

 • Reply elke October 7, 2013 at 9:18 pm

  ik ben 20 jaar geleden afgestudeerd aan Sint-Lukas en nu heb ik nog altijd een hoop spullen liggen die soms nog eens van pas komen. Gek genoeg teken ik liefst van al met een vulpotlood met HB mines, zo van die fijntjes. Hele zachte potloden vind ik niet zo aangenaam, maar die kan ik kwijt bij mijn 13-jarige die al enkele jaren op woensdagnamiddag naar de kunstacademie gaat. En voor de rest hou ik vooral van mijn kleurpotloden.

 • Reply Vorige Week – Last Week | Plutomeisje October 14, 2013 at 8:47 pm

  […] dat is gewoon een cool stofke // Nieuwe tekenspullen! Waarna ik zin kreeg om een hele post over mijn tekenspullen te schrijven // De eerste weken werden er belachelijk veel vierkantjes en rechte lijnen […]

 • Leave a Reply