Sewing, Tutorial

DIY Kussensloop // DIY Pillow Case

DIY Kussensloop // DIY Pillow Case
Onlangs trakteerde ik mijzelf op een paar stofjes uit de nieuwe Maaike Boot collectie van Veritas en besloot mijzelf het equivalent van een “uit gaan slapen” kussen te maken. Ik was namelijk een beetje jaloers op al die mooie kussens die al de online revue passeerden. Mijn kussen dient natuurlijk niet om elders te gaan sleapen, maar als relax kussen. Het soort kussen dat ik erbij wil nemen als ik een paar uur van mijn leven reserveer om door te brengen met een goed boek of een leuke serie. Een kussen dat voor mijzelf de ‘me-time’ modus activeert zodat ik ook echt kan genieten van wat ik op dat moment aan het doen ben en niet de hele tijd schuldgevoelens moet hebben over alle “nuttige” dingen die ik op dat moment zou kunnen doen.

Omdat ik iedereen zo een egoïstisch momentje wel gun, besloot ik ook dat het hoog tijd was om mijn oude kussen tutorial eens up te daten met een splinternieuwe versie. Hoezah!

// A while ago I discovered the new Maaike Boot collection at Veritas. I liked the fabrics so much, I decided to make a relaxation pillow with them. Actually it’s nothing more than a simple pillow with a pretty pillow case, but when I use it, I signal to myself it’s relaxation time. That means me, my pillow and a  lovely book or my new favourite series and no worries for a couple of hours. Whilst making my new pillow case I took the opportunity to update my old pillow case tutorial and wrote a brand new one (hint: your reading it). 

Kussensloop TutorialKlik voor een grotere versie

Je kan de getekende handleiding hierboven volgen om de eenvoudigste versie van de kussensloop te maken. Je hebt dan één lange lap stof nodig, waarbij de lengte van de lap gelijk is aan 2x de lengte van het kussen + 15cm. Of je kan de iets moeilijkere versie van onderstaande foto-tutorial volgen. Hierbij kan je met verschillende stofjes werken die je kan combineren. Daarnaast heb je natuurlijk een kussen nodig dat (al dan niet dringend) een nieuwe kussensloop kan gebruiken. Een naaimachine, garen en stofschaar mogen ook niet ontbreken.

// You can follow the drawing tutorial above (but it’s only in Dutch, sorry), which’ll teach you how to make a very simple pillow case using only one piece of fabric. The lenght of this piece equals twice the length of your pillow + 6 inches (15 cm). The hight of your pillowcase equals the hight of your pillow + 1 inch (2 cm). Or you can follow the (slightly more difficult) phototutorial below. For this second option you’ll need three pieces of fabric, a pillow, a sewing machine, fabric scissors and some thread. Benodigdheden voor kussensloop // Supplies for a pillow case Sofjes knippen // Cutting the fabrics
Meet het kussen op. Mijn kussen is een hoofdkussen van Ikea dat 60×40 cm meet. Deze maat gebruik je voor de afmetingen van het voorpand van het kussen. Het achterpand bestaat uit twee lappen stof, waarvan de lengte bij beide gelijk is aan 2/3 van de lengte van het voorpand. In mijn geval (60/3)*2= 40 cm.

// First you’ll need to measure the pillow. I used a pillow by Ikea that measures 60×40 cm. This is the size you’ll use for the front of the pillow. The back of the pillow exists of two pieces of fabric, each measures 2/3 of the length of the front of the pillow. So for my pillow each piece was (60/3)-2= 40 cm.
Omslag maken // Making a fold
Om te beginnen neem je de delen van het achterpand en leg ze met de goede zijde naar onder. Nu maak je twee keer een omslag aan één zijkant van de achterpanden van 1 cm. Gebruik een strijkijzer om de plooien mooi plat te strijken. Stik de omslag van de beide delen vast.

// Next you take the two pieces that’ll make the back of the pillow and on each piece you will make a neat side. You lay your piece of fabric wrong side up and make two folds, each of 1 cm. Use an iron the flatten the folds. Stitch the folds on both pieces.
Kussensloop stikken // Sewing the pillow case
Nu hebben de twee stukken van het achterpand allebei een afgewerkte zijkant. Je legt de stukken van het achterpand met de afgewerkte zijkanten in het midden op het voorpand. Zorg ervoor de je stof met de goede kanten op elkaar ligt. Indien je wil kan je nu een paspel tussen de beide helften van het kussen stikken. Een goede handleiding daarvoor vind je hier. Indien je geen paspel wilt, dan moet je enkel nog de beide delen aan elkaar spelden en rondom rond stikken met je naaimachine met ongeveer 1 cm naadwaarde. Nadat ik beide delen aan elkaar gestikt had, heb ik nog een keer rond het kussen gestikt met een zigzag steek, zodat de stof niet kan uitrafelen. Draai je kussen binnenste buiten, prop het kussen erin en geniet van de aanblik van je nieuwe kussen!

// Now both pieces of the back of the pillow should have one neat side. Lay the front of your pillow with the good side face up. Now lay the pieces of the back of the pillow face down, make sure the good side of the back pieces lay in the middel of the pillow, on top of each other. Now secure the fabrics by pinning them together. Stitch 1 cm from the edge of your pillow case, go all the way around. You can use a zigzag stitch for making a second round, when you want to secure the fabric against fraying. All you have to do now is turn your pillow case inside out, put your pillow in it and admire your handiwork!

DIY Kussensloop // DIY Pillow Case DIY Kussensloop // DIY Pillow Case DIY Kussensloop // DIY Pillow CaseStofjes en paspel uit de Maaike Boot collectie van Veritas, kussen van Ikea
Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Ollie en Wallie November 21, 2013 at 12:12 pm

  mooie stofjes! ik moet nog wachten tot ik ooit een zetel heb, maar als die er is ga ik die volsmijten met zelfgemaakte kussens 🙂

 • Reply Elisse November 21, 2013 at 12:19 pm

  Oh waw, da’s mooi geworden met die paspel! Ik heb daar toch nog altijd een beetje schrik van. Maar als ik dit zo zie, is dat wel de moeite waard! Hier moeten herfstkussentjes gemaakt worden dus ik ga mij er eens aan zetten!!

 • Reply Lies November 21, 2013 at 2:14 pm

  Daar ga je veel plezier van hebben deze winter 🙂

 • Reply Lelie // A Bouquet of Buttons November 21, 2013 at 6:15 pm

  Wat een schoontje! Heel leuk!

 • Reply Joyce November 21, 2013 at 6:59 pm

  Mooi stofje, en knap gemaakt!

 • Reply Fenne November 21, 2013 at 7:10 pm

  prachtig! Fijn ideetje voor de kerstvakantie. Ik gok wel dat ik voor de eenvoudige versie zal moeten gaan 🙂

 • Reply kelly November 23, 2013 at 10:34 pm

  ja. da’s keischoon hé! ik ga da pinnen, mss doe ik er ooit iets mee :p

 • Reply Favourite Posts of 2013 | Plutomeisje December 28, 2013 at 5:31 pm

  […] Nog een tutorial om het af te leren, want mijn herwerkte versie van mijn kussensloop tutorial mocht ook niet ontbreken. Alleen al omdat ik nogal gehecht geraakt ben aan mijn relax momentjes met […]

 • Reply Susu March 16, 2015 at 4:35 am

  Is the ribbon sewn on the inside during the step where you see the front piece and two back pieces together? I don’t see where the ribbon is included in instruction… thanks!

 • Leave a Reply