Interior

Staircase Makeover // Den trap


The last big project I finished was our staircase makeover. It was a lot of work and I’m very happy with the result, so I would like to share the before and after and the process. I will share some tips & experiences at the bottom of the post,  for whoever is mad enough to redo her or his own staircase.

NL] Het laatste grote project dat hier in huis afraakte was onze trap. We hebben er heel wat werk aan gehad en ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Zo tevreden dat ik ook graag mijn proces wou delen. Onderaan de post staan een paar tips voor zij die gek genoeg zijn om zelf aan zo een trap te beginnen.

When we first moved into our house, there was this thick, grey carpet on the staircase and in the rooms on the second floor. It was ugly and stuffy and when we discovered what was underneath it, it was also really a shame!

[NL] Toen we net in ons huis trokken, was de trap nog bedekt onder een dikke laag tapijt. Geen mooi zicht! Stoffig & donker en toen we ontdekten wat onder het tapijt zat (dat boven ook op de gang en in de kamers doorliep): zonde!


In the rooms on the second floor there was actually a nice parquet floor underneath the carpet. Also the staircase was in good condition, but because of the colour difference between the first step and the rest of the staircase we couldn’t leave it like it was. It was also rather dark.

[NL] Op de tweede verdieping bleek overal parket onder het tapijt te liggen en ook de trap was in goede conditie. We zouden het zo gelaten hebben, moest er geen groot kleurverschil op de eerste trede en de rest van de trap gezeten hebben. De trap was ook nogal donker, we zagen een lichtere kleur wel zitten.

After sanding for a little while we discoverd the staircase was probably oak beneath all those layers of varnish. So we decided the use some sort of whitewashed oil on the horizontal parts and paint everything else white.

[NL] Na een beetje schuren bleek dat er een eiken trap onder de lagen vernis school. We besloten om de horizontale vlakken volledig blank te zetten en met een wit getinte olie te behandelen. De rest van de trap was zoveel prutswerk om op te schuren dat we naar de witte lak grepen. Misschien als er ooit een budget is voor de trap te laten zandstralen dat we dat nog eens gaan overwegen, maar nu wouden we vooral een afgewerkte trap.

It took me two layers of primer and two layers of paint to get the staircase really white, but I think it was worth the effort.

[NL] Het kostte onze twee lagen primer en twee lagen witte lak vooral de trap echt wit was, maar ik denk wel dat het het waard was, niet?

Some tips:

 • When I first started out I used a paste made of St. Marc cleaning product, flower and water and a putty-knife to remove the layers of varnish, because I didn’t liked the idea of using a chemical paint remover when we had our cats to consider. It took me hours to do a couple of steps and they always stayed a little bit stained. Whilst this would work for smaller project, I can’t recommend it for bigger projects.
 • We used a chemical paint remover after that first attempt. We put our cats outside and aired out really well afterwards. We still needed to do some sanding, so this is also no dust free solution.
 • Make sure you put away everything in you hallway, close the doors and put wet towels in front of them. We didn’t do this and we had to clean almost every room in our house afterwards because the dust got everywhere
 • Really put your time in taping everything off! I did this carefully and I had almost no leaking through and no cleaning up afterwards. I could just rip away the newspapers and tape and admire my hard work!

[NL] Een paar tips:

 • Oorspronkelijk wilde ik geen gebruik maken van een afbijtmiddel, omdat ik dit niet vertrouwde met onze katten. Ik maakte een papje van St. Marc, water en bloem, smeerde dit over de treden en krabde de laag na een tijdje intrekken toen weg met een plamuurmesje. Het koste uren om een paar treden te doen en ze bleven altijd een beetje donkerder geplekt dan de andere treden. Ik zou deze werkwijze niet aanraden voor grote projecten, maar voor een klein project is deze manier volgens mij wel bruikbaar.
 • We schakelden uiteindelijk toch over op een chemisch afbijtproduct. De katten werden buiten gestoken en nadien verluchtten we alles heel goed. Dit ging stukken vlotter, al moesten we natuurlijk nog steeds veel opschuren nadien.
 • Zorg dat er absoluut niets in uw gang blijft staan of liggen en leg natte doeken voor de deuren zodat het stof de kamers niet binnen kan. Wij hebben dit niet gedaan en mochten nadien iedere kamer in het huis schoonmaken.
 • Neem je tijd om alles goed af te tapen. Ik had alles heel netjes afgetaped en nadien had ik bijna nergens verf die was doorgelopen en moest opgeruimd worden. Ik kon gewoon de kranten en de plakband verwijderen en bewonderend naar mijn hard werk kijken.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Liesbeth July 25, 2014 at 3:18 am

  Knap werk! Onze trap is al afgeschuurd (maar ook niet helemaal bloot, dat zou te veel werk en idd chemisch spul vergen), maar hem verven zal pas de laatste stap zijn in onze verbouwingen, dus dz's nog even wachten.

  • Reply plutomeisje July 25, 2014 at 6:13 pm

   Ja verven zou ik ook pas op het einde doen, anders kan je direct weer herbeginnen. Veel succes ermee! 🙂

 • Reply Melissa July 25, 2014 at 12:57 pm

  Heel mooi! Geniet er van! wat woon jij mooi zeg!

  • Reply plutomeisje July 25, 2014 at 6:14 pm

   Dank u! 🙂 We hebben ons best gedaan om het gezellig te maken waar het kan, niet alle ruimtes zijn even geslaagd helaas. Binnenkort ge ik trouwens eens een home tour doen, dan ga je dat beter kunnen zien.

 • Reply An July 26, 2014 at 6:04 pm

  Mooi gedaan! Misschien krijg ik dat ook nog met mijne trap gedaan. Afhankelijk van wat we onder het tapijt gaan vinden :).

 • Reply Elisse July 29, 2014 at 4:20 pm

  Amai da's mooi geworden! Knap, goed gewerkt zeg!

 • Leave a Reply