Sewing, Tutorials

DIY Pillow Case // DIY Kussensloop

English
DIY Pillow Case

A while ago I discovered the new Maaike Boot collection at Veritas. I liked the fabrics so much, I decided to make a relaxation pillow with them. Actually it’s nothing more than a simple pillow with a pretty pillow case, but when I use it, I signal to myself it’s time to relax. That means me, my pillow and a  lovely book or my new favourite series and no worries for a couple of hours. Whilst making my new pillow case I took the opportunity to update my old pillow case tutorial and wrote a brand new one (hint: your reading it).

DIY Pillow Case manual

You can follow the drawn tutorial above (but it’s only in Dutch, sorry), which’ll teach you how to make a very simple pillow case using only one piece of fabric. The lenght of this piece equals twice the length of your pillow + 6 inches (15 cm). The hight of your pillowcase equals the hight of your pillow + 1 inch (2 cm). Or you can follow the (slightly more difficult) phototutorial below. For this second option you’ll need three pieces of fabric, a pillow, a sewing machine, fabric scissors and some thread.

Benodigdheden voor kussensloop // Supplies for a pillow case
Sofjes knippen // Cutting the fabrics

First you’ll need to measure the pillow. I used a pillow by Ikea that measures 60×40 cm. This is the size you’ll use for the front of the pillow. The back of the pillow exists of two pieces of fabric, each measures 2/3 of the length of the front of the pillow. So for my pillow each piece was (60/3)-2= 40 cm.

Omslag maken // Making a fold

Next you take the two pieces that’ll make the back of the pillow and on each piece you will make a neat side. You lay your piece of fabric wrong side up and make two folds, each of 1 cm. Use an iron the flatten the folds. Stitch the folds on both pieces.

Kussensloop stikken // Sewing the pillow case

Now both pieces of the back of the pillow should have one neat side. Lay the front of your pillow with the good side face up. Now lay the pieces of the back of the pillow face down, make sure the good side of the back pieces lay in the middel of the pillow, on top of each other. Now secure the fabrics by pinning them together. Stitch 1 cm from the edge of your pillow case, go all the way around. You can use a zigzag stitch for making a second round, when you want to secure the fabric against fraying. All you have to do now is turn your pillow case inside out, put your pillow in it and admire your handiwork!

DIY-PillowCase12
DIY-PillowCase11
DIY Kussensloop // DIY Pillow Case
Fabric from the Maaike Boot collection from Veritas, pillow from Ikea

Nederlands
DIY Pillow Case

Onlangs trakteerde ik mijzelf op een paar stofjes uit de nieuwe Maaike Boot collectie van Veritas en besloot mijzelf het equivalent van een “uit gaan slapen” kussen te maken. Ik was namelijk een beetje jaloers op al die mooie kussens die al de online revue passeerden. Mijn kussen dient natuurlijk niet om elders te gaan slapen, maar als relax kussen. Het soort kussen dat ik erbij wil nemen als ik een paar uur van mijn leven reserveer om door te brengen met een goed boek of een leuke serie. Een kussen dat voor mijzelf de ‘me-time’ modus activeert zodat ik ook echt kan genieten van wat ik op dat moment aan het doen ben en niet de hele tijd schuldgevoelens moet hebben over alle “nuttige” dingen die ik op dat moment zou kunnen doen. Omdat ik iedereen zo een egoïstisch momentje wel gun, besloot ik ook dat het hoog tijd was om mijn oude kussen tutorial eens up te daten met een splinternieuwe versie. Hoezah!

DIY Pillow Case manual

Je kan de getekende handleiding hierboven volgen om de eenvoudigste versie van de kussensloop te maken. Je hebt dan één lange lap stof nodig, waarbij de lengte van de lap gelijk is aan 2x de lengte van het kussen + 15cm. Of je kan de iets moeilijkere versie van onderstaande foto-tutorial volgen. Hierbij kan je met verschillende stofjes werken die je kan combineren. Daarnaast heb je natuurlijk een kussen nodig dat (al dan niet dringend) een nieuwe kussensloop kan gebruiken. Een naaimachine, garen en stofschaar mogen ook niet ontbreken.

Benodigdheden voor kussensloop // Supplies for a pillow case
Sofjes knippen // Cutting the fabrics

Meet het kussen op. Mijn kussen is een hoofdkussen van Ikea dat 60×40 cm meet. Deze maat gebruik je voor de afmetingen van het voorpand van het kussen. Het achterpand bestaat uit twee lappen stof, waarvan de lengte bij beide gelijk is aan 2/3 van de lengte van het voorpand. In mijn geval (60/3)*2= 40 cm.

Omslag maken // Making a fold

Om te beginnen neem je de delen van het achterpand en leg ze met de goede zijde naar onder. Nu maak je twee keer een omslag aan één zijkant van de achterpanden van 1 cm. Gebruik een strijkijzer om de plooien mooi plat te strijken. Stik de omslag van de beide delen vast.

Kussensloop stikken // Sewing the pillow case

Nu hebben de twee stukken van het achterpand allebei een afgewerkte zijkant. Je legt de stukken van het achterpand met de afgewerkte zijkanten in het midden op het voorpand. Zorg ervoor de je stof met de goede kanten op elkaar ligt. Indien je wil kan je nu een paspel tussen de beide helften van het kussen stikken. Een goede handleiding daarvoor vind je hier.

Indien je geen paspel wilt, dan moet je enkel nog de beide delen aan elkaar spelden en rondom rond stikken met je naaimachine met ongeveer 1 cm naadwaarde. Nadat ik beide delen aan elkaar gestikt had, heb ik nog een keer rond het kussen gestikt met een zigzag steek, zodat de stof niet kan uitrafelen. Draai je kussen binnenste buiten, prop het kussen erin en geniet van de aanblik van je nieuwe kussen!

DIY-PillowCase12
DIY-PillowCase11
DIY Kussensloop // DIY Pillow Case
Stofjes en paspel uit de Maaike Boot collectie van Veritas, kussen van Ikea

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Miss Paperfection October 26, 2014 at 10:55 am

  Wow, echt een mooie stof en met deze tuturial lukt het mij hopelijk ook, al ga ik wel ik voor de eenvoudige versie om te beginnen, want ik ben geen naaiwonder, maar het lijkt mij wel fijn om eens te proberen.

  • Reply plutomeisje October 27, 2014 at 10:15 pm

   De eenvoudige versie moet idd wel lukken om te beginnen. En je kan ze altijd een beetje extra schwung geven door er speciale knopen aan te naaien of een applicatie op te strijken. 🙂

 • Reply Sas October 26, 2014 at 6:35 pm

  Ziet er super mooi uit. Erg fijn stofje!

 • Leave a Reply