Design & Illustration

Workspace Wednesday – Some school assignments

English
Opdrachten grafische vormgeving 2014-2015

The past two years I was enrolled in a bachelor graphic and digital media. This year was my final year! After spending what felt like all my time with my school assignments for a whole year, I figured it would be appropriate to not only tell, but also show. I wont show everything at once and I might not even show everything (some thing just aren’t that good). So without further ado, onto the first two projects I want to show!

We got all our graphic design assignments in one big heap at the beginning of the year. This made planning and timing everything an exercise by itself. We also got some extra assignments in other courses. One was our bachelor’s thesis, which consisted of rebranding an ngo. Another was Project, about which I’ll talk later on in this blogpost. I spent a lot of time on this Project, which made it very difficult to finish my graphic design assignments, but in the end I passed Project and Graphic Design. I only need to finish my bachelor thesis. After that, I may call myself officially a ‘graphic designer’.

Micro Macro Poster

One of the first assignments I finished this year was ‘Micro Macro’, a technical exercise in putting together different resolutions in one picture. For this we needed to make an architectural picture. I used on of my shots from Russia last year, because it was November and I didn’t want to wait for a good day to take some pictures. I picked a photo of the Church of the Savior on Blood in St.Petersburg.

MicroMacro poster, een architecturale foto met verschillende resoluties in verwerkt

I can’t recall where I picked up the quote, but I thought it was fitting. I can imagine people admiring the church, but not remembering how much work people put into it, into making all the mosaics for hours on end.

GDM-Gazet editie 1-3

The second thing I want to show today is something called Project. At the beginning of the school year we got a presentation with a lot of possible projects to pick from. These projects were mostly submitted by third parties who wanted something created by the school. The goal was to experience working with a customer. I picked the GDM-Gazet, the campus magazine. I though making a magazine would be an awesome experience.

GDM-Gazet

Sadly my experience wasn’t all that awesome. I was teamleader for this project and it was the first time ever I did something like this. I made some mistakes at the beginning of the year and my teammates never gave me a second chance afterwards. This meant that apart from it being a hard projects because of the many hours we had to put in, I also had to put up with a whole lot of emotional shit, which made this probably the hardest thing I ever did. I was about to quit the whole project a couple of times (meaning I would have to retake this course again next year), but I pulled through. Being strong headed wasn’t bad for once. Apart from the heaps of work, we also didn’t get enough support from teachers, in my opinion. Certainly at the beginning of the project we could have used a little bit guidance.

Even though this project made me feel like crap for a whole year, I am quite happy with the results. It was a struggle finishing every edition of the magazine, but I think we made progress with every edition.

In total we made three edition, all about 30 pages long, in full colour. At the beginning of the school year we had to start from scratch. We needed to decided on the number of pages, what we wanted to write about, making a lay-put, writing the texts, making the photographs, making deals with the teacher that would print the thing.. all those things were part of making a magazine.

So, what do you think? I’ve have enough materials for a couple of these posts, mostly my personal assignments, but maybe it’s not interesting enough to write about?

Nederlands
Opdrachten grafische vormgeving 2014-2015

Na een heel jaar werken aan een pak verschillende opdrachten, wordt het misschien wel eens tijd dat ik een paar dingen laat zien? Niet alles in één keer natuurlijk en wellicht ook niet alles (want niet alle opdrachten leverden speciale dingen op). Voor wie geen idee heeft wat ik het afgelopen jaar heb gedaan: ik volgde mijn laatste jaar Graphic Design aan Arteveldehogeschool. Extra stress dus, bij het tonen van mijn werk, want ik ben nu een “echte” graphic designer. Ahum.

Aan het begin van dit laatste jaar kregen we al onze opdrachten in één keer. Dit maakte al de timing een stuk lastiger, vooral omdat er nog een aantal extra opdrachten bijkwamen. Vooral mijn Project (de GDM-Gazet) nam enorm veel tijd in beslag. Uiteindelijk slaagde ik er in om alles, behalve mijn bachelorproef, tot een goed eind te brengen. Nog een beetje werken deze vakantie, maar daarna kan ik mij officieel ‘grafisch vormgever’ noemen.

Micro Macro Poster

Eén van de eerste opdrachten die ik dit jaar afwerkte was ‘Micro Macro, een technische oefening om verschillende resoluties in één foto samen te brengen. We moesten hiervoor wel een architecturale foto gebruiken, die we zelf moesten maken. Omdat ik geen zin had om in november te wachten om goed weer voor een foto gebruikte ik een foto van mijn Rusland reis.

MicroMacro poster, een architecturale foto met verschillende resoluties in verwerkt

Ik heb geen idee waar ik de quote oppikte, maar ik vond hem bij de aanblik van een afgewerkte kerk, wel passend. Wie denkt er bij zoveel pracht en praal aan de arbeiders die urenlang iedere stukje mozaïek legden?

GDM-Gazet editie 1-3

Het tweede ‘ontwerp’ dat ik vandaag wil tonen, is Project. Aan het begin van het schooljaar kregen we een presentatie te zijn met allerlei mogelijke projectvoorstellen in. Deze voorstellen werden ingediend door externen, bedrijven, vzw’s,… die graag iets wilden laten maken door studenten. De bedoeling was dat deze projecten leidden naar een eerste klantenervaring. Ik plaatste de GDM-Gazet bovenaan mijn lijstje toen ik moest kiezen. Ik dacht dat het een geweldig leuke ervaring zou zijn om een heel jaar lang aan een magazine voor onze campus te werken.

GDM-Gazet

Daar heb ik mij toen lelijk aan mispakt. Dit project zorgde ervoor dat ik bijna geen tijd had voor mijn andere opdrachten. De samenwerking met mijn teamgenoten was ronduit slecht, wat ik mij als teamleider, heel persoonlijk aantrok. Ik had nog geen ervaring met een project leiden, ik heb in het begin van het project een aantal dingen verkeerd aangepakt (eerlijk is eerlijk), maar ik kreeg nooit een tweede kans van mijn teamgenoten. Dit zorgde ervoor dat het projects, dat sowieso al heel veel uren in beslag nam om tot een goed einde te brengen, ook nog eens emotioneel uitputtend werd. Ik heb dus een heel wrange nasmaak wanneer ik aan dit project terug denk. Daarbij kwam nog eens dat de docenten de lat heel hoog legden en eigenlijk weinig begeleiding gaven (iets wat zeker bij de eerste editie wel had gemogen).

Ondanks de emotioneel compleet uitputtende ervaring, ben ik op zich best tevreden van het resultaat van het Project. Ook al loopt alles vierkant, moet ge een miljoen keer op uw kop staan om iets gedaan te krijgen, de look (en volgens mij ook de inhoud) van de Gazetten mogen er best zijn. Vooral de 2e en 3e editie zien er echt goed uit.

In totaal maakten we drie edities, allemaal rond de 30 pagina’s, in vier kleuren. Aan het begin van het schooljaar moesten we van nul beginnen. Afspraken maken met de docent die ging drukken, een lay-out uitwerken, mensen interviewen en fotograferen, teksten schrijven, het papier kiezen,… dat hoorde er allemaal bij.

Zo wat denken jullie? Ik heb nog genoeg materiaal om een aantal van deze blogposts te vullen (meer persoonlijke opdrachten, geen groepswerken meer), maar misschien is het toch niet interessant genoeg om over te lezen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply meisje August 5, 2015 at 1:07 pm

  O jawel hoor! Ik vind het super interessant om te lezen en te zien wat de projecten van een grafisch vormgever in opleiding allemaal inhoudt. Meer van dit! 😉

  • Reply plutomeisje August 6, 2015 at 4:10 pm

   Haha, goed om weten. Er komt zeker nog een post of twee met andere opdrachten in. 🙂

 • Reply mieke August 5, 2015 at 1:21 pm

  Misschien wel crap op je dak gekregen voor die magazines, maar resultaat mag er zijn! Mijn ogen worden zo geleid van ene headline naar de andere :-)! KNAP!

 • Reply An August 5, 2015 at 1:37 pm

  Ik wil gerust meer zien :). Die eerste poster vind ik wel heel cool!

  • Reply plutomeisje August 6, 2015 at 4:18 pm

   Dank u. Die vervolgpost komt eraan, over twee weken op woensdag! 🙂

 • Reply Workspace Wednesday - Some book cover design I did August 19, 2015 at 10:04 am

  […] it would be appropriate to not only tell, but also show. I started by showing a couple of pieces in my last Workspace Wednesday and today I’l show you my CREARES […]

 • Leave a Reply