Books, Tips

My 6 Favourite Booktubers

English
BookTube

I’ve been watching BookTube for about a year now and I thinks it’s high time I shared my favourite booktubers with you!

For the readers who don’t know what BookTube is, no shame! BookTube is a (small) community of people who make book related videos and put them on their YouTube channel. Their videos range from serious discussion videos about books and the publishing industry to highly amusing book tag videos or videos with bookish challenges. You’ll also find book reviews, book shelf tours and, of course, book hauls. I follow about twenty BookTubers and today I tell you all about my favourite BookTubers.

Jen Campbell


I love the videos of Jen Campbell. She is so obviously very passionate about reading and books in general. She is also one of my favourite human beings on YouTube because she often make very validate points about how people behave or should behave and has the most interesting collections of books on her bookshelf.

Books & Quills


Sanne from Books & Quills is another of my favourite BookTubers. She does book reviews, sometimes talk about working in the publishing industry, takes you with her on book shopping trips and makes collaboration videos with some other BookTubers.

Jean Bookishthoughts


Jean of Jean Bookisthoughts studies classical literature and you’ll notice this very quickly when you start watching her YouTube channel. She often talks about greek and roman classical literature, which I really like. Classical literature almost never gets the spotlight on YouTube and the way Jean talks about it, makes you want to read it. Of course, she doesn’t only talk about classical literature, she also has monthly favourites videos, book hauls and talks about young adult books and fairy tale books.

Library at the Edge of the World


Holly form Library at the Edge of the World is a New Zealand graphic designer, who recently moved to London. She mostly talks about literary fiction and does collaboration and tag videos. I also really love her book design vlogs, where she talks about her own designs, beautiful book covers or graphic design and books in general.

Sarah Churchill


Sarah Churchill is an avid reader and a bit of a geek, which makes for another BookTuber I really like watching. She does mostly book hauls, wrap ups and review videos. I like Sarah’s videos because I feel like she’s always honest, even when she didn’t like a book.

Peruse Project


I’m always looking forward to a new video of Regan of Peruse Project, because she always makes very enthusiastic and upbeat videos. She mostly reads YA, fantasy and historical fiction. I really like her reviews and book tag videos.

Bonus BookTubers

I also want to mention Katytastic and Jesse the Reader. They both read a lot of young adult books and make a lot a tag videos and do BookTube collaborations. They’re both so enthusiastic in their videos and they don’t take themselves too serious (watch the bloopers at the end of their videos), which is a nice change of pace from a lot of other YA BookTubers.

Do you watch BookTube? Which are your favourite BookTubers? I only follow about 15 BookTubers at the moment, so I can use some new sources of awesome bookish videos.

Nederlands
BookTube

Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik BookTube en ik denk dat het tijd is dat ik een paar van mijn favoriete BookTubers met jullie deel!

Wie geen idee heeft wie of wat BookTube precies is, geen erg! BookTube is een online community van mensen die boek-gerelateerde video’s maken en deze op hun YouTube kanaal uploaden. De video’s kunnen discussies zijn over boeken of over de uitgeverij wereld, maar kunnen evengoed amusante tag video’s zijn of uitdagingen over boeken. Natuurlijk zijn er ook boekreviews te vinden, rondleidingen in boekenkasten en, lijk duh, ook overzichtsvideos met gigantische stapels boeken die de BookTuber afgelopen maand kocht (de beruchte Book Hauls).

Jen Campbell


Oh, Jen Campbell! Voor mij is dit een van de meest interessante mensen op BookTube. Jen maakt vaak videos die oproepen tot nadenken. Nadenken over boeken, maar ook over hoe mensen zich tegen over elkaar gedragen en hoe ze met dingen omgaan. Jen is duidelijk erg gepassioneerd door boeken & lezen, ze werkt in een boekenwinkel en schrijft zelf ook boeken, en haar video’s zijn geweldig!

Books & Quills


Sanne from Books & Quills is nog zo iemand met interessante video’s. Sanne werkt bij een uitgeverij en maakt soms video’s over werken in de boeken industrie, wat altijd leuk is. Ze maakt ook collaboratie video’s met andere BookTubers en neemt haar kijkers soms mee op stap wanneer ze boeken gaat kopen in Londen.

Jean Bookishthoughts


Jean van Jean Bookisthoughts is een doctoraatstudente in klassieke literatuur, wat heel snel opvalt wanneer je naar haar YouTube kanaal kijkt. Ze praat vaak over Griekse en Romeinse klassiekers, wat ik persoonlijk wel kan appreciëren. Klassieke literatuur komt zelden aan bod op BookTube en de manier waarop Jean er over praat, zorgt er voor dat je zonder nadenken naar een van die klassieker zou grijpen. Ze praat natuurlijk niet alleen over klassieke literatuur, ze maakt ook maandelijks een video met haar favorieten in, doet book hauls en praat over sprookjesboeken en young adult.

Library at the Edge of the World


Holly van Library at the Edge of the World is een Nieuw-Zeelandse grafisch vormgeefster die recent naar Londen verhuisde. Ze praat vooral over literatuur en doet af en toe een collaboratie video en tag video’s. Holly praat ook over vormgeving van boeken, wat ik natuurlijk geweldig vind. Soms praat ze over de verschillende covers die gemaakt zijn voor één boek, maar ze heeft ook al haar eigen portfolio gedeeld en vido’s gemaakt over grafische vormgeving of boek covers in het algemeen.

Sarah Churchill


Sarah Churchill is een geeky BookTubester met een kast vol boeken (waarvoor ze niet altijd tijd heeft om ze te lezen). Ze doet vaak book hauls, review video’s en wrap up video’s waarin ze bespreekt waarin ze overloopt wat ze die maand allemaal gelezen heeft. Sarah’s video’s stralen een akward eerlijkheid uit, hoewel ik soms het idee heb (vooral bij unboxing video’s) dat ze soms extra enhousiast doet over de inhoud van een doos die naar haar gestuurd is, om niemand zijn gevoelens te kwetsen. Bij haar boek reviews doet ze daar niet zo moeilijk over en zegt ze gewoon waar het op staat.

Peruse Project


Regan van Peruse Project is een van die BookTubers die vooral YoungAdult boeken leest. Omdat het overgrote deel van BookTube zo goed als enkel YoungAdult boeken lijkt te lezen, krijg ik vaak steeds dezelfde boeken in review video’s te zien, wat niet altijd even tof is (vooral als iedereen zonder nadenken allemaal hetzelfde boek gaat zitten ophemelen). Regan is daardoor een beetje mijn vaste YA stek geworden. Ze is altijd heel erg enthousiast en vrolijk in haar video’s, wat het leuk maakt om ernaar te kijken. Als zij een overhyped boek aanprijst, dan vind ik dat zo erg niet, omdat het altijd zo oprecht enthousiast over komt. Naast Young Adult leest ze ook fantasy en historische fictie.

Bonus BookTubers

Extraatjes! Ik wou ook nog graag Katytastic en Jesse the Reader vermelden. Beide maken zo enthousiaste video’s en ze nemen zichzelf niet al te serieus (gewoon op het einde van een van hun filmpjes naar hun bloopers kijken), wat een leuke afwisseling is van de andere YA BookTubers die dat wel doen.

Zo, kijken jullie naar BookTube filmpjes? Welke zijn jullie favoriete BookTubers? Ik volg een 20-tal BookTubers momenteel, maar ik kan altijd wel een paar nieuwe bronnen van boeklievende mensen gebruiken. Misschien zijn er naast Kathleen nog een paar Nederlandstalige BookTubers?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply