Design & Illustration, Workspace

Workspace Wednesday – Some book cover designs I did (for school)

English
CREARES bookcovers

The past two years I was enrolled in a bachelor graphic and digital media. This year was my final year! After spending what felt like all my time with my school assignments for a whole year, I figured it would be appropriate to not only tell, but also show. I started by showing a couple of pieces in my last Workspace Wednesday and today I’l show you my CREARES project.

As I mentioned in my “Books I want beacause they’re so pretty”-post of last Saturday, I spent quite some time researching book covers and trying to design them. This was all for a project called CREARES (CREAtivity and RESearch). At the beginning of the year each student had to pick something they would like to explore for a whole year. I picked book cover design because I like to read, I like pretty book covers and I thought this way I could practise my digital illustration skills.

Book cover design process

I made four different covers this year, each for a different book. Before I started reading the books, I always started off by making some sketches for covers based on the summary of the book. After I read the books I made some more sketches before deciding which idea I liked best and wanted to digitize.

Book cover design process

Book cover design process

Book cover design process

I did these before and after sketches because of the RESearch part of the assignment. I wanted to see whether there was a lot of difference between my sketches before I experienced the book and afterwards. I noticed I tried to be even more cryptic and mysterious in the sketches I made after reading the book. Deciding what elements to use and not to use in a book cover isn’t easy. Kudos to professional book cover designers!

Book cover design process

Book cover design process

When I was finished with sketching out ideas, I picked an idea and made a tidy sketch of that idea and scanned it in. Afterwards I had to clean up the sketches and put all the pieces together before starting to colour everything in. For the last book cover design I made my sketch in Photoshop instead of on paper. This made the process a whole lot easier!

Bookcover - design process

Initially I wanted to make five book covers by the end of the school year, but because I spent so much time on Project I only made four in the end. Also, not all the books read as easily as I wanted. The fifth book I wanted to use for a cover design was Horns by Joe Hill, but I just couldn’t get into the book, reading went very slow and in the end I just gave up on the book and tried to read another.

At the beginning of the project I wanted to make only only the front of the books, I wasn’t planning on designing the back cover or the side of the book. I changed my mind after my mentor made the suggestion to make real mock-ups of the books. So I started designing dust jackets for the books, including a front cover, a side cover, a back cover and two flaps. It made the experience of designing book covers more completely and interesting.

I made covers for: I’ll Give You the Sun, Flowers for Algernon, Brave New World and The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender. I tried to put elements from the book in every cover, without giving away too much of the story.

I knew immediately I never wanted to use images of characters on the book covers (a big no-no for me), so that was never an option. For some books I drew ideas that looked very much like the existing covers and I had to try to come up with something different enough. Sometimes a books justs needs one kind of cover and than it’s quite hard to step away from that idea. Coming up with alternatives made for extra exercise.

Okay, enough talk! Here are my four book cover designs. Would you pick one up to read the summary in a bookshop?

Bookcover design - I'll Give You the Sun

Bookcover design - I'll Give You the Sun

Bookcover design - Flowers for Algernon

Bookcover design - Flowers for Algernon

Bookcover design - Brave New World

Bookcover design - Brave New World

Bookcover design - The Strange Beautiful Sorrows of Ava Lavender

Bookcover design - The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender

Nederlands
CREARES boekcovers

Na een heel jaar werken aan een pak verschillende opdrachten, wordt het misschien wel eens tijd dat ik een paar dingen laat zien! In mijn laatste Workspace Wednesday liet ik al een aantal projecten zien en vandaag toon ik jullie mijn CREARES.

Zoals ik afgelopen zaterdag al vertelde in mijn “Books I want because they’re so pretty”-post spendeerde ik afgelopen jaar heel wat tijd tussen de boekcovers. Ik onderzocht wat ik mooie covers vond en probeerde er toen zelf een paar te ontwerpen. Dit was allemaal in het kader van een project dat CREARES (CREAtivity and RESearch) heet.

Hierbij mochten we aan het begin van het schooljaar een onderwerp zoeken waar we ons een heel jaar in wilden verdiepen. Ik koos boekcovers omdat ik van mooie boeken houd, maar ook omdat ik hiermee mijn digitale illustratie skills kon opbouwen. Voor het project moesten we ook op zoek naar een externe mentor, een klasgenoote en ik kwamen allebei terecht bij Peter Goes, die ons ook alletwee wilde begeleiden. Peter aan het werk zien en feedback krijgen van hem was super leerrijk en heeft mij serieus op weg geholpen!

Book cover design process

Uiteindelijk maakte ik vier verschillende covers dit jaar, voor vier verschillende boeken. Vooraleer ik mijn boek las, probeerde ik op basis van de korte inhoud al een paar schetsen te maken voor mogelijk covers. Daarna las ik het boek en maakte ik nog een aantal coverschetsen. Uit alle schetsen koos ik uiteindelijk het idee dat ik ging digitaliseren.

Book cover design process

Book cover design process

Book cover design process

De reden voor het voor- en na-schetsen was dat ik voor het RESearch gedeelte wou ‘onderzoeken’ of er veel verschil zat tussen mijn voor het lezen schetsen in vergelijking met de na het lezen schetsen. Meestal probeerde ik mijn covers na het lezen nog minder te laten vertellen dan voor het lezen. Het is eigenlijk best wel moeilijk om te beslissen wat je wel en niet op een boekcover wilt zetten. Respect voor professionele boekcover-ontwerpers.

Book cover design process

Book cover design process

Na het schetsen maakte ik in het begin een nette versie van mijn tekening, die ik dan inscande, bij elkaar puzzelde en inkleurde. Bij mijn laatste cover heb ik mijn “nette schets” gewoon digitaal gemaakt en dan direct in Photoshop ingekleurd, dat ging een stuk vlotter dan al dat schetsen, inscannen en opkuisen van de scans.

Bookcover - design process

Ik hoopte eerst vijf boekcovers te hebben tegen het einde van het schooljaar, maar door het vele werk aan Project en omdat niet alle boeken even vlot lazen (ik begon bijvoorbeeld aan Horns van Joe Hill, maar schoot er totaal niet in op) strande ik uiteindelijk op vier boekcovers.

Volledige boekcovers dan wel, want oorspronkelijk was ik enkel van plan om de voorkant van ieder boek te onderwerpen. Op aanraden van mijn mentor maakte ik er stofomslagen van, met dus ook een achterkant, een zijkant en twee flappen die rond het boek gaan. Dat maakte de ervaring van het cover-ontwerpen veel vollediger en interessanter.

Ik maakte covers voor: I’ll Give You the Sun, Flowers for Algernon, Brave New World en The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender. Bij ieder boek probeerde ik elementen in de cover te steken die rechtstreeks met het verhaal te maken hadden, zonder al te veel weg te geven over de inhoud van het boek.

Personages op de cover van een boek zijn een dikke no-no voor mij, dus dat was alleszins nooit een optie. Bij sommige boeken moest ik wel mijn best doen om weg te blijven van wat ook de echte cover van het boek was. Soms vraagt een boek gewoon om een bepaalde cover en dan was het verzinnen van een alternatief een extra oefening.

Genoeg gepraat. Hier zijn mijn vier boek cover ontwerpen! Zit er eentje bij dat je zou vast nemen in de winkel?

Bookcover design - I'll Give You the Sun

Bookcover design - I'll Give You the Sun

Bookcover design - Flowers for Algernon

Bookcover design - Flowers for Algernon

Bookcover design - Brave New World

Bookcover design - Brave New World

Bookcover design - The Strange Beautiful Sorrows of Ava Lavender

Bookcover design - The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Le petit requin August 19, 2015 at 12:09 pm

  Supermooi gemaakt! Ben zelf het meeste fan van The strange and beautiful sorrows of Ava Lavender, maar de andere zou ik ook wel vastnemen in de winkel.
  Benieuwd naar meer van je werk!

 • Reply Elisse August 19, 2015 at 5:09 pm

  Wauw Eline! Ik zou ze allemaal wel in mijn boekenrek willen! Vind vooral I’ll give you the Sun en Flowers for Algernon héél mooi. Echt knap!

 • Reply An August 19, 2015 at 5:22 pm

  ziet er heel echt uit zo :), mooi gedaan, ik vind de eerste en laatste het leukste!

 • Reply Mirthe August 20, 2015 at 8:48 pm

  Ik vind ze allemaal mooi! (Alleen die voor Flowers for Algernon spreekt me minder aan.)

 • Reply Mieke August 21, 2015 at 11:25 pm

  Mooi werk!! Allemaal kanshebbers om eens door mijn handen te gaan in de winkel 😀

 • Reply Four books I really, really liked • Plutomeisje October 17, 2015 at 9:50 pm

  […] for Algernon is one of the books I read during my cover designing process and for which I designed a new book cover. I had started reading the book once before, but I couldn’t get into the story at that time. […]

 • Reply Embrace the glorious mess that you are • Plutomeisje October 18, 2015 at 6:15 pm

  […] I never tried colouring in an illustration in Photoshop before? Ok, that’s not true, I did all of these covers in Photoshop, but I never tried something using this technique. I always tend to use Illustrator […]

 • Leave a Reply