Design & Illustration, Workspace

Workspace Wednesday – Frankie Magazine cover

English
Workspace Wednesday - magazine cover

Before I really start this blogpost: which of the above covers you think isn’t a real Frankie magazine cover? Because one of those covers is designed by me, as part of a school assignment. The way of testing if we’d designed a good cover was by putting it next to a couple of existing covers and let our teacher try to pick out the fake one. Quite suspenseful when you’re having your exam presentation.

Workspace Wednesday - magazine cover

Maybe you guessed right (but I hope it took a while), the cover I designed is the one covered in vegetables. Normally we had to pick a random sketch from our sketchbook and turn that one into a cover. I didn’t quite design my cover that way. I first decided which style I wanted my cover to be and looked for magazine that used this sort of cover. Frankie published patterns and collage-like illustrations on their covers before, so they seemed a perfect match.

Workspace Wednesday - Frankie Magazine Cover Schetsen

I’m not sure why I decided to paint a bunch of vegetables, but I do remember I had a lot of fun doing so. I tried to keep my painting spontaneous and only drew a very minimalistic sketch before I started. Not how I usually tend to use water colours. After an evening of painting, I had enough vegetables for making my cover collage.

Workspace Wednesday - Frankie Magazine Cover Schetsen

I scanned my sketches (and cut them out my sketchbook for this. Boo) and made them a bit lighter in Photoshop. Then it was onto InDesign, making the collage and putting the title, the barcode,… together.

Workspace Wednesday - Frankie Magazine Cover

When I finished my cover, I played a bit more around with my vegetables. I made them into a pattern, putting them on a desktop background and a shopping bag. I also quit liked the idea of putting the separate vegetables on fabric shopping bags.

Workspace Wednesday _ frankie magazine desktop

Workspace Wednesday _ frankie magazine bag

Workspace Wednesday _ frankie magazine bag

So what do you think about my cover-design. Was is believable or did you see right through it?

Nederlands
Workspace Wednesday - magazine cover

Het gebeurt niet vaak, maar vandaag begin ik mijn blogpost met een kleine test voor jullie! Welk van bovenstaande covers is geen echte Frankie magazine cover? Voor één van onze opdrachten dit schooljaar moesten we, op basis van een tekening uit ons schetsboek, een magazine cover maken.
De test om te weten of je een geslaagde cover had, was hem voorleggen, naast bestaande covers, en de docenten laten raden. Best zenuwslopend, zo op uw examen jury.

Workspace Wednesday - magazine cover

Zoals jullie misschien al konden raden (maar hopelijk niet te snel), is de cover, voorzien van de nodige groenten, die van mij. In tegenstelling tot wat de opdracht luidde (neem een random schets en verwerk die tot een cover), ben ik eerst op zoek gegaan naar de stijl waarin ik mijn cover schets wou maken en voor welk soort magazines. Frankie publiceerde in het verleden al regelmatig patroontjes of collages op de cover, dus dat is waar ik ook voor ging.

Workspace Wednesday - Frankie Magazine Cover Schetsen

Om de een of andere reden had ik zin om stilleven-gewijs een hoop groenten te schilderen. Ik vond het (vreemd genoeg?) leuk om zo een hoop groenten te schilderen. Ik probeerde om de schilderijtjes zo spontaan mogelijk te houden. Ik gebruikte bijvoorbeeld enkel hele snelle minimale schetsen om mijn groenten vorm te geven, helemaal anders dan wanneer ik normaal zou werken met waterverf. Na een avondje tussen de waterverf had ik genoeg groenten om een collage te maken voor mijn magazine cover.

Workspace Wednesday - Frankie Magazine Cover Schetsen

Na het schilderen heb ik iedere schets ingescand (en uit mijn schetsboek gescheurd om de perfecte scan te kunnen krijgen O__O) en een beetje lichter gemaakt in Photoshop. Daarna ging het richting Indesign, waar ik de titel, de barcode en alle onderdelen van de collage heb samengevoegd tot één geheel.

Workspace Wednesday - Frankie Magazine Cover

Nadat ik mijn cover had afgewerkt, had ik blijkbaar nog zin om verder te spelen met mijn groenten. Ik maakte er een patroontje van en heb er een bureaublad achtergrond en een tas van gemaakt. Het idee van mijn groenten gewoon eenvoudig en in het groot op een tas te printen sprak mij ook wel aan.

Workspace Wednesday _ frankie magazine desktop

Workspace Wednesday _ frankie magazine bag

Workspace Wednesday _ frankie magazine bag

Wat vinden jullie van mijn cover? Had je direct door welke cover de mijne was?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Le petit requin September 15, 2015 at 12:19 pm

    Leuk gedaan! Ik vond de eerst cover met het meisje het minst in de reeks passen. Tegelijk leek mij dat (voor zover ik dat kan inschatten natuurlijk) niet helemaal jouw stijl en dus onwaarschijnlijk dat dat dan de onechte cover zou zijn.

  • Leave a Reply