Design & Illustration, Workspace

Workspace – Testing Brush Pens

Brush Pen Review

Dat ik een zwakte heb voor kunstbenodigdheden is geen geheim. Toen ik Brush Pens voor het eerst zag opduiken op verschillende blogs en op mijn Instagram-feed werd ik er behoorlijk nieuwsgierig naar. Zijn jullie al bekend met Brush Pens?

Ik weet dat je materiaal niet bepaald hoe goed je werk is, maar verdorie, soms helpt goed materiaal je toch een serieus pak op weg! En de brush pens die ik onlangs kocht vallen zeker onder de categorie “goed materiaal”. Ik kocht twee verschillende types brush pens. Een zwarte Pentel Colour Brush pen en een Kuretake Brush pen.

Pentel Color Brush Pen Review

Pentel Colour Brush pen

Ik kocht mijn zwarte Pentel Colour Brush Pen bij Schleiper. De pen kostte ongeveer €9,18, wat best al veel geld is voor een veredeld soort stift, maar de Pentel Brush pens zijn dus navulbaar. Een vulling kost €2,20. De Colour Brush pens bestaan in verschillende kleuren, maar omdat ze mij bij Schleiper informeerden dat ze enkel de vullingen voor de zwarte hadden, kocht ik een zwarte pen. Ik wou de pen voornamelijk gebruiken om mij typografisch uit te leven, waardoor zwart een goede keuze was.

Kuretake Brush Pen Review

Kuretake Brush pen

De blauwe pen is een Kuretake Brush Pen (medium) die ook €9,18 kostte. Deze is een beetje anders dan de Pentel pen omdat je hierbij gewoon een lege pen koopt. Bovenaan de pen zit een reservoir dat je kan vullen met water. Je kan daarna zelf kiezen met welke kleur je wilt werken, want deze brush pen gebruik je op dezelfde manier als een gewone verfborstel. Ideaal in combinatie met waterverf of met ecoline. Ik probeerde eerst waterverf, maar voor mijn typografie kreeg ik de kleur niet donker genoeg. Dan maar richting ecoline. En oh boy, dat ging geweldig goed!

De Kuretake Brush pen is ook een extreem handig ding voor als je op verplaatsing wil werken met bijvoorbeeld waterverf kleurpotloden en als je geen zin hebt om en een borstel en een voorraadje water mee te sleuren.

Brush Pen Review - Testing the pens with some typography

 

Vergelijking

Zoals ik zei kocht ik de pennen omdat ik ze wilde gebruiken voor ingescande typografie. Uiteindelijk koos ik voor de Pentel Brush Pen voor mijn typografie, maar ondertussen heb ik de pennen al een beetje vaker gebruikt en de Pentel Brush Pen stelt mij soms een beetje teleur. Het heeft wellicht te maken met hoe ik de pen houd + de combinatie van linkshandig zijn, maar ik vind dat de pen soms hele scherpe lijnen maakt, terwijl ik liever rondingen zie in mijn letters.

De Kuretake Brush Pen daarentegen maakt hele mooie ronde lijnen wat ik persoonlijk mooier vind. Groot voordeel van de Kuretake Brush Pen is ook dat hij zo multifunctioneel is. Wil je met verschillende kleuren door elkaar werken, dan is dat helemaal geen probleem. Bovendien is de pen bruikbaar met zowel waterverf als ecoline, wat ook wel handig is, want beide medium geven een wat ander effect.

Brush Pen Review - Testing out the pens in my sketchbook

Ik gebruikte beide pennen ook voor vlug wat schetsjes te maken. Ik vond het werken met beide pennen erg aangenaam en zoals jullie kunnen zien is het resultaat erg verschillend. Met de Pentel Brush Pen voelde ik mij wat beperkt, ik ben niet gewoon van in één kleur te werken (wat op zich niet slecht is, dan kan ik mij daarop eens oefenen), maar hierbij had ik niet zo een last van de scherpheid van de lijnen. De Pentel heeft hier trouwens een heel breed bereik, van super fijne lijnen naar lekker dikke.

Met de Kuretake Brush Pen voelde ik mij wel meer thuis. Ik schilderde met waterverf (mijn to go to manier van kleuren) en kon met één gevuld reservoir (geen extra water) allerlei verschillende onderwerpen tekenen in verschillende kleuren, waar ik blij verbaasd met was. Het enige wat hiervoor niet mag ontbreken, is een vodje om uw brush pen af en toe aan af te kuisen. Soms had ik wel de neiging om mijn pen in mijn drinkbeker te willen steken uit pure gewoonte…

Pentel Color Brush Pens drawings in my sketchbook Kuretake Brush Pen drawings in my sketcbook

Beide Brush Pens zijn één van mijn favoriete aankopen dit jaar wat tekenmateriaal betreft. Ze zijn allebei enorm veelzijdig. Pentel heeft ook nog een aantal duurdere (betere) pennen, maar ik denk dat als er nog eentje bijkomt het een Kuretake Pen in een andere dikte zal zijn. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Fenne September 11, 2015 at 12:47 pm

  Ha, ik heb zo een pen met waterreservoir, maar eigenlijk nog nooit aan gedacht om het kleurtje er meteen in te kappen 🙂
  Zal ik eenmaal thuis eens moeten testen. Krijg je het nadien weer goed proper?

  • Reply plutomeisje September 12, 2015 at 10:58 am

   ‘k Heb het kleurtje er ook niet ingedaan hoor. Ik weet niet of dat goed zou werken, aangezien er zo’n filter halverwege de pen zit.

  Leave a Reply