Sewing, Tutorials

DIY Panda Pencil Case

English

The idea for this cute panda pencil case has been floating around in my head for more than a year. I’ve made one once before, as a gift, but I didn’t had the time to make decent step by step photographs back then.  Since I’ve finally rediscovered my sewing machine I found it high time to make another one and to write a little tutorial.

Making the panda pencil case isn’t too hard, although using the hairy fleece makes it considerably harder. If you’ve never put in a zipper or sewn a little pouch before I suggest using white felt instead of fleece.

DIY Panda Pencil Case

Panda Pencil Case Pattern

Materials:

 • the pencil case pattern
 • 2 pieces of fusible interfacing
 • 2 pieces of cotton lining
 • 2 pieces of fleece
 • pieces of felt in different colours (I used white, black en pink felt)
 • a zipper (22 cm)

DIY Panda Pencil Case

Tip

If you’re zipper isn’t wide enough for this pouch, you can use a shorter one and stitch two pieces of fabric at each end. I used a second hand zipper which was too short. I took two small rectangles, folded them double and stitched them onto the zipper, in the crease of the fold.

DIY Panda Pencil Case

Step-by-step

Put one of the two pieces of lining down with the print facing up. Put the zipper and the panda ears on top of it. Next, place a piece of fleece on top. If you’re fleece isn’t double sided, like mine, make sure the good side is facing down. Make sure the edges of the fabric, the zipper and the ears neatly line up. Sew the pieces together, as close to the zipper teeth as possible.

Pin the panda ears onto your fleece and put the other piece of fabric and fleece together, with the zipper in between, lining them up at the other side of the zipper. Sew the pieces together. When you’re finished, your pencil case looks like this:

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

Next up we’ll add the eyes , the mouth and the blush of the panda’s face. You could do this before you start sewing the pieces of the pencil case together, but I like to do it when the first pieces have been sewn together, because this way I’m sure the face will be straight and wont shift when I start sewing.

After placing the pieces on the fleece I pinned the black ovals in place and stitched around the edge with black thread. Next I added the whites of the eyes, which I also stitched in place. Afterwards I added the nose and the pink blushes. I stitched the blushes on manually, because I didn’t trust my sewing machine skills for such small pieces. Of course, you can sewn all the pieces by hand if you feel more comfortable this way.

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

We’re almost there! Place the pieces of fleece on top of each other at one side of the zipper and the pieces of lining at the other side of the zipper. Pin them, so the fabric wont shift when sewing. Definitely do this with the fleece, because it’s very stretchy and tend to not stay in place when sewing (even when pinned).

Sew the pieces of fleece together, starting at one end of the zipper, sewing along the edge to the other corner. Then sew around the pieces of lining in the same way, but make sure you leave an opening at the bottom of the lining, so you can turn the pencil case right side out.

After you’re finished sewing, turn the pencil case right side out and close the opening at the bottom of the pencil case with a slip stitch. If you’re not sure how to close the seam with a slip stitch, you can find a tutorial on using a slip stitch here.

DIY Panda Pencil Case

Put the lining inside the pencil case, press the fabric in the corners and voila, you’re brand new, very hugable, pencil case is finished!

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

Now, do you want to make a new, super cute, pencil case? If you’re making this pencil case and you’re stuck, don’t hesitate to contact me with your question(s). If you’ve made your own panda pencil case and post a photo of it somewhere online, please tag me (I’m @plutomeisje anywhere) so I can admire your hard work!

Nederlands

DIY Panda Pennenzak

Het idee voor deze schattige panda pennenzak zweeft al meer dan een jaar rond in mijn hoofd. Ik maakte al eens eerder een panda pennenzak, als een cadeautje, maar ik had toen geen tijd om de stap-voor-stap foto’s te maken. Nu ik mijn naaimachine herontdekt heb, vond ik het ideale moment om mijn tutorial uit te werken en mijzelf een nieuwe pennenzak cadeau te doen.

Een panda pennenzak maken is helemaal niet zo moeilijk, maar wanneer je harige (dubbelzijdige) fleece gebruikt, zoals ik, wordt het wel een stuk moeilijker. Als je nog nooit een rits ingezet hebt of een nog nooit een klein zakje genaaid heb, zou ik aanraden om witte vilt te gebruiken in plaats van witte fleece.

DIY Panda Pencil Case

Panda Pennenzak Patroon

Materialen:

 • het patroon van de panda pennenzak
 • 2 stukken vlieseline (even groot als de andere stukken voor de pennenzak)
 • 2 stukken katoen voor de binnenkant van de pennenzak
 • 2 stukken (harige) fleece voor de buitenkant van de pennenzak
 • vilt in verschillende kleuren (ik gebruik wit, zwart en roze)ee
 • een rits (22 cm)

DIY Panda Pencil Case

Tip

Indien je, zoals ik, een rits hebt liggen die net te kort is voor je pennenzak, dan kan je deze ook gebruiken door een extra stukje stof aan iedere kant van de rits te naaien. Ik nam twee kleine rechthoekjes, vouwde die dubbel en stikte ze vast in de vouw.

DIY Panda Pencil Case

Stap-voor-stap

Leg één van de stukjes katoen voor de binnenkant op de tafel, met de print naar boven. Leg de rits gelijk met de bovenste lange zijde van het stuk stof. Plaats de oortjes bovenop de rits. Hierna leg je het stuk vilt bovenop al de rest (het is eigenlijk een sandwich van stofjes). Stik nu de stofjes vast door aan de bovenkant van de rits, zo dicht mogelijk bij de tanden van de rits te stikken. Hiervoor gebruik je best je ritsvoetje.

Pin de panda oortjes vast aan het stuk fleece dat je net hebt vastgestikt. Herhaal het proces met het stukje katoen, de rits en de fleece nu opnieuw, aan de andere kant van de rits. Naai alles weer aan elkaar. Wanneer je hiermee klaar bent en je vouwt de stukken stof open, moet het er zo uit zien:

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

Nu gaan we de onderdelen van het gezicht vastmaken. Je zou dit kunnen doen vooraleer je de fleece aan de rits vastmaakt, maar ik doe het liever nadien, zodat je meer controle hebt over hoe recht de onderdelen uiteindelijk gaan hangen.

Plaats de onderdelen op de fleece en speld vast waar nodig. Ik naaide de zwarte ovalen, de witte stipjes in de ogen en het neusje met mijn naaimachine vast. De blosjes deed ik met de hand. Gebruik voor alles bijpassende draad voor het mooiste resultaat.

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

Nu zijn we er bijna! Plaats de twee lappen fleece op elkaar (met het gezichtje naar binnen). De rits en de stof voor de binnenzijde plaats je aan de andere kant. Speld alles vast, zodat het niet kan gaan schuiven tijdens het stikken.

Naai de stukken fleece aan elkaar. Begin hiervoor aan een kan van de rits en stik rondom rond de fleece. Stik een klein beetje over de rits. Doe dit nu ook aan de andere kant, met de stof voor de binnenkant. Let wel op! Hierbij moet je onderaan de voering een stukje open laten zodat je straks de pennenzak binnenstebuiten kan vouwen.

Wanneer je klaar bent met stikken, draai je de pennenzak binnenste buiten. Naai nu de opening aan de onderkant van de voering dicht. Hiervoor kan je een onzichtbare rijgsteek gebruiken.

DIY Panda Pencil Case

Plaats de voering nu in de fleece en duw de hoekjes mooi naar buiten en voila, je bent klaar met het maken van een spliksplinternieuwe pennenzak met hoog knuffelgehalte!

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

DIY Panda Pencil Case

Ga je de pennenzak maken? Wie de pennenzak maakt en ergens vast zit, mag me trouwens altijd contacteren met vragen. Wanneer je de pennenzak gemaakt hebt en ergens online gedeeld hebt, zou ik het tof vinden als je mij tagt (@plutomeisje), zodat ik jullie harde werk kan bewonderen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply An September 30, 2015 at 8:01 pm

  wat een schattigerd!

 • Reply Chasey September 30, 2015 at 9:13 pm

  Noooo nu is de mijne niet meer one of a kind 🙁
  Trouwens niet alleen goed voor pencils, ook perfect voor mijn ereader :p hehe

  • Reply plutomeisje October 1, 2015 at 7:00 pm

   Haha, jawel hoor. De mijne heeft een blauwe rits en is vééél slechter afgewerkt :p

 • Reply VickiT August 22, 2016 at 2:22 pm

  Oh my gosh! This is just adorable! Thank you so very much for an excellent idea and tutorial. The pattern is very nice and looks great as well.
  I just bought red, black and white Shannon Cuddle fabric to make all three of my grandchildren a gift so now I hope there will be extra fabric left of the black and white so I will be able to make each of them one of these too.

  Thank you SO much!

  • Reply plutomeisje August 30, 2016 at 9:05 pm

   I’m glad you like my pattern. 🙂 If you get to make the panda pencil case, feel free to send me a picture or a link if you post it online. I’d love to see how it looks!

  Leave a Reply