Books

Verbeelding Book Challenge [October Update]

English
Verbeelding Book Challenge

At the start of the new year, we got a challenge at the Verbeelding Bookclub: the Verbeelding Book Challenge. It’s a list with 30 different kinds of books to read this year, so we need to step out of our reading comfort zone. I’m not sure what sort of a reader I am, but I know there are a lot of genres I’ve never read before.

In my last update I counted fourteen completed challenges and in the past couple of months I made a bit more progress. Now I’ve read 19 books that all fit for one of the challenges. I might even be able to finish the complete book challenge!

The biggest part of the unfinished challenges are for books that occur in European or American settings. Apparently, I’m not a very diverse reader when it comes to locations. Although I must point out that a lot of the books I read aren’t even set on this planet, as I read a lot of fantasy and sci-fi. I’m considering making December into an “exotic” month and only read books that are set in Africa, Oceania, Asia or South-America. Maybe it’ll also help against the winter blues.

Read

 • A poetry collection – I ordered The Sea and the Bells by Pablo Neruda, after I read one of the poems from this collection online and I fell in love. I loved the collection and it made me want to read poetry more often!
 • A sci-fi book – Because the movie was about to come out in Belgium, I decided to read The Martian. I’m rather curious now as to how they translated the book into a movie, so I’ll probably go and watch it this month!
 • A book that has been made into a movie – I could’ve picked The Martian of course, after the disastrous attempt at reading Horns, but that would’ve been too easy. I picked The Locke & Key series for this one, as the series has been made into a movie a couple of years ago.
 • A book you’ve read in one sitting – In my last update I put Locke & Key Vol. 1 Welcome to the Lovecraft here, but as I’m using the series for the previous challenge, I needed to pick a new book. I read The Arrival by Shaun Tan in September and loved it!
 • A book you loved as a child – I wasn’t going to do this challenge, because I feared it would ruin one of my childhood memories, but I’ve started reading the Harry Potter series as an audiobook a couple of weeks ago and I’m loving it! It’s narrated by Stephen Fry, who does an awesome job!
 • A book based on a true story – I read The Yellow Wall-Paper by Charlotte Perkins Gilman, which contains a short story that is autobiographical. It’s one of the Pinguin Little Black Classics and they’re super cheap in the book store (not online though)!

Work in progress

 • A book written in a language other than the one you normally read in  – I started reading Le Contes de Beedle le Barde by J.K. Rowling, but progress has been rather slow. I’m unfamiliar with the translation of the names of people and things from the Harry Potter universe, so sometimes I’m looking in the dictionary for a word that actually is a name of a place or something. Confusing!
 • A historic novel – I first thought of reading The Book Thief for this one, but now I think I’ll read Burial Rites. This one is on my list of 26 books I still want to read this year, I’m only waiting for the perfect misty and cold November day to start this book.
 • A book that won a prize – I’m planning on reading A Monster Calls in October and that is a book that won a couple of prizes!
 • A book published before 1900 – I’ve been wanting to read The Picture of Dorian Gray by Oscar Wilde for a long time and I think this might also fit my thirst for fantasy.

Not started

 • Read a book published in your birthyear – 1988 is the year, but I haven’t yet decided which one I’ll pick from this list.
 • A book made into a tv-series – Not a clue yet
 • A book you’ve been wanting to read for the longest time
 • A book set in Africa – I’m thinking about reading Who Fears Death, a fantasy novel set in Africa. As it’s still a fantasy novel I’m not getting to far out of my comfort zone.
 • A book set in Asia – I could pick up one of Murakami’s works, but I’m also tempted by Ruth Ozeki’s books. Especially by A Tale for the Time Being.
 • A book set in  South-America – Maybe one of Zafon’s books for this one, since I like magical realism.
 • A book set in Oceania – Hanya Yanagihara, one of the authors that is short listed for the Man Booker Prize, wrote The People in the Trees, a book that’s partially set in Micronesia. It’s also something between magical realism and historical fiction, which sounds very intriguing.

Are you participating in some sort of book challenge? How are things going?

Disclaimer: all of the links in the above blogpost link to the Bookdepository website, of which I’m an affiliate. This means that when you click one of the links and place an order,  you’ll help me pay my hosting fees. Thank you!

Nederlands
Verbeelding Book Challenge

In de Verbeelding Bookclub kregen we dit jaar een uitdaging voorgeschoteld: de Verbeelding Book Challenge. Een lijst met 30 boekgerelateerde puntjes waarmee we uit onze comfort zone konden stappen.

In mijn vorige update stond de stand op veertien geschrapte puntjes en ondertussen maakte ik opnieuw wat vooruitgang met deze challenge. Momenteel staat de stand op 19 van de 30. Geen gigantische stappen, maar heel misschien (heel misschien) ga ik er nog wel raken!

Mijn grote probleem blijft de boeken die zich buiten Europa en Amerika moeten afspelen. Blijkbaar lees ik op dat gebied echt wel niet divers. Alhoewel, veel van mijn boeken spelen zich ook niet in Amerika of Europa af aangezien ze zich gewoon niet op onze wereld afspelen. Hoera voor fantasy en sci-fi daarvoor. Ik ben aan het overwegen om van december mijn “exotische” maand te maken, waarbij ik enkel boeken lees die zich afspelen in Afrika, Oceanië, Azië of Zuid-Amerika. Misschien helpt dat wel tegen de winterblues.

Gelezen

 • Een poëzie bundelThe Sea and the Bells is de laatste dichtbundel van de Chileense dichter Pablo Neruda, geschreven toen hij wist dat hij ging sterven. Ik heb erg genoten van zijn gedichten en ik kan mij voorstellen dat ik nog wel eens naar deze bundel ga grijpen. En naar andere gedichtenbundels.
 • Een sci-fi boek – Ik las  The Martian net op tijd uit, want ondertussen is de film al in de Belgische zalen. Ik ben ook heel benieuwd hoe ze het verhaal naar het grote scherm vertaald hebben.
 • Een boek dat verfilmd werd – Ik begon aan Horns als audioboek, maar dat viel tegen. Ik kon mijzelf er niet toe brengen om nog verder te lezen. Dat ik dit puntje kan schrappen, heb ik te danken aan de Locke & Key serie, want die is verfilmd!
 • Een boek dat je kan uitlezen op één dag – Oorspronkelijk stond hier Locke & Key, vol. 1, maar aangezien ik Locke & Key nu voor het vorige puntje gebruik, moest ik op zoek naar iets anders. Ver heb ik niet moeten zoeken. Ik las in September De Aankomst van Shaun Tan, een woordeloze graphic novel, met prachtige tekeningen.
 • Een boek waar je gek van was als kind – Ik had niet gedacht dat ik dit puntje ging schrappen, aangezien ik geen zin had om kinderboeken te herlezen en daardoor de goede herinneringen om zeep te helpen, maar toevallig ben ik de afgelopen weken de Harry Potter boeken aan het herlezen. In audioboek vorm, wat een heel nieuw ervaring is!
 • Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten – Ik las The Yellow Wallpaper, één van de Pinguin Little Black Classics (die in de winkel €1,50 kosten, maar online bijna €5 zijn, dus ga naar de winkel!), dat drie kortverhaaltjes bevat. Het eerste daarvan is autobiografisch.

Met bezig

 • Een boek in een andere taal dan dat je anders leest  – Frans is één van die talen waar ik mij nog nooit aan gewaagd heb (op Le Petit Prince na) en ik kocht een tijdje terug toevallig Le Contes de Beedle le Barde van J.K. Rowling. Ik ben voorlopig nog niet voorbij de inleiding geraakt, want ik moet toch wel vaak naar de woordenboek/het internet grijpen om te begrijpen waarover het gaat/te weten dat het woord een verfranste versie is van één van de namen in het boek.
 • Een boek dat een prijs heeft gewonnen – A Monster Calls staat ook nog op mijn te-lezen lijst voor oktober en dat boek heeft verschillende prijzen gewonnen.
 • Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerdThe Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde staat al belachelijk lang in mijn boekenkast en hij past ook wel bij mijn fantasy goesting.
 • Een historische roman – Eerst stond hier The Book Thief, maar volgens mij gaat het Burial Rites worden. Ik wacht gewoon nog op een mistige dag in November om er aan te beginnen.

Nog onbegonnen

 • Een boek gepubliceerd in je geboortejaar – 1988 om precies te zijn. Maar het is er nog niet van gekomen, nochtans zijn er wel een aantal kanshebbers.
 • Een boek waar een televisie reeks werd op gebaseerd
 • Een boek dat al zeer zeer zeer lang op je te lezen lijst staat
 • Een boek dat zich afspeelt in Azië – Hiervoor kan ik altijd naar Murakami grijpen, hoewel Ruth Ozeki haar A Tale for the Time Being ook al een paar keer op mijn radar verschenen is.
 • Een boek dat zich afspeelt in Afrika – Ik neig hiervoor naar Who Fears Death, een fantasy verhaal dat zich in Afrika afspeelt. Kwestie van toch niet te ver uit die comfortzone te moeten stappen.
 • Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika – Het magisch realisme van Zafon spreekt mij hiervoor wel aan.
 • Een boek dat zich afspeelt in Oceanië – Hanya Yanagihara, die momenteel op de shortlist voor de Man Booker prijs staat, schreef The People in the Trees, een boek dat zich gedeeltelijk afspeelt op een eiland in Micronesië. Dat klinkt als Oceanië voor mij. The People in the Trees valt dan ook nog eens in de magisch realisme/historische fictie categorie, dus ik eigenlijk wel nieuwschierig naar dit boek.

Doe jij mee aan de Verbeelding Book Challenge (of een andere book challenge). Hoe vordert het bij jou?

Disclaimer: Bovenstaande links linken allemaal naar de bol.com website, waar ik een affiliate van ben. Wanneer je op een van de links klikt en daarna een bestelling plaatst, dan krijg ik daar een procentje van. Dit maakt de bestelling voor jou niet duurder, maar zorgt er wel voor dat ik hiermee mijn hosting fee voor mijn website kan betalen. Merci daarvoor!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply fieke October 13, 2015 at 8:34 am

  De beste ontdekking van 2015 voor mij, die Verbeelding Book Challenge! Nog nooit eerder las ik zo veel. Ik kom hier graag je updates lezen, ook al hebben we een totaal andere smaak van boeken en lees ik ze voornamelijk in het Nederlands.

 • Leave a Reply