Books, Design & Illustration

Book review: Creatief Handletteren & Meer

A while back I noticed the book Creatief Handletteren & Meer online. As I’m very interested in drawing and lettering, my interest was peeked. I asked the publisher if they would sent me a copy in exchange for an honest review and they did me one better. They sent me a copy to review and two extra copies to give away to my readers. Which is you! So without further ado, let me tell you about Creatief Handletteren & meer (available in English as Creative Lettering and Beyond).

creatiefhandletterenenmeer_01

Upon first opening Creatief Handletteren & meer

Creatief Handletteren & meer exists of four different parts, all written by different authors. Each author has her own lettering speciality to talk about. The first part is about traditional calligraphy, the second about illustrating letters. Next up is a chapter about chalk board letters and last is a chapter about creative lettering techniques. The difference in authors is really noticeable between each chapter, as they all have different materials they use and a different way to illustrate their chapter.

Having this many authors and subjects in a quite short book (144p) means every author only has a small space to talk about her subject. Some information also gets repeated by a couple of the authors, while they leave a lot of other information untouched. This makes this book a short and inspiring introduction to lettering, but don’t expect a lot of in dept information.

creatiefhandletterenenmeer_02creatiefhandletterenenmeer_04

The book is translated from English (originally titled: Creative Lettering and Beyond). One thing that bugged me a bit in the Dutch translation, was the formal way it was translated. It made it difficult to distinguish the individual voices of the authors. I wouldn’t have mind a more loose and less formal translation. Luckily enough the illustrations make up for this. (I also don’t know whether the book is also written this way in the original English.)

Apart from lots of illustrations and pictures the book also has practice pages, where you can (you guessed it) practice your lettering. I really like that they added this. When you’re not yet fully equipped for lettering you don’t have to invest in paper, because the book is printed on high quality paper.

Lettering my own piece

My favourite part in the book was the second chapter, about creative lettering. It had a couple of inspiring techniques for lettering, which I was excited to try.

A Smooth Sea Never Made for A Skilled Driver - illustrated quote

A Smooth Sea Never Made for A Skilled Driver - illustrated quote

I also found some inspiration in the third part of the book, about lettering on chalkboard. I didn’t want to mess around with chalk though, but I created a black & white piece inspired by the look.

img_20160904_151817
Never Judge a Book By Its Movie - hand lettered quote with a chalk on blackboard feeling

Win your own copy of Creatief Handletteren

BBNC was nice enough to sent me not one, but two copies of Creatief Handletteren & meer to give away. I’m giving one copy away on the blog, the other one is up for grabs on my Instagram account. If you want to double your chances, you can of course participate on both platforms. So, what do you need to do to win a copy of Creatief Handletteren & meer? Quite simple, go down to the comment section below and tell me what your favourite quote is. If you have a story about why that quote in particular is a favourite and you want to share it, please do! If you want to an extra chance to win a copy, head to my Instagram profile and participate in the give-away there too. Good luck everyone!

*give-away closed! Winners: Naomi (on the blog) & Winterlelie (on Instagram)*

This give-away is sponsored by BBNC publishers. All opinions stated in this article are my own and are not influenced by the publisher. The give-away is open to all residents of Belgium and the Netherlands. Give-away ends October 1st, 2016. Winner will be contacted by e-mail.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply CarlaK September 16, 2016 at 5:48 pm

  one of my favorite quotes is by Pablo Picasso : everything you can imagine is real

 • Reply huisje van papier September 16, 2016 at 8:21 pm

  Ik zag het boek vandaag nog in een boekenwinkel, en dacht meteen aan u en of ge het nog gingt weggeven :), ja dus! En ik zit helemaal in een handletter-fase dus zou het super graag winnen.
  Een van mijn lievelingsquotes komt van Dumbledore: Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light 🙂

 • Reply Debbie September 16, 2016 at 9:45 pm

  Oh, wat jammer dat geen Nederlanders mogen meedoen! (Ik woon in Limburg, da’s toch eigenlijk ook een beetje België, toch? ;-))
  Mijn favoriete quote is “life is what happens if you’re busy making other plans”, door John Lennon. Waarom? Dat heb ik laatst uitgelegd in een blogpost …

  • Reply plutomeisje September 16, 2016 at 10:10 pm

   Hey Debbie, op Instagram heb ik de wedstrijd wel opengesteld voor Belgen en Nederlanders (ik was jullie een beetje vergeten :oops:), dus je mag hier gewoon meedoen hoor. Ik ga het aanpassen in de tekst. 🙂

  • Reply Debbie September 30, 2016 at 1:22 pm

   Oh wat leuk! Ik kwam je artikel net weer tegen, had nog niet gezien dat je had geantwoord.

 • Reply Nikkie September 17, 2016 at 11:47 am

  Wow wat zien die quotes er gaaf uit! Dat zou ik ook wel willen leren. Mijn quote: ‘enjoy it because it is happening’ een reminder om meer met het nu bezig te zijn.

 • Reply Jessi September 17, 2016 at 3:27 pm

  ‘It’s the little things in life’. Want dat is wat je opnieuw moet leren als je heel diep zit, genieten van de kleine dingen. En die vergeten de grote mensen al eens. Dat je eigenlijk niet veel nodig hebt om te genieten 🙂 Ik heb blij dat ik het weer heb geleerd en nu weer volop kan genieten.

 • Reply Karin September 19, 2016 at 3:41 pm

  O leuk! Ik heb al veel getwijfeld om het boek te kopen. Het winnen zou nog leuker zijn 🙂 Mijn favoriete quote is “Everything is going to be allright. Maybe not today but eventually” omdat men steeds positief moet blijven, ook al gaat het even niet goed.

 • Reply fiekefatjerietjes September 20, 2016 at 11:48 am

  Leuke quotes al hierboven! Als ik ooit de tijd vind wil ik ook graag leuke kadertjes met quotes maken voor in huis. Favorieten van dit moment: “Accept the things you cannot change” en “Comparison is the thief of joy”. Allebei heel erg toepasselijk nu!

 • Reply Naomi September 20, 2016 at 7:20 pm

  Ik heb de laatste tijd nogal een beetje een creatieve dip en probeer dus wat meer met handlettering en waterverf te doen, want daar word ik altijd heel vrolijk van. Ik stond op het punt om het boek aan te schaffen maar toen zag ik dit. Niet geschoten is altijd mis! Wel een leuke quote maar niet mijn favoriet.
  Momenteel is “strive for progress, not perfection” een quote wat ik erg mooi vind. Ik ben perfectionistisch, soms té, en daardoor doe ik veel dingen niet omdat het resultaat dan niet naar mijn wensen is. Ik leg de lat erg hoog voor mijzelf, ook wanneer ik iets nieuws probeer en kan dan snel afhaken want het is niet perfect. Dat heb ik met handlettering soms ook – dan probeer ik iets uit en dan vind ik het eindresultaat tegenvallen en dan geef ik op. Terwijl als ik blijf oefenen, liefst met een goed boek *hint*, dan leer ik er meer van en na een tijdje heb ik het dan wel onder de knie. Dus ja… heel verhaal maar goed, ik maak dus heel graag kans op dit boek! Leuke winactie trouwens!

 • Reply Hanne Bossuyt September 29, 2016 at 12:04 pm

  Dag Eline, mijn favoriete quote op dit moment is ‘Sometimes the smallest things take up the most room in your heart’ van Winnie the Pooh. Ik ben een tijdje geleden voor het eerste mama geworden, en ervoor zou ik dit maar melige zever gevonden hebben… Maar nu… Mijn zoontje is mijn alles, en vult inderdaad elk leeg plekje dat ik had in mijn hart en in mijn leven. En ik ben sinds kort gestart met handlettering (in mijn zoektocht naar ‘mezelf’:-) en wauw… ik doe het zo graag! Echt rustgevend, en leuk tegelijkertijd 🙂 Dus ja, ik zou heel graag dat boek hebben… 🙂

 • Reply Sylvia September 29, 2016 at 10:18 pm

  Super leuk!
  Een van mijn favoriete quotes is;
  Life isn’t about waiting for the storm to pass …
  It’s about learning to dance in the rain.
  by Vivian Greene
  Als je altijd alleen maar zou wachten totdat iets gebeurt, tot dingen makkelijker worden, iemand anders het wel doet, kortom afwachtend zijn. Dan vergeet je te leven, leef je niet, je moet een uitdaging aangaan, met volle teugen genieten, en soms stoot je je neus, maar nat worden is niet erg, je kunt altijd weer droog worden, ervan leren 😉
  Kortom LEEF! Geniet van alles wat je hebt, vooral de kleine dingen, die maken het leven de moeite waard!

 • Reply Florine September 29, 2016 at 11:17 pm

  Ben toevallig daarnet op je blog terechtgekomen toen ik aan het zoeken was naar reviews over brush pens. Heb er net van ecoline gekocht en ben grote fan!
  Mijn favoriete quote op dit moment: “An apple a day keeps everybody away, if you throw hard enough” 🙂
  Heerlijk cynisch, helemaal mijn ding!

 • Reply Fenne September 30, 2016 at 10:23 am

  “Live, travel, adventure, bless, and don’t be sorry.”
  ― Jack Kerouac

  Omdat deze me momenteel op het lijf geschreven is met alle heerlijke turbulenties en onverwachte wendingen.

 • Reply Joke September 30, 2016 at 5:20 pm

  Er zijn er zoveel mooie hé.
  Eéntje die me soms een hart onder de riem steekt als het hier wat moeilijker gaat: ‘Everyone wants happiness, nobody wants pain, but you can’t have a rainbow without the rain’.

 • Reply Yalou \\ We are the Earth October 17, 2016 at 12:48 pm

  oh gaaf! Mijn favoriete quote is by far: Live your dreams with your eyes open. Twee jaar geleden begon ik dat te doen tijdens mijn eerste grote reis naar Nepal. Daar heb ik deze quote laten vertalen in het Nepali en op mijn enkel laten tatoeëren (:

 • Reply Yalou \\ We are the Earth October 17, 2016 at 12:48 pm

  oh gaaf! Mijn favoriete quote is by far: Live your dreams with your eyes open. Twee jaar geleden begon ik dat te doen tijdens mijn eerste grote reis naar Nepal. Daar heb ik deze quote laten vertalen in het Nepali en op mijn enkel laten tatoeëren (:

 • Leave a Reply